Láska ide cez žalúdok, ale zdravie ešte ďalej...
Autor(ka) : Michal
Dátum a čas : 15.2.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok, ale platí aj, že zdravie ešte ide ďalej. Prečo ďalej? V žalúdku sa potrava len pripraví na trávenie. Samotné vstrebávanie žívín sa uskutočňuje až v črevách. Na naše zdravie výrazne vplýva, aj to ako sa potrava spracuje v črevách a aká je tam mikroflóra.

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok, ale platí aj, že zdravie ešte ide ďalej. Prečo ďalej? V žalúdku sa potrava len pripraví na trávenie. Samotné vstrebávanie žívín sa uskutočňuje až v črevách. Na naše zdravie výrazne vplýva, aj to ako sa potrava spracuje v črevách a aká je tam mikroflóra.

 

Človek je v súčasnosti vystavený pôsobeniu mnohým negatívnym vplyvom. Narušené životné prostredie, zlý životný štýl, ale aj nadmerné užívanie antibiotík môže spôsobiť narušenie prirodzenej rovnováhy v oblasti črevnej flóry. Veľmi dôležitú úlohu starostlivosti o túto rovnováhu majú probiotiká a prebiotiká.   

 

Probiotiká

 

Jednou z možností efektívneho ovplyvnenia rovnováhy črevnej flóry je pravidelné užívanie probiotík. Probiotiká sú produkty, ktoré obsahujú jeden alebo viac živých - vitálnych mikrobiálnych druhov pôsobiacich na organizmus tak, že zlepšujú zloženie črevnej mikroflóry“ hovorí primár MUDr. Jan Boženský, Detské oddelenie, Vítkovickej nemocnice v Ostrave.

 

Medzi   probiotiká   patria  bifidobaktérie a  laktobacily  (sú  obsiahnuté  v  Pangamine  BIFI  a  Pangamin BIFI plus). Medzi hlavné účinky probiotík zaraďujeme:

 

  • Podpora imunity – zvyšujú odolnosť voči bakteriálnym infekciám
  • Znižujú obsah cholesterolu v krvi – podporujú vylučovanie žlčových kyselín z organizmu, a tak znižujú nebezpečie srdcovo-cievnych ochorení
  • Produkujú vitamíny skupiny B (vrátane B12), vitamín K
  • Uľahčujú vstrebávanie a využívanie vitamínov
  • Znižujú nebezbečenstvo vzniku rakoviny hrubého čreva, pečene a obličiek

 

Probiotiká + Prebiotiká = Synbiotiká

 

Prebiotiká (napríklad pivovarské kvasnice alebo inulín) podporujú rast a rozmnožovanie užitočných a zdraviu prospešných baktérií - probiotík (bifidobaktérií a laktobacilov). Pre udžanie stability črevnej   mikroflóry  je  potrebná  kombinácia  prebiotík  a probiotík  v jednom   produkte  tzv. synbiotiká.

 

Svedčia  o  tom  aj  skúsenosti  z praxe primára J. Boženského:  Od  roku 2002  podávame na našom oddelení Pangamin BIFI alebo Pangamin BIFI plus. Za toto obdobie sme ich dali užívať niekoľkými tisícom hospitalizovaných pacientov.Vzhľadom k obohateniu tabletiek Pangamin BIFI a Pangamin BIFI plus prebiotikom inulín, možno zaradiť uvedené preparáty už do skupiny synbiotík. Je veľmi dobre tolerovaný aj pri dlhodobom podávaní a to vďaka zloženiu z výhradne prírodných látok.

 

Ku každým antibiotikám je vhodné užívať tiež probiotiká!

 

Antibiotiká sú veľký zásah do organizmu. A v mnohých prípadoch pomáhajú, ale majú aj vedľajšie účinky na črevnú mikroflóru.

 

Potvrdzuje to aj profesor L. Ebringer, významný slovenský mikrobiológ s medzinárodnou povesťou z Ústavu bunkovej biológie a biotechnológie na Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave uvádza:: „Poškodenie a rozvrat v zostave v črevnej mikroflóre je sprevádzaný rôznymi zdravotnými problémami. Dôsledkom eliminácie alebo potlačenia niektorých zo zložiek mikrobioty antibiotikami sa môže dostaviť post-antibiotická hnačka, ktorá je u starších ľudí sprevádzaná hnačkovým infekčným ochorením. Podobný zásah do zostavy črevnej mikroflóry detí môže byť ešte fatálnejší.

 

V súčasnosti pri liečbe antibiotikami je už bežné používanie produktov s probiotikami. Primár J. Boženský hovorí o skúsenostiach zo svojej klinickej praxe V prvých rokoch sme tieto preparáty používali prevažne ako súčasť antibiotickej liečby a v rámci terapie hnačkových ochorení. 

Novinkou na slovenskom trhu je synbiotikum Pangamin BIFI + Omega3.

·         Priaznivo ovplyvňuje činnosť imunitného systému, črevnú mikroflóru, mozgu, proces učenia,  pamäti, kardiovaskulárny systém a metabolizmus.

·         Kombinácia  prebiotík   a probiotík  v  jednom  produkte   tzv. synbiotiká.

·         Pozitívny účinok na srdce a cievy vďaka omega 3 mastným kyselinám kyseliny

·         100% prírodný produkt

·         Obsahuje 50 % kvasničnej biomasy a 50 % zakysaného odtučneného mliečneho polotovaru s obsahom užitočných mikroorganizmov

·         Zloženie: sušené pivovarské kvasnice, omega 3 mastné kyseliny, dextrin, inulín, mliečna bielkovina s obsahom mikrobiálnej kultúry Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium

bifidum, tabletovacie prísady stearan horečnatý a oxid kremičitý.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.