Ako na zuby múdrosti?
Autor(ka) : Bc. Mária Juritková
Dátum a čas : 6.2.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Zuby múdrosti a múdri ľudia sa dostávajú k slovu ako poslední .... Vtipný Novákov aforizmus mnohým vôbec nemusí pripadať smiešny. Prečo? Zrejme im totiž evokujú otrasné zážitky z obdobia, keď sa na svet hlásili zuby múdrosti. Niektorí šťastnejší jedinci prerezávanie týchto zubov vôbec nepocítia, u tých ostatných to niekedy býva dosť katastrofické.

Zuby múdrosti a múdri ľudia sa dostávajú k slovu ako poslední .... Vtipný Novákov aforizmus mnohým vôbec nemusí pripadať smiešny. Prečo? Zrejme im totiž evokujú otrasné zážitky z obdobia, keď sa na svet hlásili zuby múdrosti. Niektorí šťastnejší jedinci prerezávanie týchto zubov vôbec nepocítia, u tých ostatných to niekedy býva dosť katastrofické.

Zuby múdrosti sú vlastne tretie stoličky, ktoré sa u ľudí prerezávajú až v dospelosti, najčastejšie medzi 18. a 20. rokom. Niekedy sa objavia neskôr, môžu rásť aj niekoľko rokov a v mnohých prípadoch sa neprerežú správne, lebo nemajú priestor. Často musia byť vytiahnuté zubárom, keď sa zaklinia pod druhými stoličkami (sedmičkami).

Veľká diskusia je aj o tom, či si dať tieto zuby vytrhnúť alebo ich nechať tak a čakať čo bude. Ľudia, ktorí majú často zlé skúsenosti s prvým zubom múdrosti si radšej dajú čo najrýchlejšie vytrhnúť aj ďalšie. Naopak, stomatológovia zdôrazňujú, že aj tieto zuby sú plnohodnotné, dá sa na nich jesť a hrýzť. Pomáhajú však najmä vtedy, ak nám z rôznych dôvodov musia byť vytrhnuté zuby pred nimi, a teda je možné pomocou zubu múdrosti vytvoriť mostík.

Ak sa ich však rozhodnete dať von, buďte opatrní. Problémy sa totiž vyskytujú aj po odstránení neposlušných zubov. Sú to najmä ťažkosti s prehĺtaním, rôzne bolesti či opuchy a zväčšenie lymfatických uzlín. Komplikácie sa však vyskytujú už aj pri prerezávaní, často je to chronický zápal, zvýšená teplota, problémy s otváraním úst a samozrejme veľké bolesti. Určite najviac ľudí zaujíma čo v takomto prípade robiť, čo zaberá najúčinnejšie a hlavne rýchlo, často totiž nezaberajú ani lieky proti bolesti.

Riešenie existuje, a to dokonca v samotnej prírode. Ponúkajú ho napríklad  prípravky na prírodnej báze, ktoré využívajú enzýmy. Tie sa účinne zapájajú do boja proti choroboplodným zárodkom a spôsobujú úľavu pri bolestiach, rýchlejšie uzdravenie a zbavenie sa opuchov a rán. V roku 1991 sa uskutočnil výskum u 80 pacientov s problematickými zubami múdrosti, ktorým bolo odporučené ich vytrhnutie. Jedna skupina pacientov dostala ako pomoc 2 dni pred operáciou placebo, druhá Wobenzym –oba prípravky založené na prírodnej báze. Liečba pokračovala až do 7 dňa po operačnom vytrhnutí zubov. Odborníci sledovali bolestivosť, priebeh hojenia, vzdialenosť hrán rezákov i celkový ústup problémov. Rozdiely v hodnotách medzi sledovanými skupinami boli naozaj významné. V skupine liečenej Wobenzymom bol jednoznačne rýchlejší ústup subjektívnych problémov pacientov, rýchlejšie hojenie rany, menej komplikácií, ako i celkovo rýchlejšia normalizácia. Wobenzym je v lekárňach  dostupným prípravkom, ktorý na zmiernenie problémov s opuchmi, zlomeninami či pri rôznych pooperačných komplikáciách využíva množstvo ľudí. Navyše je možné ho kombinovať s antibiotikami, dokonca podporuje ich účinky.

Vytrhávania zubov múdrosti sa už viac nemusíte báť. Je to takmer neuveriteľné, ale niekedy tento zákrok môže dokonca potešiť. Jedna britská firma totiž prišla so zaujímavým nápadom – svadobné obrúčky z kostí. Z vytrhnutého zubu múdrosti získajú kostné bunky, ktoré naštiepia na konštrukciu v tvare prsteňa a tie sa tam ďalej množia. Po čase vznikne kosť v tvare prsteňa, ktorú ešte vyzdobia šperkári a je to! Vaše utrpenie môže byť nakoniec nielen užitočné, ale aj romantické ......

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.