Nové perspektívy využitia probiotík pri liečbe a prevencii ochorení
Autor(ka) : MUDr. Petr Brandtl RNDr. Jaroslav Timko
Dátum a čas : 3.3.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Flóra tráviaceho traktu je tvorená mikroorganizmami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou organizmu. U dospelých jedincov má hmotnosť približne 1 – 1,5 kg a je tvorená mikróbmi s počtom 1014. Toto úhrnné množstvo je tvorené minimálne 400 až 500 druhmi a môže predstavovať najmenej 30% hmoty stolice. Črevná mikroflóra vykazuje veľkú metabolickú aktivitu, ktorá je porovnateľná s aktivitou pečene, čo je najaktívnejší orgán ľudského tela.

1. Mikroflóra tráviaceho traktu a jej funkcia

Flóra tráviaceho traktu je tvorená mikroorganizmami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou organizmu. U dospelých jedincov má  hmotnosť približne 1 – 1,5 kg a je tvorená mikróbmi s  počtom 1014. Toto úhrnné množstvo je tvorené minimálne 400 až 500 druhmi a môže predstavovať najmenej 30% hmoty stolice. Črevná mikroflóra vykazuje veľkú metabolickú aktivitu, ktorá je porovnateľná s aktivitou pečene, čo je najaktívnejší orgán ľudského tela.
 
Mikróby sú v určitej rovnováhe medzi sebou a vo vzťahu k organizmu. Porušenie tejto rovnováhy môže viesť k ochoreniu alebo spolupôsobiť pri vzniku ochorenia. V mikroflóre sú obsiahnuté aj potenciálne patogénne mikroorganizmy. Pri narušení rovnováhy napríklad podaním antibiotík, môže dôjsť k uplatneniu tzv. oportúnnej infekcie, t.j. k  infekcii využívajúcej príležitosť.  Mikroorganizmy pribúdajú v tráviacom trakte smerom ku konečníku tak do počtu, ako aj do množstva druhov. Osídlenie tráviaceho traktu sa mení v priebehu života človeka. Novorodenec nemá v tráviacom trakte žiadne mikroorganizmy a postupne dochádza k jeho osídľovaniu. Dojčení jedinci majú iné zloženie črevnej mikroflóry ako nedojčení. Ďalej záleží na geografickej oblasti, v ktorej daný jedinec žije a na stravovacích návykoch. Tie sú rozdielne aj v  rozvojových a priemyselne vyspelých krajinách.

Hlavným prínosom vyváženej črevnej mikroflóry  pre hostiteľa je rezistencia (odolnosť) voči kolonizácii. Ide o významný ochranný mechanizmus mikroflóry pred prichádzajúcimi potenciálne patogénnymi mikróbmi, ktorý je založený na tom, že baktérie:

-súťažia o miesto na črevnej sliznici     
-ovplyvňujú črevnú bariéru a črevnú peristaltiku
-súťažia o výživu (prebiotiká)             
-ovplyvňujú črevnú i celkovú  imunitu
-vytvárajú antimikrobiálne látky          
-znižujú pH


Črevná mikroflóra zohráva svoju úlohu aj vo výžive. Napomáha tráveniu a získavaniu energie z potravinových zložiek, ktoré sa nestrávia v dôsledku produkcie mastných kyselín s krátkym reťazcom. Tieto majú významný trofický účinok na črevný epitel. Normálna mikroflóra ďalej prispieva k odstraňovaniu alebo k deaktivácii škodlivých látok. Črevná mikroflóra má komplexné zloženie, ale jej väčšia časť je tvorená druhmi patriacimi len do niekoľkých málo rodov. Za prínosné členy mikroflóry sú považované bifidobaktérie, mliečne baktérie (laktobacily a enterokoky) a enterobaktérie.

Rôzne faktory narušujú gastrointestinálnu mikroflóru (baktérie sídliace v žalúdku a v črevnom trakte). Môžu to byť napríklad antibiotiká, cestovanie autom, či lietadlom, stres (fyzický i psychický), lieky, počasie, patogény, diéty a starnutie.1,2

2. Probiotiká 

Slovo vzniklo z gréckeho pro bios - pre život.
Probiotiká  sú živé nepatogénne mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú stav hostiteľa tým, že pomáhajú udržať rovnováhu mikroorganizmov v črevnom trakte.

