Výskyt mykotických ochorení zreteľne narastá
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 1.6.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Povrchové dermatomykózy patria medzi najčastejšie ochorenia postihujúce kožu, jej adnexy (vlasy, nechty) a sliznice. Výskyt mykotických infekcií mimoriadne rýchlo vzrastá najmä v posledných rokoch. Udáva sa, že takmer každý človek príde počas života aspoň raz do styku s mykózou. Pôvodcami týchto ochorení sú vláknité huby, kvasinky, zriedkavejšie aj plesne, ktoré sa vyskytujú a prežívajú u človeka, ale aj na koži domestikovaných zvierat či v pôde. "Mykotické infekcie postihujú okrem bežnej populácie aj ľudí s oslabeným imunitným systémom a pacientov po dlhodobej liečbe antibiotikami. Vyskytujú sa však prakticky všade,“ hovorí MUDr. Katarína Poláková, PhD., dermatovenerologička z preventívneho centra onkologického ústavu sv. Alžbety.

Povrchové dermatomykózy patria medzi najčastejšie ochorenia postihujúce kožu, jej adnexy (vlasy, nechty) a sliznice. Výskyt mykotických infekcií mimoriadne rýchlo vzrastá najmä v posledných rokoch. Udáva sa, že takmer každý človek príde počas života aspoň raz do styku s mykózou. Pôvodcami týchto  ochorení sú  vláknité huby, kvasinky, zriedkavejšie aj plesne, ktoré sa vyskytujú a prežívajú u človeka, ale aj na koži domestikovaných zvierat či v pôde. "Mykotické infekcie postihujú okrem bežnej populácie aj ľudí s oslabeným imunitným systémom a pacientov po dlhodobej liečbe antibiotikami. Vyskytujú sa však prakticky všade,“ hovorí MUDr. Katarína Poláková, PhD., dermatovenerologička z preventívneho centra onkologického ústavu sv. Alžbety.

Spoločné priestory, ako napríklad sauny, sprchy, bazény, relaxačné i fitnes centrá, sú vhodným celoročným zdrojom mykotickej nákazy. Dermatomykózy sa nevyhýbajú ani ľuďom pestujúcim moderné športy a rovnako nebezpečné môžu byť aj pre niektoré profesie. Ohrozenou skupinou sú ľudia, ktorí majú na pracovisku teplo, vlhko, tmu alebo pri svojej práci využívajú auto, v ktorom sa intenzívne kúri a dlho  sa v ňom zdržiavajú v uzavretej obuvi. V tomto prostredí vzniká vhodná vlhká mikroklíma pre hubové ochorenia. Infekcia sa môže šíriť aj v rodinnom kruhu, pričom patogénne kožné mykotické elementy boli dokázané v topánkach, pančuchách, textíliách .

Kožné hubové ochorenia bývajú často spojené s nepríjemnými subjektívnymi ťažkosťami, ako je svrbenie, pálenie, prasknutá povrchová koža, niekedy i pocit bolesti. „Pri nechtoch na nohách postihnutých mykotickou infekciou, sa tieto často zdeformujú, zhrubnú a postihnutý stráca pocit dobrého pohodlia vo vlastnej topánke. Nohy a nechty nie sú samozrejme jediným miestom povrchovej mykózy,“ doplňuje MUDr. Poláková, PhD. Ako dodáva, nájdeme ju aj na tvári, na vlasoch, na trupe, na ktorejkoľvek časti voľného povrchu našej kože, ale aj v záhyboch – pod prsníkmi, v rozkroku a pod pazuchami.

V súčasnosti je ponuka dostupných voľnopredajných antimykotických prípravkov široká. „Veľmi dobré skúsenosti pri liečbe mykotických ochorení mám s prípravkami obsahujúcimi fluór. Oproti iným dostupným preparátom na trhu totiž tie s obsahom fluóru nepoškodzujú kožu ani pri dlhodobom používaní a sú šetrné k jej povrchu,“ vysvetľuje MUDr. Poláková, PhD.

Novinkou na trhu pri liečbe týchto ochorení je jedinečná lieková forma s obsahom fluóru – Micetal Gél, ktorý sa dá použiť nielen ako šampón, ale aj sprchový gél. Je účinný predovšetkým na mykotické ochorenia kože a lupín vo vlasatej časti hlavy a ako telový šampón pri pityriáze na trupe. Jeho praktickou výhodou oproti krémovej forme je možnosť použitia na celé telo.

Účinnou látkou prípravkov Micetal je originálna molekula, ktorá má na benzénovom jadre naviazaný fluór. Táto nová generácia antimykotika má nízky iritačný (dráždivý) potenciál ako je svrbenie, začervenanie, či pálenie kože a vysokú terapeutickú účinnosť.
„Veľkou výhodou oboch produktov je ich antimykotický (protihubový) a antiflogistický (protizápalový) efekt,“ vysvetľuje Ing. Zuzana Budayová, produktová manažérka Micetalu. Ako jeden z mála produktov rieši aj sprievodný jav dermatomykóz, a to zápal. „V praxi to znamená, že pacient po aplikácii Micetalu pocíti takmer okamžitú úľavu od nepríjemných kožných ťažkostí,“  dodáva Ing. Budayová.
Micetal Gél sa necháva pôsobiť 3-5 minút vo vlasatej časti pokožky alebo na tele, potom sa vypláchne. Okrem Micetal Gélu je v lekárňach dostupný aj Micetal krém. Odporúčaná cena Micetal Gélu je 271 Sk a Micetal krému 219 Sk.

Keď chceme predísť akýmkoľvek problémom spojených s mykotickými ochoreniami, je potrebné dodržiavať základné hygienické návyky. Znamená to, vyutierať si vždy dôkladne do sucha aj medziprstové priestory na nohách, nezamieňať si uterák či tričko, nepožičiavať si cudzie ponožky ani obuv. Pri prvých príznakoch je potrebné vyhľadať lekára a začať s liečbou.

Pre väčšinu populácie je povrchová mykóza  akútny, jednorázový a liečiteľný problém, pre niektorých ľudí však predstavuje chronické, vracajúce sa a úporné ochorenie. Postihnutí niekedy svojmu ochoreniu nevenujú dostatočnú pozornosť a tak bývajú dlhodobo infekční pre svoje okolie. I keď povrchové mykózy len zriedkavo ohrozujú život pacienta, majú významný vplyv na fyzickú, psychickú, funkčnú a emočnú stránku života.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.