Jupík sa spýtal detí, ako využívajú internet
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 23.5.2011 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Viete, koľko času trávia deti na internete a akým spôsobom? Je pravda, že deti sa s počítačom a najmä s internetom celkom skamarátili. Viac o tom, ako ich využívajú, sa dozvieme z ich odpovedí v Jupík prieskume. Zúčastnilo sa ho až 1 213 školákov vo veku od 6 do 14 rokov. Odpovede sú o to zaujímavejšie, že sa do prieskumu zapojili celkom samy na obľúbenej stránke jupik.com, takže sú určite úprimné.

Viete, koľko času trávia deti na internete a akým spôsobom?  Je pravda, že deti sa s počítačom a najmä s internetom celkom skamarátili.  Viac o tom, ako ich využívajú, sa dozvieme z ich odpovedí v Jupík prieskume.  Zúčastnilo sa ho až 1 213 školákov vo veku od 6 do 14 rokov.  Odpovede sú o to zaujímavejšie, že sa do prieskumu zapojili celkom samy na obľúbenej stránke jupik.com,  takže sú určite úprimné.

 

 

Jupík, obľúbená značka detského nápoja, je dobrý kamarát, ktorý sprevádza deti v škole, pri športe, zábave. Naviac, učí ich dodržiavať pitný režim a ako zodpovedný partner rodičov im dnes prináša zaujímavé informácie o tom, čo si ich deti myslia, čo ich zaujíma a o čom snívajú. Jupík prieskum sa uskutočnil od polovice februára do polovice marca tohto roku na stránke www.jupik.com, kde dnes deti môžu zažiť veľkolepé mayské dobrodružstvá.

 

Na otázky Jupík prieskumu o internete odpovedalo dovedna 1 213  školákov, z toho 56 % dievčat  44 % chlapcov. Viac ako polovicu  (50,95%) tvoria deti vo veku 6 – 10 rokov, 48,39 %  deti v kategórii 10 – 14 rokov.

Čo si myslíte, ako často školáci používajú internet? Keď občas nazriete do detskej izby, možno sa vám zdá, že neustále. A možno nie ste ďaleko od pravdy. Až 43 % mladších žiakov (6-10 rokov) a 62,18 % starších žiakov (10 – 14 rokov) na internete surfuje každý deň. Niekoľkokrát za týždeň si k nemu sadne 34,8 % mladších a 27,60 % starších detí.

Z mladších detí strávi na internete jednu až dve hodiny 74,9 % . Zo starších žiakov je to „len“ 53 %,  zato až 18,4 %  pripúta internet k stoličke na tri hodiny.

Približne polovica školákov využíva internet doma, 21 % mladších žiakov a 31,7 % starších žiakov ho využíva aj v škole.

Na čo deti najčastejšie využívajú internet? Na zabíjanie času – zareagoval by okamžite nejeden rodič na túto otázku. Mladšie deti ho využívajú najmä na zábavu (68,9%), na rozhovory s kamarátmi (11,5 %)  a najmenej často na prípravu do školy (6,8 %).  U školákov od 10 do 14 rokov je situácia trošku iná – na rozhovory ho využíva 37,65 %, na zábavu 27,26 % a na prípravu do školy 15,5 %.

Internet sa stal absolútnou jednotkou v komunikácii. Využívajú ho doslova všetky vekové kategórie. Mnohí rodičia sa sťažujú, že najmä staršie deti majú stále zapnutý počítač a aj popri domácich úlohách chatujú so spolužiakmi alebo  s novými kamarátmi z internetu. Na otázku, či si našiel nových kamarátov na internete, odpovedalo „áno“ 42,7 % mladších a až 70,19 % starších žiakov. Približne 21% detí sa s týmito novými kamarátmi následne aj stretlo.

