Skvelý úspech Slovenska na svetovom finále súťaže Pilsner Urquell International Master Bartender 2011 - Slovensko získalo tretie miesto!
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 26.11.2011 00:31
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Presne vo výročie dňa, keď uvaril bavorský sládok Josef Groll prvé číre pivo na svete, sa v historických priestoroch Galérie Rudolfinum v Prahe stretlo 15 najlepších barmanov z celého sveta, aby zabojovali o titul majstra sveta v súťaži Pilsner Urquell International Master Bartender 2011. V silnej konkurencii sa podarilo zvíťaziť Fearghusovi McCormackovi z Írska, druhé miesto získal Jaroslav Učík z Českej republiky a skvelé tretie miesto obsadil slovenský reprezentant Peter Škripko z Košíc.

Presne vo výročie dňa, keď uvaril bavorský sládok Josef Groll prvé číre pivo na svete, sa v historických priestoroch Galérie Rudolfinum v Prahe stretlo 15 najlepších barmanov z celého sveta, aby zabojovali o titul majstra sveta v súťaži Pilsner Urquell International Master Bartender 2011. V silnej konkurencii sa podarilo zvíťaziť Fearghusovi McCormackovi z Írska, druhé miesto získal Jaroslav Učík z Českej republiky a skvelé tretie miesto obsadil slovenský reprezentant Peter Škripko z Košíc.     

Šiesty ročník medzinárodnej súťaže Pilsner Urquell International Master Bartender 2011 vyvrcholil veľkým finále, počas ktorého finalisti absolvovali vedomostné i odborné disciplíny a predviedli aj svoje komunikačné a prezentačné zručnosti. Tento rok sa do súťaže zapojilo takmer štyritisíc ľudí v pätnástich krajinách sveta. Za šesť ročníkov je to už šestnásťtisíc ambicióznych barmanov, ktorí sa usilovali o zisk titulu majstra sveta.

Master Bartender má pivo v krvi

Víťaz Fearghus McCormack z Írska žiaril šťastím a prezradil svoj tajný recept na úspech: „Jednoducho musíte milovať to, čo robíte. Pokiaľ si to neužívate, nebudete úspešný. Najhoršie je, keď sa ráno zobudíte s pocitom, že sa vám nechce ísť do práce. Hlavnou úlohou barmana, podľa mňa, nie je servírovať nápoje, ale robiť ľudí šťastnými. A to ma možno odlišuje od ostatných barmanov. Či už to robíte prostredníctvom nápoja, jedla, vtipov, atď. – vaším cieľom je, aby ľudia (návštevníci) opúštali bar šťastnejší a v lepšej duševnej pohode. Netreba sa na to dívať ako na prácu, ale najmä vášeň a životné poslanie. Môj starý otec otvoril pub v štyridsiatych rokoch minulého storočia a mal veľmi vysoké nároky na kvalitu. Poznal jediný spôsob, ako robiť veci, a to bolo robiť ich správne, bez akýchkoľvek kompromisov. Môj otec je rovnaký a tento prístup preniesol aj na mňa. Takže ak niečo robíte, robte to správne alebo to radšej nerobte vôbec.“

Okrem finančnej výhry 10 000 eur a masívnej marketingovej podpory získal víťaz aj VIP vstupenku do sveta elitných barmanov Pilsner Urquell. Aké sú jeho najbližšie kroky a plány? „V najbližšom čase by som rád vyškolil čo najväčší počet barmanov v Írsku, aby pociťovali rovnaké nadšenie a vášeň pre svoje remeslo i samotný Pilsner Urquell ako ja a aby pochopili, čo všetko za touto pivnou ikonou stojí.       Po návšteve legendárneho pivovaru, rozhovoroch s Václavom Berkom a vďaka celkovej atmosfére človek pochopí, že ide o oveľa viac ako len pivo – ide o príbeh, tradíciu, legendu, ktoré robia toto pivo takým jedinečným. A tento odkaz by mali barmani šíriť ďalej medzi svojimi hosťami v puboch.“

Skvelý úspech Slovenska

Slovenskému barmanovi Petrovi Škripkovi z Košíc sa podaril skvelý úspech – umiestnil sa na výbornom treťom mieste. O svoje pocity sa podelil krátko po vyhlásení výsledkov: „Bol to fantastický pocit stretnúť štrnásť ďalších zanietencov z celého sveta, ktorých srdce bije pre Plzeň. Boli to jedny z troch najkrajších dní môjho života. Tretie miesto považujem za výborný úspech, ktorý ma zaväzuje a motivuje na sebe ešte tvrdšie pracovať, aby som jedného dňa mohol nad hlavu zdvihnúť trofej pre víťaza. Som vizionár, v hlave mám množstvo nápadov, ktoré by som chcel zrealizovať, ako napríklad Pivný fest v Košiciach či rôzne typy školení pre barmanov. Mojím poslaním v živote je vzdelávať ľudí, aby si našli svoju cestu k skutočnej kvalite. A práve preto je moja reštaurácia Camelot aktuálne jedinou prevádzkou v Košiciach, ktorá od dnešného dňa ponúka ľuďom unikátny pivný zážitok s nepasterizovaným Pilsner Urquell z tanku. V našom podniku máme za cieľ poskytovať servis  a pivo tej najvyššej svetovej kvality, takže aj takouto formou sa snažím posúvať stále ďalej.“

Na čo najviac prihliadala porota?

Pre víťazstvo sú dôležité charizmatické vystupovanie, umenie pútavo prezentovať pivo ako jedinečný nápoj a, samozrejme, znalosti z oblasti výroby i histórie piva a starostlivosti oň. Ja rád používam frázu – sládok pivo varí, barman ho robí. Mimoriadne pivo si vyžaduje nielen vášeň ľudí, ktorí ho varia, ale aj mimoriadnu starostlivosť pri podávaní. Je to práve barman, kto dbá na to, aby sa dostalo ku konečnému spotrebiteľovi v optimálnej kvalite. Môže ho buď absolútne pokaziť, alebo môže hosťovi v reštaurácii sprostredkovať zážitok, na ktorý do smrti nezabudne, a do daného podniku už bude chodiť stále. A to je to najdôležitejšie,“ prezradil člen odbornej poroty, starší obchodný sládok Plzenského Prazdroja Václav Berka.

Tohtoročná konkurencia bola za posledných šesť ročníkov súťaže jednoznačne najsilnejšia a porotcovia mali veľmi náročnú úlohu pri výbere víťaza.

Keď sa bavíme o svetovom finále, hovoríme o vysokej kvalite a množstve talentovaných ľudí. Každý prináša niečo iné, čím robí súťaž zaujímavou. Pri svojom hodnotení sa niekedy dívam na vec z pohľadu, či by som chcel ísť do baru niektorého z nich. Vo Fearghusovom bare by som chcel zostať navždy. Jeho rodinné zázemie, odborné znalosti, charakter a sila osobnosti, to je niečo neuveriteľné a nevídané. Pivo má proste v krvi. A okrem toho má v sebe aj istý x-faktor, ktorý ho robí jedinečným. Rozhodovanie však bolo veľmi tesné, pretože aj Peter zo Slovenska je človek, ktorý svoju prácu miluje a svoje nadšenie prenáša na druhých ľudí. V jeho bare by som rovnako dokázal tráviť veľa času. Pôsobí na mňa ako „veľký malý brat“, s ktorým je radosť komunikovať,“ povedal svetoznámy pivný kritik a uznávaný novinár Alastair Gilmour zo Spojeného kráľovstva.   

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.