Malá Scéna STU oslavuje 20 rokov!
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 12.10.2011 10:04
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Budovu divadla na Dostojevského rade 7 dlhé roky obývala Činohra SND a VŠMU. Od októbra 2010 je táto budova, ktorá patrí Slovenskej Technickej Univerzite, domovskou scénou Divadla a.ha., ktoré 18.októbra 2011 oslavuje 20.výročie svojho vzniku v priestoroch Malá Scéna STU.

Budovu divadla na Dostojevského rade 7 dlhé roky obývala Činohra SND a VŠMU. Od októbra 2010 je táto budova, ktorá patrí Slovenskej Technickej Univerzite, domovskou scénou Divadla a.ha., ktoré 18.októbra 2011 oslavuje 20.výročie svojho vzniku v priestoroch Malá Scéna STU.

     Divadlo a.ha., ktoré vzniklo v roku 1991 ako komorné profesionálne divadlo, pôsobí počas svojej 20 ročnej existencie už na štvrtej adrese. V minulosti lákalo náročnejších divákov do Galérie M+, Klubu Čierny havran a do priestorov Miestneho kultúrneho centra na Školskej ulici 14. Od októbra 2010 ho nájdete na adrese divadla Malá Scéna STU, ktorú zrekonštruovalo za finančnej pomoci Janka Kronera, priateľov a sponzorských darov vo výške cca 150 000 € bez akéhokoľvek príspevku z verejných financií.

Dvadsať rokov osobností

 

    Divadlo a.ha. (čo znamená ´ako hosť´), počas 20 rokov spolupracovalo s množstvom hosťujúcich známych hercov, režisérov, výtvarníkov a dramaturgov. Mnohí dnes uznávaní divadelníci  spolupracovali a spolupracujú s  divadlom a.ha od jeho začiatku. Na jeho doskách sa predstavili napr. Janko Kroner, Zuzana Kronerová, Anna Jasvorková, Szidi Tobias, Robo Roth, Marián Geišberg, Peter Sklár, Štefan Kožka, Marián Labuda ml., Lucia Vráblicová, Peter Kočiš, Igor Adamec, Dano Heriban či celá herecká rodina Kaprálikovcov, Divadlo a.ha. dáva po celú dobu svojho fungovania priestor začínajúcim mladým absolventom VŠMU, resp. Bratislavského konzervatória a podieľa sa tak na výchove vždy novej generácie hercov.

 

Dvadsať  rokov v číslach    

 

     Za 20 rokov činnosti vyprodukovalo divadlo 62 nových divadelných titulov vo vlastnej réžii, z toho 20 premiér pôvodných slovenských rozprávok pre deti od 4 rokov. Ako jedno z mála slovenských divadiel sa teda aktívne venuje aj produkcií pre detského diváka.  Za dobu svojej existencie odohralo divadlo 1 326 divadelných predstavení a 236 koncertov, literárnych večerov a výstav, ktoré organizuje vo svojich priestoroch ako kultúrnu nadstavbu k divadelnému umeniu. (Momentálne, do 13.10. prebieha výstava obrazov výtvarníka Emila Labaja).

 

Divadlo ducha, duše a tela

 

     S podtitulom Divadlo ducha, duše a tela, chce Malá Scéna STU osloviť všetkých, ktorí sú presýtení komerčnou formou zábavy a ktorí dostali chuť na kvalitné texty, kvalitné herecké výkony, pozitívnu energiu a umeleckú výpoveď doby, ktorú žijeme. Dramaturgia berie do úvahy najmä diváka, ktorému chce ponúknuť humor, poznanie, nádej, zážitok a katarziu. „Pre spoločnosť je sebadeštruktívne, keď väčšina spoločnosti nemá chuť alebo energiu(?) na vnímanie a prijímanie nekomerčnej umeleckej výpovede, ktorá Vás donúti zamyslieť sa“, hovorí umelecký šéf divadla Malá scéna STU a spoluzakladateľ Divadla a.ha. Štefan Korenči. „Verím, že sa to v blízkej budúcnosti zmení“, dodáva.

 

Čo prinesie budúcnosť?

 

     Napriek 20 ročnej činnosti divadla, jeho kvalitnej produkcií a hodnotnej umeleckej výpovedi, je ďalšia činnosť divadla Malá Scéna STU z finančných dôvodov ohrozená. „Na Slovensku stále chýba zákon o vzniku a zániku divadiel, ktoré by bolo za istých podmienok podporené z verejných zdrojov. Preto stále existuje takzvané zvykové právo, ktoré umožňuje fungovanie divadiel bez ohľadu na kvalitu a kvantitu. Čiže, nemôže vzniknúť a fungovať nič nové a zaniknúť nič neživotaschopné. Po 20 rokoch  možno nastal čas na debatu o prerozdeľovaní verejných zdrojov na podporu divadelnej činnosti“, konštatuje hlavná manažérka divadla, Monika Korenčiová.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.