Čaru Facebooku nepodľahli len dospelí, ale aj deti. Napriek tomu, že táto sociálna sieť je prístupná užívateľom od 13 rokov, registráciu zvládli aj mladší žiaci. Facebook navštevuje denne 24,3 % školákov od 6 do 10 rokov a až 55,2 % žiakov od 10 do 14 rokov!

Internet ponúka školákom aj ďalšie lákadlá okrem chatovania s kamarátmi – hudbu, online hry, mnohé seriály pre tínedžerov... Ako ich využívajú? Online hry hrá 35,8 % mladších žiakov každý deň,  34,6 % niekoľkokrát za týždeň.  Podobne odpovedali aj starší žiaci – 33,39 % každý deň, 26,24 % viackrát za týždeň. Hudbu z internetu počúva každý deň 29,4 % mladších a 56,9 % starších školákov.  filmy či seriály na internete sleduje každý deň 20,9 % mladších a 35,78 % starších žiakov.

Niet pochýb o tom, že internet je skvelý zdroj informácií na prípravu do školy. Až taký skvelý, že staršie deti si veľmi často pomáhajú sťahovaním spracovaných tém zo stránky referáty sk. Zaujímavé je, že už aj mladší žiaci si hľadajú informácie na prípravu do školy na internete – najčastejšie cez vyhľadávače Google (47,1 %),  Wikipedia (10,3 %), referaty.sk (4,9 %). Starší školáci si potrebné informácie najčastejšie „vygúglia“ na Google (43,9 %), potom vyhľadávajú na Wikipedii (27,2 %) a na referaty.sk (15,5 %).

 

Čo na to učiteľka základnej školy:

S počítačom sa v škole stretnú už prváčikovia, hoci mnohí sa na ňom hrávali už v škôlke i doma.  Internet na prípravu do školy využívajú už žiaci 3. triedy,“ hovorí učiteľka základnej školy Anna Šuláková. „Štvrtáci si vedia sami vytvoriť už aj powerpointovú prezentáciu. Využívajú ju na prezentáciu projektov napr. na vlastivede alebo prírodovede a starší žiaci aj na zemepise, dejepise, občianskej výchove či biológii.“

Čo na to odborníčka na internet:

„Internet poskytuje deťom veľa pozitív a možností,“ vysvetľuje psychologička Monika Gregussová z občianskeho združenia eSlovensko. „Je rýchlym a ľahko dostupným zdrojom informácií do školy aj pre osobný život, môžu sa tu inšpirovať, vytvárať jeho obsah, získavať nové zručnosti a rozvíjať tvorivosť. Môžu sa tiež prezentovať, zdieľať s kamarátmi a hľadať si nových, komunikovať s kamarátmi a rodinou, keď sú ďaleko.“

Mnohí rodičia by mali radi prehľad o stránkach, ktoré si deti prezerajú, ale nevedia, ako na to. „Niektoré operačné systémy ponúkajú možnosť vytvoriť dieťaťu vlastné užívateľské konto, nastaviť v ňom presný čas alebo jednotlivé programy a aplikácie. Aj na sledovanie stránok existujú pomerne jednoduché technické prostriedky. Je však oveľa lepšie, keď sa rodičia raz za čas spolu s dieťaťom pozrú na stránky, ktoré ho zaujímajú a rozprávajú sa o nich, ako ich potajomky zisťovať v histórii vyhľadávača,“ radí Monika Gregussová. „Ak sa spoločne dohodnú, že zablokujú prístup k niektorým stránkam, aby dieťa ochránili, skôr to pochopí a nebude sa snažiť rodičovský zákaz obchádzať.“

Produktová rodina detských nápojov Jupík v súčasnosti obsahuje dva nápoje špeciálne vyvinuté pre deti: prvú ochutenú vodu pre deti Jupík Aqua obohatenú o ovocnú šťavu a klasický nesýtený ovocný nápoj Jupík. Oba nápoje dodajú deťom primerané množstvo energie a tekutín pre ich detské hry a ani jeden z nápojov neobsahuje umelé farbivá a sladidlá.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.