Ako vyzrieť na jarnú únavu?
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 18.4.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Téma: Ako vyhrať boj s jarnou únavou? Načerpajte energiu z výdatného pohybu a trošky cukru, ktorý podporuje dobré fungovanie mozgu!

Téma:

Ako vyhrať boj s jarnou únavou? Načerpajte energiu z výdatného pohybu a trošky cukru, ktorý podporuje dobré fungovanie mozgu!

 

Dlhá zima a nedostatok slnečných lúčov sa na nás podpisujú s prvými náznakmi príchodu jari. Cítime sa unavení, trpíme nedostatkom energie a bojujeme so zlou náladou. Touto tzv. jarnou únavou trpia tri štvrtiny populácie, ženy dokonca častejšie než muži.

Ale ako s ňou čo najúčinnejšie bojovať? Zaliezť za pec, ako hovorí marcová pranostika, nie je práve to najšťastnejšie riešenie.

Ďaleko vhodnejšie je zaradiť do jedálnička dostatok ovocia a zeleniny. Ich absencia totiž môže spôsobovať práve únavu a malátnosť. Pre zlepšenie nálady si zašportujte a doprajte  niečo sladké. Ak totiž cukor konzumujeme v malom množstve po jedle, dostáva sa nám veľmi rýchlo z čriev do krvi a odstraňuje únavu. Šport nám zase rovnako ako cukor dodáva endorfíny, ktoré nazývame hormóny šťastia. Vďaka nim budete mať lepšiu náladu, čo oceníte nielen vy, ale aj vaše okolie. J

 

Majte na pamäti

Relaxujte a obmedzte stresové situácie. Nezabúdajte však, že napríklad dostatok spánku síce pomáha načerpať energiu, ale príliš dlhé spanie vám môže skôr uškodiť.

 

„Poznáte známu pravdu: Kto dlho spí, nemá čas plniť si svoje sny! A naozaj to je pravda. Je prirodzené, že človek má v noci oddychovať a nahradiť tak energiu, ktorú stratil aktivitou počas dňa. Všeobecne však platí pravidlo, že spánok by mal byť iba tretinou dňa, teda maximálne 8 hodín. Pri dlhšom spánku totiž ochabuje svalstvo a telo má aj napriek tomu pocit malátnosti. Menej v živote stihnete a to je naozaj škoda, aby ste zahodili takúto možnosť. Teda skôr si ju prespali. Prespíte tak potom svoje zdravie, úspech a sny, ktoré ste si mali plniť, nielen snívať, hovorí primár MUDr. Miloš Bubán.

 

Dôležité je tiež venovať pozornosť tomu, koľko za deň vypijeme tekutín. Práve ich nedostatok môže byť príčinou väčšej únavy. Piť by sme mali v pravidelných menších dávkach počas celého dňa, či cítime pocit smädu alebo nie. A koľko denne vypiť tekutín, aby sme si zachovali správnu rovnováhu? „Správna miera“ je individuálna, ale spravidlato dva štyri litre tekutín. Vhodný pitný režim pre vaše telo si môžete jednoducho vypočítať. Stačí, keď si vydelíme svoju váhu číslom 25 a získate počet litrov, ktoré by ste mali za deň vypiť. Vhodné množstvo tekutín je závislé aj na vašej aktivite, prostredí a teplote, v ktorých sa nachádzate.

 

Tip

Skúste si urobiť jednoduchý mliečny koktail s čučoriedkami a cukrom. Mlieko vám dodá vápnik, cukor zlepší náladu a podporí mozog, čučoriedky zase majú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je najlepšou prevenciou proti chorobám a únave.

 

Ako na zlú náladu?

Jedným z prejavov jarnej únavy je okrem vyčerpania aj zlá nálada. V zime si musíme, hoci neradi, zvyknúť na dlhé večery, málo svetla, raňajky za tmy a návraty domov z práce tiež za tmy. A práve nedostatok svetla a tepla ľudský organizmus značne vyčerpáva a veľmi rýchlo môže prepadnúť do tzv. jarnej depresie.

sa prejavuje pocitom smútku, márnosti, pesimizmom, depresiou a zlým prerušovaným spánkom. Pokiaľ na sebe tieto zmeny pozorujete, dávajte pozor, aby sa zmena nálady nepremietla aj do vášho jedálnička. Neriešte problémy prejedaním sa alebo naopak držaním hladovky. Nechcete predsa, aby sa k vašim psychickým problémom pridali aj zdravotné.

