Vinárstvo GAJA
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 1.10.2011 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

V polovici 17. storočia sa rodina Gajovcov usadila v regióne Piemont na severozápade Talianska. V roku 1859 miestny pestovateľ hrozna Giovanni Gaja založil vinársky závod Gaja v Barbarescu.

História a súčasnosť vinárstva GAJA

 

V polovici 17. storočia sa rodina Gajovcov usadila v regióne Piemont na severozápade Talianska.  V roku 1859 miestny pestovateľ hrozna Giovanni Gaja založil vinársky závod Gaja v Barbarescu.

 

Angelo, syn Giovanniho (dedko súčasného Angela Gaja), dostal do vienka ambicióznosť a schopnosť vidieť ďaleko do budúcnosti. V roku 1905 sa oženil s Clotilde Reyovou, ktorá mu vnukla myšlienku založiť tradíciu, ku ktorej sa Gajovci odvtedy neochvejne hlásia – absolútna oddanosť nekompromisnej kvalite.


Giovanni, syn Angela a Clotildy, pokračoval v nastúpenom smere a vo výrobe vína si držal štandard, ktorý nastavili jeho rodičia. Jeho Barbaresco sa preslávilo po celom Taliansku. Vďaka Barbarescu, vlajkovej lodi závodu, dosiahli vína pod značkou Gaja vedúcu pozíciu na talianskom trhu. Giovanni zväčšil plochu vinohradov o vinohrady Sori Tildin, Costa Russi, Sori San Lorenzo a Darmagi, čím umožnil rodine Gajovcov vyrábať vína najvyššej kvality, a to výhradne z vlastnej produkcie,.


Giovanniho syn Angelo začal pracovať v závode v roku 1961 a v jeho osobe sa spojil rešpekt s tradíciami kraja Langhe s výraznými inováciami vo vinohradoch, ako aj vo vínnych pivniciach.  Giovanni uviedol vína Gaja na zahraničné trhy.


Angelo žije v Barbarescu so svojou ženou Luciou a s tromi deťmi, Gaiou, Rossanou a Giovannim. Najstaršia Gaia Gaja oficiálne pôsobí v závode od roku 2005 a je predstaviteľkou už piatej generácie Gajovcov, ktorá pracuje pre vinársky závod Gaja.


Dnes vlastní vinárstvo Gaja 250 akrov vinohradov v okrese Barbaresco (Barbaresco a Treiso) a v okrese Barolo (Serralunga d’Alba a La Morra).


V roku 1994 získali Gajovci svoje prvé vinárske majetky v Toskánsku, Pieve S. Restituta v Montalcine. Tieto majetky predstavujú štyridsať akrov pôdy vysadenej viničom a rodia sa na nich dve odrody vína Brunello di Montalcino: Sugarille a Rennina.


V roku 1996 kúpila rodina Gajovcov ďalšie majetky v Toskánsku, Ca’ Marcanda, ktoré sa nachádzajú v okrese Bolgheri v kraji Castagneto Carducci. Na 250 akroch pôdy boli novovysadené korene odrôd Merlot a Cabernet Sauvignon spolu s Cabernet Franc, Syrah a Sangiovese. Vína vyrábané na Ca’ Marcanda sú Promis, Magari a Camarcanda. Ročník 2000 sa stal prvým, z ktorého tieto vína vzišli. 


Pahorkatina Langhe, so slieňovými príkrymi svahmi, je domovom druhu hrozna Nebbiolo.  Po celé generácie boli z hrozna Nebbiolo, z niekoľkých vinohradov, vyrábané klasické vína Barbaresco a Barolo. V 60. a 70. rokoch minulého storočia začali vinári lisovať víno z hrozna Nebbiolo oddelene z každej vinice.


Dnes produkuje GAJA klasické Barbaresco D.O.C.G. a Barolo D.O.C.G. (Dagromis) spolu s ďalšími piatimi vínami z hrozna Nebbiolo lisovanými oddelene podľa vinice: Sori San Lorenzo, Sori Tildin a Costa Russi (z okresu Barbaresco) a Sperss a Conteisa (z okresu Barolo).

 

Jednodruhové vína Gaja z jednej vinice sú označované ako Barbaresco alebo Barolo až po ročník 1995. Počnúc ročníkom 1996 sú všetky jednodruhové vína Gaja lisované z hrozna Nebbiolo pochádzajúceho z jednej vinice označované ako Langhe Nebbiolo D.O.C.


Presvedčenie Gajovcov, že oblasť Langhe môže produkovať vynikajúce vína, sa odráža nielen v ich vínach lisovaných výhradne z hrozna Nebbiolo, ale aj vo vínach, ktoré vyrábajú z nepôvodných odrôd: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot a Cabernet Sauvignon. Všetky vína z vinárstva GAJA sa vyrábajú výhradne z hrozna vypestovaného na vlastných vinohradníckych majetkoch.

