Buďme aj v lete svieži a voňaví.
Autor(ka) : Miriam Kruhlová
Dátum a čas : 21.7.2008 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Leto je v plnom prúde, užívame si kúpanie, opaľovanie, výlety do prírody, cestovanie. No mnohí v lete pracujú a namiesto oddychu pri mori sa potia v kanceláriách, autobusoch alebo na uliciach. Letné sparno si vyžaduje pitný režim, ale aj správny antiperspirant, ktorý nás zaručene udrží v pohode. Nikomu nie je príjemné nadmerné potenie, ktoré predstavuje nielen spoločenský hendikep, ale aj psychickú záťaž.

Leto je v plnom prúde, užívame si kúpanie, opaľovanie, výlety do prírody, cestovanie. No mnohí v lete pracujú a namiesto oddychu pri mori sa potia v kanceláriách, autobusoch alebo na uliciach. Letné sparno si vyžaduje pitný režim, ale aj správny antiperspirant, ktorý nás zaručene udrží v pohode. Nikomu nie je príjemné nadmerné potenie, ktoré predstavuje nielen spoločenský hendikep, ale aj psychickú záťaž.

Nadmerné potenie predstavuje nepríjemnosti nielen pre samotného človeka, ktorý týmto problémom trpí, ale aj pre jeho okolie. Keď sa necítime v pohode, reagujeme podráždene a podávame horšie výkony. Prieskum spoločnosti Connections vykonaný medzi päťsto zamestnancami vo Veľkej Británii ukázal, že najväčšou prekážkou pri práci sú neprimerane vysoká teplota a ťažkosti s ňou spojené – predovšetkým zápach, ktorý cítiť z niektorých ľudí. Tretinu oslovených trápia najmä telesné prejavy tých druhých.

Buďte „in“ a používajte deodorant/ antiperspirant!
Potenie je prirodzené a obzvlášť v lete sa mu jednoducho nevyhneme. Ak sa objaví zápach, necítime sa vo svojej koži. Antiperspiranty a deodoranty sú teda na nezaplatenie. Anglická bylinná kozmetika Radox ponúka všetkým, ktorí sa chcú cítiť fit a krásne voňať antiperspiranty a deodoranty v jednom, na celodennú ochranu proti poteniu. Zatiaľ čo deodoranty pôsobia kratšie a môžu sa používať niekoľkokrát denne, antiperspiranty priamo bránia potu na ošetrenom mieste, a preto ich stačí používať raz denne. Aj deodorant, aj antiperspirant pritom vždy nanášame na suchú a čistú pokožku. Ak je to potrebné, môžeme ich použiť aj na nohy  a dlane. „Deodorant môžete v priebehu dňa použiť viackrát a nanášať ho opakovane a úmerne tomu, ako sa potíte. Pri antiperspirantoch to však neplatí. Nemali by ste ich používať častejšie ako raz za deň,“ hovorí Petra Dlouhá, brand manažérka značky Radox.

Medzi ženami a mužmi je rozdiel
Je vedecky dokázané, že muži sa potia oveľa viac a ich pot je aj viac cítiť. Rozdielne antiperspiranty pre mužov a iné pre ženy teda nie sú len obchodným ťahom kozmetických spoločností. Potenie nemusia spôsobovať len letné horúčavy, ale aj stres, napätie či tréma. Doslova nás v sekunde zaleje pot. Toto emočné potenie znášame ťažko, pretože je najintenzívnejšie, prichádza nečakane a hlavne inak zapácha a navyše horšie ako pot z tepla. Podieľajú sa na ňom totiž apokrinné žľazy, ktoré vylučujú olejovitú tekutinu s bielkovinami. Tie síce nezapáchajú, no množstvo baktérií žijúcich na našej pokožke ich v okamihu rozloží a tento proces silno zapácha. Druhým tipom žliaz sú enkrinné žľazy, ktoré produkujú pot z tepla a napriek tomu, že ich je viac, pot z nich smrdí menej. Je totiž zložený z 99% z vody.

Deodorant verzus antiperspirant
Deodorant – obsahuje dezinfekčné látky, ktoré obmedzujú množenie baktérií a potláčajú zápach. Pôsobí krátkodobo a musí sa používať niekoľkokrát denne.
Antiperspirant – obmedzuje nielen tvorbu baktérií a zápach, ale priamo zabraňuje tvorbe potu na ošetrenom mieste tým, že „sťahuje“ potné žľazy.

Ako môžete obmedziť potenie?
- jedzte ľahšiu stravu, vylúčte ťažké mäso, alkohol, kávu a cigarety
- veľa pite, odporúčaná dávka sú 2 až 3 litre denne
- používajte deodoranty alebo antiperspiranty
- sprchujte sa pokojne niekoľkokrát v priebehu dňa a pokiaľ to ide, aj v práci
- noste voľné a priedušné oblečenie
- každý deň si dajte čistú košeľu či tričko
- vyhýbajte sa stresovým situáciám

Fakty o potení:
- potíme sa od narodenia, najviac v puberte a najmenej v starobe
- človek má približne 3 - 4 milióny potných žliaz, v priemere 100 potných žliaz na 1 cm˛ kože, sú rozmiestnené po celom tele s výnimkou pier, bradaviek a vnútorných pohlavných orgánov
- potíme sa 6 až 7- krát za minútu
- v priemere vypotí človek 1 liter potu denne a pri záťaži to môže byť až 10 litrov
- praváci sa potia viac v pravom podpazuší, ľaváci v ľavom
- pot začína zapáchať až v puberte, keď začínajú fungovať apokrinné žľazy, ktoré sa nachádzajú v podpazuší, okolo genitálií a prsných bradaviek
- v podpazuší je 50 000 potných žliaz a vyprodukujú len 1% z celkového množstva potu
- muži sa potia v priemere viac ako ženy

Radox spreje proti poteniu = 24 hodinová ochrana

Antiperspirant a deodorant v spreji, má jemnú a ľahkú vôňu. Neobsahuje alkohol a je dermatalogicky testovaný, je vhodný aj pre citlivú pokožku a tiež po holení. Obsahuje vitamín E a mliečne proteíny. Nezanecháva biele škvrny.

Pre ženy

Vitamin & Care
Výborne ochráni pred telesným pachom celých 24 hodín. Vôňa tropického ovocia, jahôd a pomarančov vás udrží sviežu a vitamíny vám dodajú chýbajúcu energiu.
Milk & Silk
Jemná vôňa, mliečne proteíny a výťažky z hodvábu budú rozmaznávať vašu pokožku celé leto. 

Pre mužov
For Men
Pánsky telový antiperspirant a deodorant s korenistou vôňou bez alkoholu s výťažkami z byliniek. Má osobitú vôňu a zabraňuje vzniku baktérií. Nedráždi kožu, a to ani po holení.

Unisex

Sport
Deodorant a antiperspirant bez alkoholu s extra dávkou „fresh“ efektu je vhodný pre všetkých, mužov aj ženy, ktorí žijú aktívne a potrebujú veľkú dávku osviežujúcej vône a silu na každý deň.

 


 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.