Vianočné recepty
Autor(ka) : Mária Novická
Dátum a čas : 22.12.2000 17:31
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Na Vianoce je úžasné upiecť si okrem vianočného pečiva aj slávnostnú tortu a bábovku. Prinášame vám niekoľko skvelých tipov. Dobrú chuť a príjemné prežitie sviatkov vám praje Lady.



Vianočná bábovka

200 g sušených sliviek, 30 g sušených hrozienok, 20g hobľovaných mandlí, 4 lyžice dobrého koňaku alebo rumu, 100 gramov sušených marhúľ,20 g sušeného exotického ovocia alebo čerešní, 200g masla, piškótová strúhanka, 200g práškového cukru, 3 vajcia, 200g polohrubej múky, štipka soli, malý prášok do pečiva.
Najdôležitejším fígľom tohto receptu je vymastená a vysypaná forma, ktorá musí čakať až do naplnenia v chladničke.
Príprava: Cukor vmiešavame do zmäknutého masla až kým sa celkom nerozpustí , potom pridáme po jednom vajcia a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver vmiešame všetko nakrájané ovocie namočené / najlepšie večer predtým / do koňaku. A hobľované mandle. Celú túto zmes musíme premiešať s troškou múky, ktorú sme si odložili pri príprave cesta. Zmes vlejeme do bábovkovej formy a pečieme cca 20 minút v predhriatej rúre.

Vianočná torta 1

Korpus:5 vajec, 150 g práškového cukru, 150g masla, 100g polohrubej múky, 225g čokolády na varenie, 4 polievkové lyžice rumu alebo zodpovedajúce množstvo rumovej esencie, ak budú jesť tortu aj deti.
Plnka: 225g masla, 450 g práškového cukru, polievková lyžica instantnej kávy, polievková lyžica horúcej vody.
Poleva: 75g masla, 4 polievkové lyžice šľahačky, 150g horkej čokolády.

Príprava:
Najskôr vymiešame žĺtky s cukrom, ku ktorým pridáme maslo a za neustáleho miešania vytvoríme hustý, hladký krém.
Postupne pridávame múku, polovicu rumu, roztopenú čokoládu ak ju roztápate na ohni pridajte k nej pár lyžíc vody a orech masla. Rozpustenú čokoládu necháme za stáleho miešania vychladnúť, až potom ju pridáme do cesta. Napokon ešte vmiešame tuhý sneh z bielkov. Tortovú formu vymastíme, vysypeme piškótovou strúhankou alebo detskou krupicou , dáme do nej hmotu a upečieme v mierne vyhriatej rúre tak, aby sa korpus dobre prepiekol i zvnútra.
Vychladnutý ho prekrojíme, naplníme plnkou.

Plnka: Zmiešame zmäknuté maslo, cukor, instantnú kávu rozpustenú v horúcej vode, zvyšný rum. Na chvíľočku vložíme plnku do chladničky a potom ňou v rovnako hrubej vrstve naplníme tortové cesto. Trochu plnky si odložíme na zdobenie.
Naplnenú tortu polejeme polevou z roztopenej čokolády, masla a šľahačky a po stuhnutí vytvoríme na nej z plnky a z kúpených marcipánových ozdôb vianočný motív podľa vlastnej fantázie. Ozdobiť sa môže aj šľahačkovými kvetmi alebo strúhanými mandľami.

Vianočná torta 2

Korpus: 7 vajec, 300 g práškového cukru, 150 g hrubej múky, 2 dl mlieka, 1 balíček prášku do pečiva, 160 g liekových orechov, 30 g čokolády, 10 g masla, rum
Plnka: 150 g práškového cukru, 220 g masla, 2 žĺtky, 20 g kakaa, 20g strúhanej čokolády, 50 g lieskových orechov.
Poleva: 100 g čokolády, 100 g masla
Príprava:
Do šľahača dáme žĺtky a práškový cukor a spolu ich vymiešame na spenenú hmotu. Potom postupne pridáme múku, mlieko, prášok do pečiva a všetko zľahka vareškou premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pridáme do neho pomleté lieskové orechy a postrúhanou čokoládu a aj túto hmotu pridávame po troške k cestu. Ešte raz všetko zľahka premiešame. Pripravené cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Upečenú tortu necháme vychladnúť a potom ju rozkrojíme na tri rovnaké diely. Prvý diel potrieme plnkou, zakryjeme druhým dielom, ktorý dobre pokvapkáme kávou, potrieme plnkou a zakryjeme tretím dielom. Povrch a boky torty potrieme čokoládovou polevou a posypeme mletými lieskovými orechmi.
Príprava plnky: Práškový cukor, maslo a žĺtky miešame až kým nezískame penistú hmotu, potom pridáme kakao, strúhanú čokoládu, mleté lieskovce a všetko spolu znovu premiešame.
Príprava polevy: Čokoládu necháme zmäknúť na ohni, pridáme maslo, lyžičku vody a všetko spolu vymiešame na hladkú lesklú hmotu.

Vianočná torta 3

Korpus: 10 bielkov, 200 g olúpaných mandlí, 200 g práškového cukru, 70 g hladkej múky, maslo na vymastenie tortovej formy
Plnka: ako v predchádzajúcom recepte.

Príprava:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor a pomleté mandle zmiešané s hladkou múkou. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme na miernom ohni.
Vychladnutú tortu rozrežeme a naplníme plnkou. Vrch ozdobíme čerstvým ovocím a šľahačkou.








©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.