Žuvačkou proti stresu
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 5.6.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Spoločnosť Wrigley, najväčší svetový výrobca a predajca žuvačiek, dlhodobo a intenzívne podporuje výskum a vzdelávanie v oblasti zdravia ústnej dutiny v globálnom meradle. Zároveň sa snaží inovovať svoje produkty tak, aby prinášali pozitívne účinky svojim zákazníkom a aby im pomáhali. Preto realizuje celý rad odborných štúdií, ktoré majú preskúmať benefity žuvania žuvačiek a prispieť tak k celkovému zdravotnému stavu ľudskej populácie.

Spoločnosť Wrigley, najväčší svetový výrobca a predajca žuvačiek, dlhodobo a intenzívne podporuje výskum a vzdelávanie v oblasti zdravia ústnej dutiny v globálnom meradle. Zároveň sa snaží inovovať svoje produkty tak, aby prinášali pozitívne účinky svojim zákazníkom a aby im pomáhali. Preto realizuje celý rad odborných štúdií, ktoré majú preskúmať benefity žuvania žuvačiek a prispieť tak k celkovému zdravotnému stavu ľudskej populácie.

„Napriek tomu, že Wrigley je najväčším výrobcom žuvačiek na svete, uvedomujeme si, že v konkurenčnom prostredí nestačí len predať tovar zákazníkom. Je obojstranne výhodné poskytnúť im pridanú hodnotu a tou sú v našom prípade pozitívne účinky žuvania žuvačiek. Preto sme sa rozhodli zrealizovať odborné štúdie zamerané na tieto benefity,“ hovorí Ing. Václav Naiman, MBA, regionálny riaditeľ marketingu spoločnosti Wrigley.

Odborná štúdia bola zrealizovaná v USA v r. 2003 skupinou nezávislých, špičkových vedcov v relevantných oblastiach pod záštitou zdravotníckej organizácie Health Education Enterprises. Ide o vedecky hodnotnú, objektívnu štúdiu, ktorá ukazuje na to, že aj taká jednoduchá činnosť akou je žuvanie žuvačiek, prináša viacero pozitívnych účinkov na organizmus. Vedci zistili, že žuvanie žuvačiek ďaleko presahuje základné funkcie, ktoré sú už všeobecne známe - prevenciu pred zubným kazom, osvieženie dychu či zlepšenie zdravia ústnej dutiny alebo uspokojenie chuti na sladké. Štúdia preukazuje vzťah medzi žutím žuvačky a znížením napätia a hladiny stresu počas bežných situácií, s ktorými sa človek stretáva počas dňa.

So stresovými situáciami sa stretávame dennodenne – dodržiavanie termínov, pracovné stretnutia, prezentácie, dopravné zápchy, hádky, nákupy, skúšky a podobne. Spojenie „som v strese“ používame tak bežne, až si myslíme, že ho nie je potrebné definovať.

Slovo stres pochádza z latinského slovesa „stringo, stringere“, t.j. sťahovať, uťahovať. Stres je odpoveďou organizmu na akúkoľvek nadmernú záťaž, ktorá je naň kladená. Nadmerná záťaž vyvoláva v tele reakciu prispôsobovania sa na nové podmienky – tzv. stresovú reakciu, prostredníctvom ktorej sa organizmus uvedie do pohotovosti a snaží sa so záťažou vyrovnávať. Prejavuje sa zrýchlením tepu, zvýšením krvného tlaku, zrýchleným dýchaním, svalovým napätím či inými systémovými zmenami.

Stres nie je príjemným spoločníkom, je však pre život potrebný. Mierna dávka stresu môže mať aj pozitívne účinky. Avšak jeho dlhodobé pôsobenie a neschopnosť stres zvládnuť má nepriaznivé následky na fyzický a psychický stav človeka. Oslabuje pamäť, koncentráciu, tvorivosť, komunikačné a kognitívne schopnosti. Stres môže byť aj príčinou bolestí hlavy, nespavosti, depresií, ale tiež sa môže podpísať pod infarkt, vysoký krvný tlak, žalúdočné vredy a mnohé ďalšie ochorenia.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky určil 5 najčastejších príčin smrti - kardiovaskulárne, onkologické ochorenia, ochorenia z externých príčin (poranenia, otravy, vraždy, samovraždy a pod.), choroby dýchacej sústavy a ochorenia tráviacej sústavy. Kvantitatívne najvýznamnejšie sú ochorenia kardiovaskulárneho systému a teda aj infarkt, ktorý je vo veľkej miere podmienený stresom.

Predchádzať stresu sa dá zmenou životného štýlu, optimistickým myslením, relaxáciou a samozrejme vyhýbaním sa stresujúcim situáciám.

Veľa špičkových športovcov, aj keď sami nevedia prečo, žuje žuvačky počas súťaže. Myslíte si, že je to náhoda? Určite nie. 


Žuvanie je základná fyziologická funkcia, ktorú vykonáva dennodenne nespočetnekrát každý z nás. A pritom si ju len málokedy uvedomujeme. Ako však ukázala odborná štúdia aj jednoduchý akt, akým žuvanie je, môže mať mimoriadne pozitívne účinky na organizmus.

Odborníci dokázali, že žuvaním žuvačky sa ľahšie odbúrava stres a napätie v stresových situáciách, do ktorých sa dostane človek počas bežného dňa. Žuvanie môže pomôcť odblokovať nervozitu, nahromadenú energiu a tlak. Prečo je tomu tak?

Odborníci využívali pri svojom výskume najnovšiu techniku, napríklad pozitrónovú emisnú tomografiu (PET) elektroencefalogram (EEG) alebo Dopplerov transkraniálny analyzátor. Zmonitorovali elektrické signály v mozgu a tie preukázali, že počas vystavenia organizmu stresovej situácii došlo k zníženiu vlnovej aktivity v mozgu. Ale po žuvaní žuvačky sa vlnová aktivita v mozgu zvýšila. Z tohto výskumu teda vyplýva, že redukovať napätie dokáže aj žutie malého kúska žuvačky. Po objavení vzťahu medzi žuvaním, stresom a známymi neurotransmitermi, ako je dopamín*, vedci preskúmali tieto javy a našli neurochemické dôkazy o tom, že žuvanie zmierňuje negatívny vplyv stresu na mozog. Dokázali, že počas stresovej situácie sa hladina dopamínu znižuje, ale počas a po žuvaní žuvačky sa hladina dopamínu zvýšila. To podporuje teóriu, podľa ktorej žuvanie zmierňuje negatívny účinok stresu na mozog.

Záverom môžeme konštatovať, že žuvanie žuvačky má nesporné fyziologické a psychologické výhody. Okrem doteraz známych, ako je napríklad zlepšenie celkového zdravotného stavu, osvieženie dychu, zlepšenie zdravia v ústnej dutine, ukľudnenie žalúdka či napomáhanie pri konzumácii a trávení potravy, má pozitívny dopad aj na vitálne funkcie.

A ako ukázala aj najnovšia štúdia Wrigley, ide o jednoduchý, pohodlný, zdravý a pritom účinný spôsob ako odbúrať stres, znížiť napätie a úzkosť počas bežných stresových situácií, ktoré denne zažíva každý z nás.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.