ROZDÁVAJÚ ÚSMEV, KTORÝ LIEČI DETI
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 1.4.2011 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Klop, klop – zaklope ktosi na dvere a do nemocničnej izby tentoraz nenazrie sestrička, ale usmiati bábkoherci a liečební pedagógovia z Občianskeho združenia Bábky v nemocnici so svojimi bábkami. Veselé pesničky a divadielka okamžite rozžiaria detské očká a malí pacienti raz-dva zabúdajú na to, čo ich bolí. Zabávajú sa s malými bábkami, ponožkovými maňuškami, rozprávajú sa s nimi, spievajú, vymýšľajú príbehy a občas sa im aj vyžalujú.

Klop, klop – zaklope ktosi na dvere a do nemocničnej izby tentoraz nenazrie sestrička, ale usmiati bábkoherci a liečební pedagógovia z Občianskeho združenia Bábky v nemocnici so svojimi bábkami. Veselé pesničky a divadielka okamžite rozžiaria detské očká a malí pacienti raz-dva zabúdajú na to, čo ich bolí. Zabávajú sa s malými bábkami, ponožkovými maňuškami, rozprávajú sa s nimi, spievajú, vymýšľajú príbehy a občas sa im aj vyžalujú.   

Áno, presne takto to vyzerá v našich nemocniciach, ktoré už od jesene minulého roku navštevujú Bábky v nemocnici. Vítajú ich deti, rodičia aj zdravotníci. Sú naozaj príjemným spestrením medzi lekárskymi vyšetreniami a ako sa zhodujú aj odborníci – bábkoterapia deťom pomáha „ Ak sa dieťa s maňuškou skamaráti – hraním  príbehov sa na chvíľu  "prehrá"  do normálneho sveta a zabudne na nemocničné prostredie,“ hovorí detská psychologička Monika Ginzeriová.     

Vďaka spolupráci OZ Bábky v nemocnici s Kofolou sa na jeseň minulého roka objavili na svete Ponožkové Kofola maňušky. Narodili sa, aby pomáhali deťom. Stali sa milým symbolom kampane a pomohli rozbehnúť činnosť občianskeho združenia. „Hľadali sme „dobroprojekt“, ktorý by bol Kofole blízky a napĺňal by naše predstavy pomáhať a rozdávať radosť. A tak sme objavili Bábky v nemocnici,“ vysvetľuje Tibor Ďurana z Kofoly.

V rámci jesennej verejnej zbierky sa za tri mesiace podarilo zozbierať dovedna 7 069 Eur, z toho 6 453 Eur pochádzalo z dvojcentoviek z predaja pollitroviek a zvyšných  616 Eur priniesla charitatívna on-line aukcia ponožkových maňušiek. Prispeli aj samotní zamestnanci Kofoly, ktorí vo svojich radoch vyzbierali ďalších 673 Eur. Všetky tieto peniaze umožnili Bábkam v nemocnici za päť mesiacov pravidelne dvakrát do týždňa odohrať nespočetné množstvo predstavení na rôznych oddeleniach v nemocniciach v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach. Prečo ich nemožno porátať? Pretože nemocnice navštevujú bábkoherci vo dvojiciach (často aj dve nemocnice naraz) a okrem najmenej troch „veľkých“ predstavení pre deti v spoločenskej miestnosti odohrajú kopu divadielok na nemocničných postieľkach pre malých pacientov, ktorým pán doktor ešte nedovolil chodiť a musia teda ležať.

OZ Bábky v nemocnici a Kofola chcú rozdávať deťom radosť a úsmev aj naďalej a pozývajú aj nás všetkých - rozdávajme spoločne úsmev, ktorý lieči deti. Ako? Napríklad v charitatívnej on-line aukcii, v ktorej si môžeme vydražiť Ponožkovú Kofola maňušku obľúbeného slovenského herca, speváka, moderátorky či inej známej osobnosti. Alebo sa môžeme zapojiť do „maňuškománie“ s ponožkovou maňuškou, ktorú vyrobíme sami a pošleme ju do on-line aukcie. Všetky vydražené peniaze poputujú na aktivity Bábok v nemocnici.

Aj kúpou ktorejkoľvek z pollitroviek Kofoly (Original, Citrus, Bez cukru či novinka Višňová) prispejeme 2 centami na činnosť združenia.

 


Známe osobnosti pomáhajú Bábkam v nemocnici

Do milej ponožkovo-maňuškovej kampane pre detský úsmev sa radi zapojili aj mnohé osobnosti, ktoré poznáte najmä z televíznej obrazovky.  Chcete vedieť, aké ponožkové maňušky si pripravili a darovali do aukcie? Tu sú:         

Marián Čekovský:  Klaun Smieško - je veselý  chlapík, ktorý rád hrá a spieva deťom smiešne pesničky.  Čím smiešnejšie, tým lepšie. A najradšej je, keď deti spievajú spolu s ním.

Katka Brychtová:  Poštárka Katka  vždy má poštársku tašku plnú tých najlepších správ. Preto ju aj volajú „posol dobrých správ“.  Rada sa porozpráva s ľuďmi , ktorým nosí listy plné radosti a lásky.

Martina Šimkovičová: Správička Najlepšia – je to milá parádnica, ktorá veľmi, ale naozaj veľmi ľúbi deti a hrozne rada sa s nimi jaší.

Ady Hajdu: Štrbavá Klotilda  - bábka s týmto nezvyčajným menom  sa smeje od ráno do večera. Smiala sa tak bláznivo a nahlas, až jej z toho vypadali všetky spodné zuby.  No a to ju rozosmialo ešte viac...

Aneta Parišková:  Laskonka je bábka s veľkými očami a zvonivým  smiechom. Vždy má krásne učesané vlásky, vyčistené zúbky a je veľmi láskavá ku všetkým malým i veľkým deťom.

 Roman Juraško:  Ber Tombabláznivý lyžiar, ktorý žije striedavo  v  Rakúskych Alpách a Vysokých Tatrách,  podľa toho, kde je  viac snehu. Rád skáče na lyžiach a vôbec sa nebojí, hoci si už raz  zlomil malíček na ľavej nohe.

Peter Cmorík:  Rocker Lemmy – je na prvý pohľad  ozajstný „drsňák“ . Ako správy rocker pije s deťmi každý večer mliečko a rád im hráva pekné pesničky – najradšej  tie od Peťa Cmoríka

 

Aj vy sa zapojte do charitatívnej on-line aukcie Ponožkových Kofola maňušiek - Poradíme vám, ako na to!

Úplné pravidlá aukcie budú po celý čas trvania aukcie k dispozícii na internetových stránkach www.kofolamanusky.sk.

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.