- Pomáhajú predchádzať ochoreniam
- Zlepšujú priebeh niektorých ochorení

Prebiotiká sú neživé nestráviteľné zložky potravy, ktoré ako nutričný substrát (potrava), pozitívne ovplyvňujú fyziologickú mikroflóru tráviaceho traktu (vláknina, fruktooligosacharidy, laktulóza, inulín). Prebiotiká selektívne podporujú rast bifidobaktérií a laktobacilov. Preto sa u jedincov s vyšším a trvalejším zastúpením vlákniny v potrave  zisťuje v črevnej mikroflóre vyššie zastúpenie probiotických kultúr.

Pri podávaní prebiotík – fruktooligosacharidov (FOS) bolo preukázané, že:
• Zvyšujú počet bifidobaktérií v črevách
• Uplatňuje sa „bifidogénny efekt“: bifidobaktérie selektívne fermentujú  FOS
• Pri podaní FOS počet bifidobaktérií výrazne vzrastie a naopak výrazne poklesne pri ich  vysadení
• Zvyšujú bifidobakteriálnu produkciu butyrátu – ten sa podieľa na zvýšení hladiny biologicky aktívneho prostaglandínu E, ktorý chráni steny GIT pred jedovatými látkami, znižuje množstvo patogénov, ako je Clostridium
• Zlepšujú absorpciu Ca a Mg

Symbiotiká sú zmesi probiotík a prebiotík.
Použitím probiotík a prebiotík možno ovplyvniť črevnú mikroflóru tráviaceho traktu.

3. Možnosti a výsledky uplatňovania probiotík

Úprava hnačiek alebo zápchy a nafukovania

Probiotiká majú normalizačný účinok na tráviaci trakt. Ako potvrdzujú klinické štúdie, ich uplatnenie je vhodné nielen pri hnačkách súvisiacich s cestovaním či s terapiou antibiotikami, ale aj pri zápaloch čriev súvisiacich s antibiotikami (viď obrázok), pri infekčných zápaloch čriev, syndróme dráždivého čreva a divertikulárnom ochorení hrubého čreva.

 Klinická štúdia, ktorej sa zúčastnilo 180 pacientov z ôsmich rôznych nemocníc v Japonsku, zaznamenala výrazné zlepšenie u pacientov s riedkou stolicou alebo s hnačkou, ktorí brali probiotiká obsahujúce Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum3.  Zlepšenie bolo zdokumentované v 85% až 99% prípadov.  Pre porovnanie – zlepšenie príznakov hnačiek bolo zaznamenané len v 45% prípadov, kedy bolo podané placebo.

Vplyv pri zápche preukázala napr. klinická štúdia uskutočnená na skupine 89 pacientov, bolo preukázané zlepšenie v 95% prípadov, kedy sa podávali probiotiká obsahujúce viac kmeňov vrátane L. acidophilus a B.bifidum.4  Iná klinická štúdia testujúca rovnaký produkt preukázala zlepšenie v 58 zo 64 prípadov zápchy.3

Pri nafukovaní došlo k zlepšeniu v 63 zo 66 prípadov a frekvencia vyprázdňovania i parametre stolice sa rovnako zlepšili. Bifidobaktérie bifidum samy o sebe znížili črevnú zápchu v 83% prípadov3 . Bifidobaktérie a Laktobacily produkujú značné množstvo kyseliny octovej a mliečnej. Je pravdepodobné, že oba tieto javy, rovnako ako schopnosť priľnutia týchto kmeňov k črevnej sliznici, sú zodpovedné za zlepšenie príznakov zápchy.4,6,7  

