DEŇ SRDCA – 29. september 2011
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 15.9.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Svetový deň srdca (World Heart Day) je každoročným celosvetovým podujatím, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia spolu so Svetovou federáciou srdca (World Heart Federation). Pripadá vždy na poslednú septembrovú nedeľu a na Slovensku si ho pripomíname už od roku 2000. Základnou myšlienkou Svetového dňa srdca je zvýšiť verejné povedomie o rozpoznaní prvých príznakov ochorení kardiovaskulárneho systému a najmä propagovať možnosti prevencie ich predčasného vzniku prostredníctvom zdravého životného štýlu.

Svetový deň srdca (World Heart Day) je každoročným celosvetovým podujatím, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia spolu so Svetovou federáciou srdca (World Heart Federation). Pripadá vždy na poslednú septembrovú nedeľu a na Slovensku si ho pripomíname už od roku 2000. Základnou myšlienkou Svetového dňa srdca je zvýšiť verejné povedomie o rozpoznaní prvých príznakov ochorení kardiovaskulárneho systému a najmä propagovať možnosti prevencie ich predčasného vzniku prostredníctvom zdravého životného štýlu.

Jedným z najrizikovejších faktorov ochorení srdca a mozgových príhod je vysoký krvný tlak, ktorému patrí prvé miesto medzi príčinami úmrtí. Napriek tomu, že ide o vážne ochorenie, podľa prieskumu lekárov iba 45 percent ľudí na Slovensku pozná hodnotu svojho krvného tlaku.

Pri príležitosti Svetového dňa srdca chcú lekári zvýšiť znalosti obyvateľov Slovenska o rizikových faktoroch, ktoré spôsobujú ochorenia srdca a tiež vzbudiť vo verejnosti väčší záujem o prevenciu týchto ochorení, ich dôslednú liečbu a zdravý životný štýl. Veď podľa prezidenta Svetovej federácie srdca Shahryara Sheikha, „nikdy nie je priskoro a zároveň prineskoro začať so starostlivosťou o vlastné srdce“.

V celosvetovom meradle sa hovorí o pandémii srdcovocievnych ochorení, na ktoré každoročne umiera približne 17,5 milióna ľudí, čo je toľko, koľko spôsobujú HIV/AIDS, tuberkulóza, malária         a cukrovka spolu so všetkými formami rakoviny a chronickými respiračnými ochoreniami.

Srdcovým ochoreniam sa dá vyhnúť pravidelnými cvičeniami, ne fajčením a zdravou životosprávou. V rámci stravovacích návykov prispieva k zníženiu rizika koronárnych srdcových ochorení menšia konzumácia soli a tukov, väčší príjem vlákniny, ovocia a zeleniny. Dôležité je aj sledovať rizikové faktory, ktorými sú vysoký krvný tlak, zvýšená hladina cholesterolu v krvi, vyšší index telesnej hmotnosti či obvod pása.

Mottom tohtoročného Svetového dňa srdca je:

 

KÓD ZDRAVÉHO ŽIVOTA – 0 – 30 – 5 – 120 - 80

  • fajčenie - 0
  • fyzická aktivita – 30 minút denne
  • hladina cholesterolu – 5 a menej
  • krvný tlak – 120/80


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.