Orechy
Autor(ka) : Mária Novická
Dátum a čas : 20.7.2000 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pravlasťou vlašských orechov je Ázia. Na svahoch Himalájí rastú v rozľahlých lesoch, ale vďaka skromnosti a prispôsobivosti nájdeme orechovníky takmer na celom svete.

Pravlasťou vlašských orechov je Ázia. Na svahoch Himalájí rastú v rozľahlých lesoch, ale vďaka skromnosti a prispôsobivosti nájdeme orechovníky takmer na celom svete.
Obsahujú pomerne veľké množstvo tuku, čo je ich nevýhoda, zväčša však vo forme nenasýtených mastných kyselín, ktoré priaznivo ovplyvňujú náš zdravotný stav a to je ich výhoda. Denná spotreba 85 gramov vlašských orechov znižuje, podľa najnovších amerických výskumov, množstvo cholesterolu v krvi.
Všetky druhy orechov sú významným zdrojom plnohodnotných bielkovín. Práve preto ich vegetariáni zaraďujú do svojho jedálneho lístka. Mnohí čitatelia začnú teraz pochybovačne krútiť hlavami, ale je to naozaj tak, pol kilogramu vlašských orechov nám poskytne práve toľko plnohodnotných bielkovín ako poldruha kilogramu netučnej šunky alebo tri kilogramy hydinového mäsa či dva a pol kilogramu vajec. Ak máte deti a dáte im na desiatu hrsť orechov, urobíte pre ich zdravie viac ako so šunkovým chlebíčkom. Horšie na tom bude iba psychicky. Viem to z vlastných skúseností. Deti môjho syna ľutovali, že musí hladovať a pani učiteľke pripadal ako veverička, keď si nosil na desiatu orechy a sušené ovocie. Nič to, môj syn to nevzdal a dnes je z neho poriadny mládenec.

Nevzdávajte to ani vy. Nezabudnite, že najvhodnejšou kombináciou podporujúcou rast a rozvoj detského organizmu sú orechy so šošovicou, sójou a fazuľou Majte vždy doma, ale aj na pracovisku pár kúskov orechov. Môžete ich jesť s cukrom, medom, jablkom, hroznom, syrom atď. Vlašské orechy prispievajú k zníženiu rizika srdcovo - cievnych ochorení. Najnezvyčajnejšou súčasťou nášho jedálneho lístka sú kokosové orechy. Škoda, lebo kokosové mlieko, sladká, takmer biela šťava / pozor ak má kyslastú chuť, je už pokazená/, je v mnohých tropických krajinách základnou potravinou. Z pevnej bielej hmoty na vnútornej strane škrupiny sa získava kokosová múčka a olej. Kokosová palma je v tropických krajinách najrozšírenejším stromom. Rodí nepretržite štyridsať až sedemdesiat rokov, pričom každoročne dáva dvakrát úrodu. Pre tamojších obyvateľov je zárukou, že nebudú hladovať.

V čase núdze postačí jediný orech ako strava na celý deň. Kokosové orechy sú významným zdrojom vlákniny, ale napriek tomu, že neobsahujú vôbec cholesterol, ani olej z nich, zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Preto sa na rozdiel od vlašských olejov, nehodia ako ochrana pred srdcovými chorobami. Zo všetkých orechov, najmenej vitamínu E, obsahujú práve kokosové orechy. Napriek tomu sú vhodné pre osoby trpiace chorobami trávenia, ktoré majú problémy so vstrebávaním tukov.
Kokosové mlieko, ktoré sa predáva v obchodoch, nie je nikdy z čerstvých orechov. Je to mlieko, ktoré vzniká lisovaním kokosovej múčky s vodou. Doma si ho môžete pripraviť tak, že dáte strúhaný a namočený kokos do jemnej gázy alebo plátenka. Šťava, ktorá vznikne, je
Vlastne menej hodnotné kokosové mlieko, ale dá sa ho získať omnoho viac ako čerstvého a hlavne jednoduchšie.

Pokračovanie nabudúce...


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.