 

Majte na pamäti

Neprepadajte stresu z jarného upratovania. Urobte si ho najskôr vo svojej hlave. Sadnite si, usporiadajte si priority a uvidíte, že väčšina vašich problémov nie je tak veľká, ako sa na prvý pohľad zdá.

 

„Jarná únava je naozaj zaujímavý fenomén, ktorý trápi ľudstvo už veľmi, veľmi dávno. Možno sa týka aj nedostatku slnka počas zimných mesiacov, nedostatku vitamínov. Ale iste to je aj nedostatkom pohybu, zlým stravovaním. A to máme všetci pevne v rukách. Jarná únava možno prichádza pravidelne, ale jej dĺžku by sme vedeli úspešne skrátiť. Nemala by byť niekoľko týždňov, ale iba zopár dní. Najlepšie vôbec. Jednoducho jej vyhláste vojnu! Dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, ľahké zdravé stravovanie a dostatok tekutín. Príjemné spoločenské stretnutia, vychádzky do prírody, šport. A sami sa budete o chvíľu pýtať: Čože je to tá jarná únava? Nič nie je jednoduchšie, ako si to overiť na vlastnom príklade! A tomu nám nič nebráni! Ak by predsa len stále trvala, tak to už bude dôvod na návštevu lekára, lebo to už by nebola jarná únava,“ dodáva primár MUDr. Miloš Bubán.

 

Tip

Nezatvárajte sa pred jarným slniečkom doma. Naopak. Vyjdite si s kamarátkou na prechádzku, kúpte si niečo pre radosť, prečítajte si zaujímavú knihu alebo si po športe doprajte niečo malé sladké pod zub vo svojej obľúbenej cukrárni. A ak nemáte po ruke cukráreň, pre zlepšenie nálady si doprajte obľúbený nápoj, pokojne sladený a sýtený, pretože vo vašom vyváženom živote je to predsa v poriadku a cukor len dopomôže zatočiť s jarnou únavou.

 

Vitamíny ako liek proti jarnej únave

Že vitamíny pomáhajú ľudskému telu, vieme od svojich babičiek. Ale ktoré nám najlepšie pomôžu v boji proti jarnej únave?

Podľa lekárov to vitamíny A, C a D. Asi sa všetci zhodneme, že najľahšie ich nájdeme v čerstvom ovocí a zelenine ako v pilulkách. Ale v ktorých?

Najlepšou prevenciou proti jarnej únave je konzumovať potraviny bohaté na vitamín C, ktorý je známy ako pomocník obranyschopnosti organizmu. Príjemným bonusom je nepochybne aj jeho schopnosť znižovať cholesterol v krvi. Potravinami bohatými na "céčko" napríklad čierne ríbezle, ružičkový kel či kapusta. Jediné, na čo si treba dať pozor je, aby zelenina či ovocie neboli príliš tepelne upravované, aby nedochádzalo k strate potrebných vitamínov.

Naproti tomu väčšinu vitamínu D, ktorý hrá kľúčovú úlohu v rámci posilňovania imunitného systému, vytvorí naše telo ako prirodzený vedľajší produkt pri opaľovaní na slnku. Môžeme ho však nájsť aj v oleji z rybej pečene a v tučných rybách ako losos, sleď a makrela.

Posledným z dôležitej skupiny vitamínov je vitamín A, ktorý je rozpustný v tukoch. Jeho nedostatok sa prejaví predovšetkým pri problémoch so zrakom. Pre organizmus je najvhodnejšie prijímať vitamín A vo forme tzv. provitamínov karotenoidov, z ktorých si, keď je to potrebné, organizmus vitamín A vytvorí. Jeho zdrojom rastlinné farbivá. Ak teda chceme predísť šeroslepote či zápalu očných spojiviek, je dobré jesť nielen tučnejšie ryby, ale tiež krásne farebnú mrkvu, papriku, paradajky, špenát či broskyne.

 

Majte na pamäti

Podstatou neúčinného pôsobenia vitamínových doplnkov nie sú doplnky ako také. Problém je skôr v dlhodobom užívaní. Naše telo si zvykne na pravidelné dávky potrebných látok, čo vedie k zníženiu schopnosti si tieto látky získať z bežnej potravy. Nášmu telu väčšinou nechýbajú všetky vitamíny, ktoré tieto doplnky obsahujú. Pri užití niektorých vitamínov potom môže dôjsť k tzv. previtamínovaniu. To sa môže stať v prípade vitamínov A, D, E a K. V prípade prebytku ostatných vitamínov dôjde k ich vylúčeniu v moči.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.