 

Chronológia histórie

1832

Narodil sa Giovanni Gaja (prvá generácia).

1859

Giovanni Gaja založil vinárstvo GAJA (prvá generácia).

1876

Narodil sa Angelo Gaja (druhá generácia).

1880

Narodila sa Clotilde Rey.

1908

Narodil sa Giovanni Gaja (tretia generácia).

1914

Giovanni Gaja (prvá generácia) zomiera.

1933

Okres Barbaresco, ktorý v tom čase zahŕňa aj dnešný okres Treiso, je prvýkrát uznaný talianskou vládou ako  vinárska oblasť s uznaným označením pôvodu (appellation).

1940

Narodil sa Angelo Gaja (štvrtá generácia).

1944

Angelo Gaja (druhá generácia) zomiera.

1961

Angelo Gaja (štvrtá generácia) začína pracovať vo vinárstve. Začína sa experimentovanie s redukovanou úrodou hrozna  (8-10 pukov viniča oproti 20-24). Vinárstvo GAJA sa rozhodlo vyrábať víno využívajúc iba z hrozna zozbieraného zo svojich pozemkov.

1961

Clotilde Rey, milovaná a vážená žena, babička Angela Gaju z otcovej strany, zomiera. Smrť tejto silnej a kľúčovej osobnosti vinárstva GAJA spôsobila epochálnu zmenu v rodinnej histórii. Jej priekopnícky duch bol spájaný so Sori Tildìn, druhým vínom, fľašovaným ako vineyard-designated Barbaresco (1970), pomenovaným po jej rodinnej prezývke, Tildìn; a v Gaia & Rey, s prelomovým Chardonnay vinárstva, pomenovaným po súčasnej generácii GAJských žien, Gaia Gaja (narodenej v roku 1979, v rovnakom roku ako GAJA prvýkrát vysadila Chardonnay) a Rey, čo bolo Clotildine dievčenské meno.

1966

Barbaresco Denominazione d’Origine Controllata (DOC) je prvýkrát uznané.

1967

GAJA sa stáva jedným z prvých vinárstiev, ktoré plní do fliaš Barbaresco  z jednej vinice - z jeho Sorì San Lorenzo.

1967

Giovanni Gaja (tretia generácia, starosta Barbaresca, zvaný aj “geometra”- zememerač), kúpi historický pozemok Roncagliette.

1969

Prvý experiment so zrením v barikových sudoch.

1970

Vinár Guido Rivella prichádza pracovať do vinárstva ako šéf výroby.

1970

Sorì Tildìn po prvýkrát fľaškované ako single-vineyard víno
 (víno z jednej vinice).

1972

Dostavanie dnešnej vínnej pivnice.

1977

Založenie GAJA Distribuzione (GAJA distribúcia), importéra
a distribútora ušľachtilého vína a vinárskych potrieb.

1978

Costa Russi po prvýkrát uvedené ako single-vineyard víno.

1978

V historickej oblasti Bricco cru prvýkrát vysadili Cabernet Sauvignon, z ktorého sa má stať Darmagi.

1978

GAJA necháva vyzrievať všetky červené vína v barikoch (12 mesiacov) a veľkých sudoch (12 mesiacov).

1979

Narodila sa Gaia Gaja (piata generácia).

1979

Prvá výsadba Chardonnay vo vinici Gaia & Rey, nazvanej na pamiatku dvom generáciám GAJských žien, Gaia Gaja a Clotilde Rey (Gaina prababička).

1980

Barbaresco Denominazione d’Origine Controllata e Garantita (DOCG) je po prvýkrát uznaná.

1981

Vinárstvo je vybavené nerezovými nádržami s možnosťou kontroly teploty.

1982

Prvé fľaškovanie Darmagi (uvedené v r. 1985).

1983

Prvá spracovaná úroda z Gaia & Rey (uvedené v r. 1984).

1983

Vinárstvo GAJA vysadí odrodu Sauvignon Blanc v Barbarescu vo vinici Alteni di Brassica.

1984

Druhá historická výsadba Chardonnay vo vinici Rossj-Bass, pomenovanej podľa Rossany Gaja (narodenej v tom istom roku).

1988

GAJA kupuje farmu v Serralunga d’Alba, svoje prvé vinice v apelácii Barolo, čo vinárstvu umožňuje produkovať Barolo po prvýkrát od roku 1961, keď sa GAJA  rozhodla nevyužívať hrozno z iných než svojich viníc.

©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.