Plný tanier vitamínov
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 10.5.2001 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Konečne prichádza čas, kedy si môžeme dopriať príjemný zážitok v podobe obeda alebo večere, pozostávajúcich z vynikajúcej sezónnej zeleniny či zdravého šalátu vypestovaných doma na Slovensku. /Podľa psychotronikov najviac prospieva nášmu telu, konzumácia potravín, ktoré rastú tam, kde žijete./

Čas šparglí
Špargľa -táto vynikajúca zelenina jedinečnej jemnej chuti je už dlhé stáročia považovaná za afrodiziakum. V posledných rokoch už aj na Slovensku môžeme kúpiť čerstvé špargle ,,rovno z poľa“, ale skutočne delikátne a čerstvé sú iba niekoľko dní v máji. Treba sa teda poponáhľať, lebo práve teraz nemá „fúzy“ a jej šupka je takmer zanedbateľná. Špargle obsahujú vitamín A, C a vitamíny skupiny B, vápnik, fosfor a draslík, povzbudzujú činnosť obličiek a podľa najnovších výskumov amerických vedcov sú aj zdrojom silného antioxidantu s protinádorovými účinkami. A koľko majú špargle kalórií? Takmer žiadne. Najlacnejšie špargle dostaneme kúpiť na trhu, obvykle predávané v zväzkoch. Treba si vyberať na pohľad čerstvé špargle so zavretými hlavičkami. Pred varením ich umyjeme, odrežeme ,,drevené“ konce a zvyšok ošúpeme zhora nadol, pričom začíname pod hlavičkou. V máji stačí ošúpať špargľu pri konci.
Špargle varíme zviazané v mierne osolenej vode, do ktorej pridáme aj štipku cukru. Zelené špargle varíme kratšie (10 – 20 minút) a biele, o čosi dlhšie. Najchutnejšie sú teplé, poliate roztopeným maslom a posypané strúhankou, ale môžeme ich podávať aj vychladené s majonézou alebo zapečené so syrom. Výborná je špargľová omáčka či polievka. Efektnou ozdobou nedeľného obeda sa môžu stať špargle zavinuté po dvoch-troch kúskoch do kúska opečenej šunky.

Chrumkavé reďkvičky
Červené hlávky redkvičiek si pozorne všimnite najmä v prípade, že sa práve moríte s redukčnou diétou. 100 gramov redkvičiek (približne sedem kusov) má totiž iba 14 kalórií. Domovinou redkvičiek je Čína, ale kedysi boli aj pochúťkou egyptských faraónov. Obsahujú mnoho vitamínu C a po troškách B1, B2 a vitamínu PP. Odborníci tvrdia, že spojenie železa, medi a mangánu, ktoré sa nachádzajú v redkvičkách, pomáha ľuďom trpiacim nedostatočným prekrvením tkaniva. Veľmi zdravé sú aj čerstvé lístky redkvičky, preto ich vôbec nemusíme hádzať do koša, ale radšej starostlivo umyť a posekať do šalátu.
Redkvičky chutia vynikajúco samotné alebo nakrájané (a mierne posolené) na chlebíku s maslom. Dobre sa hodia k syrom, tvarohu, majonéze a ako prísada do rôznych šalátov. Maškrtníkom odporúčame trocha nezvyčajný reďkvičkový recept: reďkvičky uvaríme pričom uprednostníme väčšie, potom polejeme roztopeným maslom a posypeme strúhankou. Krájanými reďkvičkami môžeme atraktívne ozdobiť napríklad studenú misu s údeninami alebo syrmi.
Reďkvičky si zachovajú dlhšie sviežosť, ak ich necháte vonku , ale aj v chladničke ponorené do vody. Dokonca aj v prípade, že do vody nešli najčerstvejšie, napokon sa spamätajú.

Od kapusty chlap je hustý
Hoci bola našou sprievodkyňou vitamínmi počas celej zimy, nemali by sme na kapustu zabudnúť ani teraz. Namiesto prípravy varením si z nej na jar urobme radšej čerstvý šalát: kapustu nadrobno nakrájame, pridáme posekanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a jabĺčko. Šalát ochutíme olivovým olejom, cukrom, bielym korením a citrónovou šťavou. Porcia z polovice hlávky, čiže plná stredná miska, má približne 125 kalórií. Nezabúdajte, že najlepší šalát sa nám podarí, ak nakrájanú kapustu najskôr posolíte a necháte približne 15 minút postáť, aby pustila šťavu. Čerstvá kapusta je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý pri tepelnej úprave stráca. Okrem toho obsahuje vodu, čosi vlákniny, draslíka, vápnika a magnézia. Sto gramov čerstvej kapusty bez akýchkoľvek prísad má iba 26 kcal. O ostatných výhodách kapusty sme už na stránkach Lady písali.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.