SLOVENSKÁ PREMIÉRA V ATELIÉRI BABYLON: O.Wilde a R.Ross - LORDI
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 11.10.2011 22:46
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Divadlo Ateliér Babylon ako jediné na Slovensku uvádza hru LORDI, ktorá vznikla na základe korešpondencie slávneho Oscara Wildea. V salónnej komédii, ktorá si uťahuje z mužskej samoľúbosti , ale je aj oslavou pevného priateľstva, si budú môcť diváci vychutnať Maroša Kramára, Jozefa Vajdu a Petra Šimuna.

Divadlo Ateliér Babylon ako jediné na Slovensku uvádza hru LORDI, ktorá vznikla na základe korešpondencie slávneho Oscara Wildea. V salónnej komédii, ktorá si uťahuje z mužskej samoľúbosti , ale je aj oslavou pevného priateľstva, si budú môcť diváci vychutnať Maroša Kramára, Jozefa Vajdu a Petra Šimuna.

 

Neodolateľná divadelná hra LORDI vznikla v produkčnej skupine SERGEART v rokoch 2000 až 2005 a jej podkladom bola korešpondencia O. Wildea a R. Rossea, ktorú si vymieňali po Wildeovom prepustení z väzenia, kým žil v Paríži pod menom Sebastian Melmoth. V tejto korešpondencii bola už načrtnutá dejová osnova hry, charaktery jednotlivých lordov a čiastočne aj dialógy. Kreatívci v SERGEART však dotvorili príbeh,  rozvinuli dejovú  líniu, napísali dialógy a doviedli hru do finálnej podoby, ktorá na základe licencie  a vďaka Ateliéru Babylon teraz prvýkrát prichádza aj na Slovensko.

 

Hlavné postavy tejto salónnej, ľahko škandálnej komédie sú traja „roztopašní“ lordi, ktorí tajne hrajú hru s jasnými, i keď trochu pochybnými pravidlami. Na utajených klubových schôdzkach si totiž navzájom rozdeľujú dámy a za sexuálne úspechy či neúspechy s nimi si prideľujú červené alebo čierne body. Jedného dňa sa však pravidlá škandalóznej hry neľútostne obrátia proti nim. Veselá inscenácia je výsmechom mužskej ješitnosti, dvojitej morálky, no na druhej aj oslavou pevného priateľstva, ktoré vydrží i tie najťažšie skúšky.

 

Kreatívci, ktorí pracovali na texte hry, sú Slováci žijúci v Prahe, a preto prvá verzia textu vznikla práve v slovenčine, ktorú sami autori označujú ako „pražskú salónnu slovenčinu“. Postavy lordov zobrazili ako chudobných slovenských šľachticov, ktorí utiekli do veľkého sveta – do Londýna. Svoj pôvod sa však snažia za každú cenu skrývať a žijú si v štýle pravých Angličanov. Práve to je zdrojom komických situácií hry, ktorá ponúka vďačné herecké príležitosti trom vynikajúcim hercom.

 

„Pražská salónna slovenčina je pre nás taký jazyk, ktorým sa na Slovensku už veľmi nehovorí. Pri práci na texte hry sme sa vracali do detstva a spomínali si na krásne slovenské slová, ktoré sa už nepoužívajú, pretože neznejú súčasne. My sa dodnes takýmto jazykom v Prahe rozprávame a užívame si to. Aj preto sme na troch lordov hľadeli ako na mužov s vášňou pre detské hry, ako na odrastené, ale neskrotené „chlapčiská“. Text hry Lordi sme venovali ako poďakovanie pánom Lasicovi a Satinskému, za to, že nás naučili hrať sa so slovom.“, hovorí režisér predstavenia Peter Serge Butko.

 

Svetová premiéra predstavenia bola 23.marca 2006 v Prahe a odvtedy je každé uvedenie pravidelne vypredané v pražskom divadle Černá Labuť (uvedených bolo už viac ako  100 repríz) a hrá sa tiež  v Divadle Bolka Polívku v Brne. Autorkou kontroverzného plagátu k predstaveniu (ktorý bol mimochodom v Čechách zakázaný!) bola herečka Aňa Geislerová. Pre Slovensko práve vzniká nová verzia plagátu, ktorá určite zaujme rovnako.

 

O realizáciu divadelného predstavenia LORDI, prejavilo záujem mnoho subjektov v Čechách aj v zahraničí. Text hry však nie je voľne dostupný, výhradným vlastníkom práv je česká produkčná spoločnost SERGEART, ktorá licenciu na uvedenie predstavenia udeľuje len výnimočne a za pomerne náročných podmienok týkajúcich sa hlavne hereckého obsadenia, produkcie a divadelného priestoru. V roke 2011 však spoločnosť SERGEART exkluzívne poskytla licenciu na uvedenie hry práve divadlu Ateliér Babylon v Bratislave, ktoré na dva roky získalo právo uvádzať hru Lordi ako jediný subjekt na Slovensku.

 

„To, že som LORDOV pre Ateliér Babylon získal, je pre mňa splnením takého malého sna,“ teší sa Maroš Kramár. „Prvý raz som totiž hru videl asi pred  tromi rokmi v Prahe a absolútne ma nadchla. Hneď som vedel, že raz by som ju rád uviedol vo vlastnej produkcii pre slovenských divákov a teraz sa to konečne podarilo. V Čechách slávi veľký úspech, no ja si trúfam tvrdiť, že u nás sa bude páčiť ešte viac! Verím, že LORDI sa stanú obľúbenou a navštevovanou súčasťou repertoáru Divadla Babylon.“

 

 

Obsadenie  a realizačný tím:

Herci: MAROŠ KRAMÁR, JOZEF VAJDA, PETER ŠIMUN

Réžia a výprava: PETER SERGE BUTKO

Asistent réžie: EVA BARTOŠOVÁ    

Preklad a spracovanie korešpondencie: IVAN REMIAŠ

Práca na texte: PETER SERGE  BUTKO a MÁRIO BOA

Kostýmy: JANA G. CHAMLAROVÁ

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.