Podpora v boji s kvasinkovou infekciou

V pilotnej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 36 pacientov infikovaných kvasinkou Candida albicans, malo 89% z nich nižšie príznaky po užívaní probiotík obsahujúcich L. acidophilus a B. bifidum.8 72% pacientov vykázalo zlepšenie stavu o viac ako 25% a 33% pacientov o viac ako 50%. Dvaja pacienti vo veku 2 a 4 roky boli po mesiaci úplne bez príznakov bez toho, aby sa akokoľvek menili ich stravovacie návyky. Tieto výsledky sú v súlade s antikvasinkovým účinkom probiotík obsiahnutým v recenzii v JAMA.9

Potláčajú rast patogénnych baktérií

U baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu sa ukázalo, že zabraňujú rastu patogénnych baktérií a ich produkcii toxínov.4,6,7,10,11,19 Baktérie acidophilus majú účinnú schopnosť produkovať kyselinu mliečnu a ďalšie antibakteriálne látky, ktorými potláčajú škodlivé baktérie (viď strana 10).4,6,7,10 B. bifidum čiastočne ochráni telo pred škodlivými baktériami priľnutím na stenu črevnej sliznice6, produkciou kyseliny octovej,4,6,7,10,11 a aktiváciou makrofágov,  ktoré taktiež produkujú látky potláčajúce škodlivé baktérie.4,6,11

Zlepšujú rast spriatelených baktérií

U B. bifidum a L. acidofilus sa zistilo, že zvyšujú rast spriatelených baktérií, ako napríklad L. plantarum (viď obrázok). Tieto baktérie bývajú za normálnych okolností obmedzované v dôsledku konzumácie mastných výrobkov.12

Znižujú toxické/karcinogénne zlúčeniny produkované v črevnom  trakte

Probiotiká sa osvedčili pri potláčaní produkcie škodlivých látok, ako napríklad amoniaku, indolu, fenolov a sírovodíka, ktoré sú karcinogénne a poškodzujú pečeň.4,12,13 Bifidobaktérie „recyklujú“ toxíny, ako napríklad amoniak tým, že ich využívajú ako dôležitý zdroj dusíka pre ich vlastnú bielkovinovú syntézu v priebehu svojho životného cyklu (viď obrázok).13,14 U bifidobaktérií a acidofilných baktérií rozkladajúcich nitrosamíny bola preukázaná schopnosť potlačenia produkcie  sírovodíka a prchavých fenolov (kombinácia Bifidobaktérií a Laktobacilov). 15
Nárast imunity/rezistencie baktérií

Ukázalo sa, že baktérie produkujúce kyselinu mliečnu zvyšujú imunitnú reakciu zvýšením odolnosti voči infekciám.4,6,11,16-20,34 Bifidobaktérie a L. acidophilus aktivujú makrofágy, ktoré  produkujú látky potláčajúce škodlivé baktérie.4,6,11 Ukázalo sa, že L. acidophilus zlepšuje kapacitu fagocytov či schopnosť týchto imunitných buniek pohlcovať a odstraňovať cudzie organizmy. Doplnenie Lactobacillus acidophilus v strave napr. zlepšuje odstránenie vnútrožilovo aplikovaných gramnegatívnych baktérií E. coli.16  Konzumácia L. acidophilus a B. bifidum spoločne spôsobila štvornásobný nárast IgA (protilátok A) na salmonelu typu Ty21a, pokiaľ testované osoby konzumovali vyššie uvedené baktérie pred infekciou salmonelou.17 Sekrečný IgA je protilátka, ktorá chráni slizničnú výstelku črevného traktu obalením patogénov a znemožnením ich prichytenia k sliznici.17,18 

Produkujú vitamíny a iné nutričné zložky

L. acidophilus a B. bifidum produkujú vitamín B1.6 Ďalej môže L. acidophilus podporovať vstrebávanie vitamínu B1 potlačením rastu aneurických baktérií, ktoré rozkladajú vitamín B1.6 Napr. podávanie bifidobaktérií u detí zvýšilo počet týchto baktérií v črevách, čo vyústilo do dvoj- až trojnásobného zvýšenia produkcie vitamínu B1.6,21 Bifidobaktérie sú schopné produkovať aj B6, B9, B12,  kyselinu listovú a vybrané aminokyseliny.19,22,23

