BUDAPEŠŤ – perla Dunaja
Autor(ka) : Iveta Godárová
Dátum a čas : 24.10.2006 00:00
Kategória : Cestovanie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pre mnohých návštevníkov je to láska na prvý pohľad, iní ju začnú obdivovať až po určitej dobe, ale v jednej veci sa všetci zhodnú: Budapešť je jedno z najkrajšie položených miest na svete. Vzniklo v roku 1873, spojením Budína (Buda) a starého Budína (Óbuda), ktoré sa nachádzajú na kopcovitom pravom brehu Dunaja a Pešti (Pest), ktorá sa rozprestiera na rovine, na ľavom brehu rieky.

Pre mnohých návštevníkov je to láska na prvý pohľad, iní ju začnú obdivovať až po určitej dobe, ale v jednej veci sa všetci zhodnú: Budapešť je jedno z najkrajšie položených miest na svete. Vzniklo v roku 1873, spojením Budína (Buda) a starého Budína (Óbuda), ktoré sa nachádzajú na kopcovitom pravom brehu Dunaja a Pešti (Pest), ktorá sa rozprestiera na rovine, na ľavom brehu rieky.

Ešte približne pred 30-timi rokmi  sa dalo cez Dunaj prejsť cez Reťazový most (Lánchíd), najstarší z tunajších deviatich budapeštianskych mostov. Reťazový most sa od tej doby stal jedným zo známych symbolov mesta. Budínska panoráma – Hradná štvrť s niekdajším Kráľovským palácom a Chrámom kráľa Mateja, rovnako ako vrch Gellért, čo dotvára silueta Citadely – boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
Línia snehobielej Rybárskej bašty, vybudovanej v roku 1905 ako vyhliadková terasa, sa nachádza blízko niekdajšieho rybného trhu. Presne kopíruje líniu pôvodných stredovekých hradieb, obrana ktorých bola na tomto úseku zverená práve cechu rybárov. Budínska strana mesta je zároveň zeleným pásmom maďarskej metropoly, kde sa nachádza pár obľúbených výletných cieľov. Tunajšie kopce patria k budínskej chránenej prírodnej oblasti. V ich vnútre sa ťahajú súvislé jaskynné systémy, nájdeme medzi nimi aj niekdajšiu vápencovú jaskyňu Maďarska, jaskyňu Pálvölgyi.

Budapešť svoju dnešnú tvár získala v 90. rokoch 19. storočia, keď bol vybudovaný okrem iného prvý budapeštiansky bulvár (dnes Andrássy út), ktorý spojil centrum mesta s Mestskými sadmi (Városliget), a pod jeho povrchom vznikla prvá podzemná dráha na európskom kontinente. Andrássyho trieda sa vďaka špecifickému historickému rázu, vrátane svojho bezprostredného okolia tiež stala súčasťou svetového kultúrneho dedičstva. Na jeho konci, uprostred námestia Hrdinov, bol v roku 1896 pri príležitosti osláv 1000. výročia príchodu Maďarov do ich dnešnej vlasti postavený Pamätník tisícročia. V tomto období bol na dunajskom pobreží postavený Parlament, najväčšia budova s touto funkciou v Európe, Opera, ako aj mnoho iných stavieb. Ich stavebný sloh svojráznym spôsobom kombinuje secesnú architektúru s národnými a orientálnymi motívmi. Na ulici Dohány stojí aj najväčšia európska synagóga. Najväčším budapeštianskym kostolom je Bazilika sv. Štefana, v ktorého kaplnke je strážená relikvia zakladateľa štátu.
Ulicou Váci, najobľúbenejším korzom centra Budapešti, dôjdeme k ďalšími dvom dominantným budovám peštianskeho nábrežia. Sú nimi majestátna a bohatým tovarom oplývajúca  Veľká tržnica a niekdajšia colnica, dnes sídlo Ekonomickej univerzity.
Viac: www.budapestinfo.hu a www.madarsko.sk

Ako spestriť pobyt v hlavnom meste Maďarska?
Návštevou kúpeľov  Széchenyi
Kúpele Széchenyi sú jedny z najväčších kúpeľných komplexov v Európe. Sú prvými liečebnými kúpeľmi v Pešti a nachádzajú sa v srdci mestského parku Városliget. V roku 1881 fungovali ako „artézne” kúpele. Kúpele boli rozšírené v roku 1927 o pánske a dámske ľudové kúpele a o kúpalisko. V polovici 60-tych rokov minulého storočia vybudovali spoločné priestory a dennú nemocnicu (komplexné fyzioterapeutické oddelenie). Zážitkový bazén ponúka okrem iného aj tieto služby: umelé prúdenie vody (centrifúga), perlivé kúpele, masírovacie vodné prúdy apod. 
www.spabudapest.com

Tropicarium – Oceanarium
Ak chcete zažiť neopakovateľnú atmosféru tropického pásma, vidieť na vlastné oči exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí a zblízka pozorovať pestrofarebný podmorský svet, navštívte Tropicarium, najväčšie morské akvárium Strednej Európy! Hlavnou atrakciou Tropicaria je 1,6 mil. litrové žraločie akvárium s 11 metrov dlhým vyhliadkovým tunelom. Steny akvária sú zhotovené zo špeciálneho 16 cm hrubého nerozbitného panoramatického skla. Návštevníci tak môžu bez obáv obdivovať až dvojmetrových tigrovaných či hnedých žralokov pochádzajúcich z Floridy, ktoré patria medzi 10 najnebezpečnejších druhov žralokov. www.tropicarium.hu



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.