Po perníkové vajíčko „made in Slovakia“ do Tesca!
Autor(ka) : Olga
Dátum a čas : 16.4.2011 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Veľkonočné tradície majú na Slovensku silné korene. Symboly týchto sviatkov reprezentujú predovšetkým vajíčka. Tie dávame nielen šibačom, ale tiež ako dekoráciu na stôl. Tesco ponúka nepreberné množstvo veľkonočných sladkých vajíčok, aby bol uspokojený vkus státisícov zákazníkov. Veď týždenne ich sem za nákupmi prídu takmer dva milióny. K jednému vajíčku môžeme teraz nadobudnúť priam citový vzťah. Stáva sa tak zvyčajne vtedy, keď sa o niečom dozvieme viac – jeho príbeh: ako vzniká, kto ho pripravuje, z čoho je vytvorené. A tak príbeh tohto perníkového vajíčka si teraz rozpovieme...

 

Veľkonočné tradície majú na Slovensku silné korene. Symboly týchto sviatkov reprezentujú predovšetkým vajíčka. Tie dávame nielen šibačom, ale tiež ako dekoráciu na stôl. Tesco ponúka nepreberné množstvo veľkonočných sladkých vajíčok, aby bol uspokojený vkus státisícov  zákazníkov. Veď týždenne ich sem  za nákupmi prídu takmer dva milióny. K jednému vajíčku môžeme teraz nadobudnúť  priam citový vzťah. Stáva sa tak zvyčajne vtedy, keď sa o niečom dozvieme viac – jeho príbeh: ako vzniká, kto ho pripravuje, z čoho je vytvorené. A tak príbeh tohto perníkového vajíčka si teraz rozpovieme...

 

Začnime úplne rozprávkovo – kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno vajíčko -  pretože vajíčko je vskutku krásne. Je vyrobené z perníka, tak mu pokojne budeme hovoriť perníkové vajíčko. Sú dva druhy, to väčšie váži 60 gramov, jeho menší brat o polovicu menej.  Obe veľkosti sú pomaľované rozkošnými slovenskými ľudovými motívmi pestrých farieb – žltými kuriatkami, hnedo-bielymi korbáčikmi, bielo-zelenými snežienkami, fialovo-modrými ornamentmi z cukrovej polevy a bez konzervačných látok. Línie sú robené sebaistou rukou. V Medexe – tak sa volá firmička rodinného charakteru, ktorú pred 20 rokmi založila matka so svojou dcérou – pracuje 25 žien. Tie ťahy zvierat a ornamentov sa však nie každá hneď  naučí. Predstavte si, že zaškolenie, ktoré vedie k dokonalosti tvarov, trvá až dva roky. Mužov tam majú len dvoch. Tí nemaľujú vajíčka, obsluhujú stroje, ak treba, tak ich aj opravia.

 

Receptúra perníkového cesta je tradičná. Základné ingrediencie ako múka sú slovenského pôvodu. Všetko je robené ručne, vykrajovanie cesta, kladenie na plech, maľovanie... Uprostred slovenských hôr – výrobňa je v obci Malinová neďaleko  Nitrianskeho Pravna.  Vzory sú originálne nápady miestnych žien. Záručná doba je až pol roka. Perníkové vajíčko chutí fantasticky. Jedno som teda zjedla, aj keď mi to bolo trochu ľúto tak skoro pred Veľkou nocou. Chutilo fantasticky. Mäkké,  lahodné. Teraz neľutujem, lebo viem, že je nielen krásne. Nie náhodou má Medex heslo Krása, ktorá chutí.

 

A z Medexu poputovali tisícky takýchto vajíčok do Tesca. Budete mať aj vy vajíčko, ku ktorému nadobudnete vzťah, lebo už poznáte jeho príbeh. A podporíte slovenskú výrobňu perníkov a perníkových výrobkov. Made in Slovakia má pre nás stále silný cveng. A teraz aj s veľkonočným nádychom...

 

 

 

 

 

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.