Redukujú cholesterol

Niekoľko štúdií poukazuje i na účinok pri  znížení cholesterolu.4,6,19,24,25,26 Ukázalo sa, že črevné baktérie premieňajú cholesterol na menej vstrebateľnú formu (koprostanol), čím  rušia jeho vstrebávanie v črevnom trakte.24 Deti mali nižší obsah cholesterolu v krvi, pokiaľ v ich črevách prevládali laktobacily.24 Osoby konzumujúce mliečne produkty obsahujúce kultúry kyseliny mliečnej sa dočkali zníženia hladiny cholesterolu, zatiaľ čo mliečne produkty bez týchto kultúr tieto výsledky nevykazovali.25 Ukázalo sa, že B. bifidum a L. acidophilus rozkladajú cholesterol in vitro, pričom B. bifidum vykazovalo najvýznamnejšie účinky.4,6

Vlastnosti podmieňujúce prospešný účinok probiotík:31,32

· Vhodná a vyvážená voľba kmeňov baktérií
· Stabilita za normálnych podmienok (skladovateľnosť)
· Schopnosť prežiť prechod kyslým prostredím žalúdka
· Dostatočný počet baktérií – miliardy v jednej dávke
· Priľnavosť baktérií v črevnom trakte
· Schopnosť rozšírenia po celom črevnom trakte
· Overená vitalita baktérií po ústnom podaní
· Zaručená bezpečnosť

4. BIOPRON 9 – vyvážený probiotický komplex

Probiotický komplex BIOPRON 9 predstavuje jedinečnú a vyváženú kombináciu probiotických kultúr, nevyhnutných pre správnu činnosť tráviaceho systému.  Obsahuje 9 kmeňov vitálnych mikroorganizmov v počte 9 miliárd v dennej dávke, schopných optimálne osídliť zažívací trakt a  harmonizovať črevnú mikroflóru. V komplexe sú použité výhradne dlhodobo šľachtené kmene mikroorganizmov s garantovanými vlastnosťami od popredných svetových výrobcov, spracované patentovanou technológiou pre zachovanie  úplnej aktivity probiotík v  zažívacom trakte.

Biopron 9 je nenahraditeľným pomocníkom po liečbe antibiotikami, pri problémoch s trávením, redukčných diétach a „civilizovanej“ strave, zníženej imunite, strese, kvasinkových a plesňových infekciách, poškodení pečene a všetkých problémoch vyplývajúcich z nesprávnych pomerov v tráviacom trakte. Biopron neobsahuje laktózu a  je vhodný aj pre diabetikov. Užíva sa 1 tobolka 1-2x denne, pri jedle. Bežná cena: 30tob./210,-Sk, 10tob./105,-Sk

Probiotické kultúry v komplexe BIOPRON 9 prirodzeným spôsobom pomáhajú

- proti zažívacím ťažkostiam (zápcha, nafukovanie, plynatosť, hnačky, dráždivosť). Zlepšujú stráviteľnosť potravy a črevnú peristaltiku (pohyb črevných stien).
- pri rekonvalescencii (hlavne po liečbe antibiotikami a chemoterapii). Sú naviac nevyhnutné pre tvorbu niektorých vitamínov v tele a vstrebávanie potrebných živín.
- k detoxikácii  organizmu. Potláčajú rast patogénnych baktérií v tele a obmedzujú tak produkciu toxických a karcinogénnych látok.
- pri problematickej pleti, kandidózach a mykózach. Obsiahnuté probiotické kmene pomáhajú znížiť riziko infekcií a zápalových procesov .
- pri diétnych a očistných kúrach. Zdravá črevná mikroflóra je podmienkou správneho trávenia a odbúravania odpadových látok z organizmu.
- proti zvýšenej hladine cholesterolu Obsiahnutý probiotický komplex upravuje metabolizmus cholesterolu a preukázateľne znižuje jeho hladinu.
- pri zníženej imunite, strese a proti poškodeniu pečene. Vyvážený podiel jednotlivých kmeňov vytvára optimálne podmienky pre nárast prospešných baktérií a podporu prirodzených obranných mechanizmov.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.