Od košele k polokošeli
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 13.10.2006 00:00
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Nie je košeľa ako košeľa. Nielen materiál, vzor a celkový strih košele, ale aj tvar goliera a manžety, kvalita gombíkov a šitia rozhodujú o tom, či sa košeľa stane skutočne elegantnou súčasťou oblečenia. Aj keď ide na prvý pohľad o zanedbateľné detaily, vo vzájomnej kombinácii dotvárajú celkový dojem.

GANT exkluzívne pre pánov
Nie je košeľa ako košeľa. Nielen materiál, vzor a celkový strih košele, ale aj tvar goliera a manžety, kvalita gombíkov a šitia rozhodujú o tom, či sa košeľa stane skutočne elegantnou súčasťou oblečenia. Aj keď ide na prvý pohľad o zanedbateľné detaily, vo vzájomnej kombinácii dotvárajú celkový dojem.


 „Práve košeľa dodáva švih a štýl vzhľadu muža, aj v prípade, že je spodnou, menej výraznou vrstvou oblečenia,“ potvrdzuje  merchandising manager značky GANT Ladislav Zdobinský. „Pohodlie trička nenahradí, hodí sa však na 95 % príležitostí.“.

Farebnú košeľu do obleku...
Všeobecne platí, že na rôzne spoločenské udalosti sú vhodné rôzne typy košele. Iba smokingová košeľa snehobielej farby s preloženými manžetami a náprsenkou cez lištu s gombíkmi  dôstojne doplní smoking. Zásadným kritériom pre výber tejto košele je kvalitná látka, napríklad popelín, bavlnený batist či hodváb.
Pravidlá nosenia oblekový košieľ sú našťastie oveľa voľnejšie. Nosia sa rôzne jednofarebné odtiene, prúžky i drobné kocky. „Môže sa zdať, že biela farba košele pôsobí najefektnejšie. Tlmené odtiene pastelových farieb v skutočnosti robia oblečenie muža zaujímavým. Skúste napríklad svetlo modré, staroružové alebo aspoň smotanové odtiene,“ odporúča  Ladislav Zdobinský. Materiály možno obmieňať, vhodné sú bavlnené tkaniny oxford, kvalitnejší royal oxford*, ľan so štruktúrou a samozrejme hodváb.

Polokošele – pre viac pohodlia
Páni vynašli aj športovejší variant klasickej košele– polokošeľu alebo rugger. Kým základné znaky, teda golier a zapínanie na gombíky sú zachované, od klasickej košele sa odlišuje materiálom a rozmanitosťou farieb.
Polokošeľa neodmysliteľne patrí k tenisu, golfu, či k jachtingu. Získala si obľubu aj v súvislosti s ďalšími aktivitami na voľný čas. Okrem pôvodnej bielej sa dnes rugger nosí snáď vo všetkých možných farbách a vzoroch. Môže to byť tlmená ružová, ostrá červená, zelená či tmavá modrá. Na rozdiel od klasických košieľ sa kombinujú odvážne pruhy, kocky a iné vzory. „Pri výrobe polokošieľ je dôležitý materiál. Ideálne vlastnosti polokošele, teda vzdušnosť, pružnosť a dostatočnú savosť, zaručí bavlnené piké alebo džersej*,“  dodáva zástupca značky GANT Ladislav Zdobinský.

V prílohe nájdete 10 základných rád, ako si vybrať kvalitnú košeľu, ktorá dokonale padne a ako sa o ňu starať.

Niekoľko rád pre výber kvalitnej košele 

· Rukávy musia byť dostatočne dlhé, aby manžeta prekrývala zápästie a končila pri koreni palca.  Platí to aj keď je ruka ohnutá v lakti.
· Špice dobre strihaného goliera po uviazaní kravaty neodstávajú, nepohnú sa ani pri otočení hlavy.
· Golier košele je taký široký, že ho pri krku neprekryje golier (dobre strihaného) saka.
· Drahé pánske košele sa dodnes vyznačujú tradičnými perleťovými gombíkmi.
· Presné nadväzovanie vzoru nebýva vždy samozrejmosťou, napríklad medzi ramennými časťami prieramku a vsadeným rukávom. Šev je o to trvácnejší, čím je hustejšie prešitý.
· Vertikálne prestrihnuté sedlo na zadnom dieli spôsobí, že košeľa sedí na každej postave. Vďaka sedlu ju totiž možno prispôsobiť.

Rady pre starostlivosť o košeľu
 
· Po praní košeľu žehlíme ešte vlhkú. Ak je už suchá, nakropíme ju a vložíme zhruba na pol hodiny do plastového vrecka, aby vlhkosť rovnomerne vsiakla.
· Pri žehlení začíname rukávom, pokračujeme cez chrbát košele, golier a nakoniec žehlíme náprsenku.
· Košeľu zavesíme na ramienko, necháme vychladnúť a pokiaľ ju rovno neobliekame, do šatníka ju skladáme. Po zapnutí gombíkov položíme košeľu predným dielom na podložku a skladáme do úhľadného tvaru tak, ako býva balená v obchode.
· Aby sa košele pri cestovaní nepokrčili, nosíme ich buď v oddelenej časti kufra alebo najlepšie v samostatnom cestovnom obale.

Špeciálne od značky GANT
GANT sa pôvodne špecializoval iba na výrobu košieľ. Vychádzajúc z tejto tradície sa značka rozhodla ponúknuť autentickú kolekciu košieľ vintage. „Charakterizuje ich zreteľne vypraný vzhľad, ktorý možno dosiahnuť špeciálnou metódou prania „stone wash“. Jednoducho povedané, kusy oblečenia sa perú vo veľkých práčkach spolu s pemzou či kamienkami,“ popisuje Zdobinský. Dodáva, že túto metódu bežne využívajú pri úpravu denimu (džínsového oblečenia).

*Poznámky
Oxford- bavlnená porézna tkanina s jemnou štruktúrou vlákna
Royal oxford- využíva kvalitnejšie vlákna ako oxford, jemnejšia, hebká tkanina
Piké- bavlnený štruktúrovaný, porézny úplet
Džersej – úplne hladký úplet, používa sa napríklad aj na výrobu spodného prádla
Zdroj: Bernhard  Roetzel : Opravdový gentleman



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.