Desatoro pre zdravé žily
Autor(ka) : Mária Juritková
Dátum a čas : 25.4.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vedeli ste, že okolo 32% slovenských mužov a 36% slovenských žien má sedavé zamestnanie? Až vyše polovica slovenskej populácie nemá v práci žiadnu fyzickú aktivitu.

Vedeli ste, že okolo 32% slovenských mužov a 36% slovenských žien má sedavé zamestnanie? Až  vyše polovica slovenskej populácie nemá v práci žiadnu fyzickú aktivitu.

Ak máte sedavé zamestnanie, dlhú dobu niekde stojíte či sedíte, alebo dlhšie cestujete autobusom či lietadlom, poznáte ten známy pocit „mravcov v nohách“, ťažkých chodidiel, v horšom prípade kŕčov a opuchnutých nôh. Všetky vymenované prejavy sú prvými príznakmi chronickej žilovej nedostatočnosti. Vo vyspelých krajinách Európy a USA sa chronické ochorenia žilového systému dolných končatín vyskytujú u 40-60% žien a u 15-30% mužov. Aj doba prispela k častému výskytu týchto problémov. Postupne sa zvyšujúca úroveň totiž priniesla množstvo zmien v životnom štýle ľudí. Zmenila sa strava, obmedzil prísun vlákniny, obmedzil sa aktívny pohyb a vznikol sedavý spôsob života.
Medzi všeobecne uznávané faktory vzniku a rozvoja kŕčových žíl patrí vek, obezita, ženské pohlavie, gravidita u žien, práca v stoji, nosenie sťahujúceho šatstva, sedavý spôsob života, nevyhovujúca obuv a chôdza po mestskej dlažbe i dedičnosť. Aj dlhodobý sed vplýva nepriaznivo, dochádza k nahromadeniu krvi v dolných končatinách v dôsledku spomalenia prietoku krvi a dostatočne nefunguje ani žilová pumpa lýtkových svalov, ktorá ženie krv z periférie smerom k srdcu. Aj celkom zdravý človek, ktorý inak nemá problémy, môže zaznamenať opuchnutie dolných končatín.

Ak sa chcete vyhnúť problémom so žilami, mali by ste minimálne dodržiavať nasledujúce zásady:
1. neprekrižujte nohy, ak sedíte
2. nenoste príliš tesné oblečenie, ktoré môže zamedziť cirkulácii krvi v oblasti stehien a lýtok
3. nenoste často príliš vysoké opätky, ak už ich máte, pomôžte si využitím kompresívnych podkolienok či pančúch, ktoré napomáhajú cirkulácii krvi
4. snažte sa vyhnúť príliš dlhému státiu či sedeniu
5. relaxujte s nohami vo vyvýšenej polohe
6. nezabúdajte na aktívny pohyb (chôdza, plávanie)
7. sledujte svoju váhu
8. vyhýbajte sa konzumácii konzervovaných potravín, vyprážaných jedál, tabaku, alkoholu a soli
9. jedzte stravu bohatú na vlákninu
10. ak už máte problémy, využite rastlinné výťažky zamedzujúce tvorbe opuchov či protiopuchovo pôsobiace výživové doplnky

U ľudí, ktorí trpia chronickým ochorením žilového systému dolných končatín sa v liečbe dáva dôraz na komplexnosť. Okrem správnej životosprávy a fyzikálnej terapie sa využívajú aj radikálne postupy (chirurgické metódy, skleroterapia), ale i konzervatívne metódy (kompresívne pančuchy, medikamentová terapia venofarmakami). Cieľom je ovplyvniť zvýšený venózny tlak, teda odstrániť alebo znížiť venóznu hypertenziu v povrchovom žilovom systéme.

V Európe sa jednotlivé stupne závažnosti chronických ochorení žíl zvyknú hodnotiť podľa Widmerovej klasifikácie. Stupeň I.: strapcovité, rozšírené žily, stupeň II.: trofické kožné zmeny, stupeň III.: floridný alebo zahojený vred predkolenia.

Chirurgická liečba sa využíva najmä pri väčších varixoch, kompresívna liečba nahrádza nedostatočnosť svalovej pumpy lýtkových svalov, veľkú úlohu zohráva aj fyzikálna liečba, predovšetkým polohovanie končatín, pohybová liečba a dychové cviky. V poslednom desaťročí došlo k výraznému vzostupu v predpisovaní venofarmák. Ukázalo sa totiž, že majú účinky na niekoľkých úrovniach – na makrocirkuláciu (napr. zvyšujú venózny tonus) aj mikrocirkuláciu (napr. znižujú tvorbu niektorých prozápalových mediátorov, znižujú viskozitu krvi). Venofarmaká sú látky buď syntetické, alebo prírodného pôvodu, ktoré zvyčajne obsahujú výťažky z liečivých rastlín (pagaštan konský, listnatec bodlinatý, čučoriedka obyčajná a gotu cola), ako i vitamín C a hesperidín.

Uznávaná slovenská angiologička Prof. MUDr. Viera Štvrtinová, PhD. uskutočnila na Slovensku sledovanie účinkov výživového doplnku Varixinal na skupine pacientov s kŕčovými žilami dolných končatín. Všetci pacienti užívali Varixinal v dávke 1 tableta denne po dobu 3 mesiacov. U žiadneho pacienta sa neobjavili počas liečby nežiaduce účinky a došlo k zmierneniu subjektívnych ťažkostí pacientov, ako napr. nepríjemné pocity v oblasti dolných končatín, bolestí, pocitu opuchnutých nôh i kŕčov. Subjektívne zlepšenie potvrdilo aj objektívne meranie obvodu členka a lýtka, kedy sa priemerný obvod zmenšil. Unikátnosť tohto prípravku spočíva v tom, že obsahuje 6 aktívnych  zložiek, pričom 4 z nich sú extrakty z liečivých rastlín (pagaštan konský, listnatec bodlinatý,  gotu kola a  čučoriedky). Zloženie je obohatené o vitamín C a hesperidín.  Každá z  týchto  účinných látok ovplyvňuje inú časť cievneho riečiska. Varixinal je teda vhodný tak pre ľudí trpiacich na ochorenie žilového či lymfatického systému, ale i ako prevencia u tých, ktorí majú dedičné predispozície na takého ochorenia.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.