IK: Horúce letné dni najlepšie osvieži ľadová káva
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 3.7.2011 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Meteorológovia nám veštia tropické leto. Práve vysoké teploty sú pre mnohých synonymom vychutnávania života, šantenia pri vode a sladkého ničnerobenia. O čosi viac v tomto období túžime po „niečom dobrom“ a najmä osviežujúcom. Chuťové bunky nielen milovníkov kávy potešia studené kávové dobroty, ako sú ľadová káva a frappé. Pôvodom grécky vynález totiž v sebe spája pozitívne účinky tradičnej „horúcej“ kávy a osviežujúceho ľadového nápoja.

Meteorológovia nám veštia tropické leto. Práve vysoké teploty sú pre mnohých synonymom vychutnávania života, šantenia pri vode a sladkého ničnerobenia. O čosi viac v tomto období túžime po „niečom dobrom“ a najmä osviežujúcom. Chuťové bunky nielen milovníkov kávy potešia studené kávové dobroty, ako sú ľadová káva a frappé. Pôvodom grécky vynález totiž v sebe spája pozitívne účinky tradičnej „horúcej“ kávy a osviežujúceho ľadového nápoja. 

 

 

Všetky druhy káv pripravovaných za studena sú najmä v letných dňoch príjemným spestrením dovolenkových dní. Vzhľadom k tomu, že konzumácia 4-6 šálok kávy, teda 300 mg kofeínu denne, je podľa MUDr. Petra Minárika, garanta Inštitútu kávy pre ľudský organizmus primeraná - sú tieto druhy studených nápojov neškodným doplnením tradičných denných rituálov milovníkov kávy.

 

Ľadová, kofeínová

O tom, že aj káva môže osviežiť a ochladiť vás presvedčí napríklad frappé. Nemusíte pritom jazdiť ani na Peloponézsky polostrov. Gréci sa receptom na jeho prípravu pýšia od roku 1957 a pobláznili s ním v posledných rokoch doslova celú Európu. Tento lahodný chladený nápoj sa tradične pripravuje z rozpustnej kávy zmiešanej s vodou alebo mliekom. Ďalej sa pridáva už len ľad a podľa možností a fantázie ďalšie ingrediencie ako sú rôzne sladké polevy, šľahačka alebo kokosové mlieko. Nebojte sa pritom experimentovať.

 

Prípravu zvládne aj amatér

Voňavá pena, ľadový nádych kávy a jednoduchá príprava aj pre laika. To je frappé. Ideálne je síce mať doma šejker, frappovač alebo mixér, ale vystačíte si aj so zaváracím pohárom alebo s PET fľašou so širším hrdlom. Najskôr do vysokého pohára nalejeme trošku vody (40 ml), jednu lyžicu cukru, 2 lyžice rozpustnej kávy a to všetko premiešame/zmixujeme. Vznikne tak hustá pena, ktorú dolejeme mliekom alebo vodou, podľa vašej chuti. Samozrejme nesmú chýbať kocky ľadu. Niekto tiež pridáva sladkú smotanu alebo iné sladké dochucovadlá. 

 

Ideálny tip pre tohtoročné leto

Skúste napríklad kávu s príchuťou exotiky, tzv. Bounty frappé. Potrebovať budete 50 ml vychladeného mlieka , 50 ml kokosového mlieka, 2 lyžičky rozpustnej kávy, 30 g cukru, 30 ml čokoládového sirupu a 4 kocky ľadu. Najskôr vychladené mlieko premiešate s kokosovým mliekom a nalejete do šejkru. Pridáte granule kávy, čokoládovú omáčku, cukor, ľad. To všetko dobre premiešate (v šejkri, alebo mixérom) a nalejete do pohára. Podávajte ihneď.

 

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.