Akné – príčiny vzniku a možnosti liečby
Autor(ka) : MUDr. Eva Rasochová
Dátum a čas : 31.10.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Akné je jedno z najčastejších chronických ochorení kože a najčastejšie kožné ochorenie v puberte. Môže sa vyskytovať aj pred pubertou, alebo dlho po skončení puberty. Akné je ochorenie vlasovo - mazovej jednotky, ktorá je tvorená vlasovým folikulom, vlasom a mazovou žľazou, ktorá ústi do vlasového folikulu.

Akné je jedno z najčastejších chronických ochorení kože a najčastejšie kožné ochorenie v puberte. Môže sa vyskytovať aj pred pubertou, alebo dlho po skončení puberty. Akné je ochorenie vlasovo - mazovej jednotky, ktorá je tvorená vlasovým folikulom, vlasom a mazovou žľazou, ktorá ústi do vlasového folikulu.

Na vzniku ochorenia sa podieľajú štyri hlavné faktory:
1. porucha rohovatenia buniek vo vlasovom folikule a upchanie vlasového folikulu
2. zvýšená tvorba mazu podmienená mužskými pohlavnými hormónmi - androgénami
3. zmnoženie baktérií
4. zápal

Zloženie stravy vôbec neovplyvňuje vznik ani priebeh akné.

Do puberty sa tvorí na koži len veľmi málo mazu. V puberte sa však u chlapcov i dievčat začína tvoriť viac hormónov – androgénov a ich vplyvom sa tvorí viac mazu. V upchanom vlasovom folikule sa hromadí maz a v ňom sa veľmi dobre darí  baktérii, ktorá sa nazýva Propionibakterium acnes. Baktéria vyvolá na koži vznik zapálených a hnisavých vyrážok. Výsledkom je  akné.

Akné sa vyskytuje práve na tých miestach, kde je najviac mazových žliaz. Takými miestami sú tvár, predná časť hrudníka a chrbát.

Základným prejavom akné sú uhry, ktoré môžu byť otvorené – s čiernou hlavičkou, uzatvorené – prekryté vrchnou časťou pokožky a mikrouhry v koži, ktoré nie je vôbec vidieť. Z nich sa tvoria zapálené a hnisavé vyrážky až bolestivé uzly. Takmer pri všetkých formách  akné môžu vznikať jazvy. U niekoho pretrvávajú i po ukončení aktívnej fázy ochorenia, ktoré mu stále pripomínajú.

Liečba akné

Môže byť celková alebo miestna. Závisí od rozsahu ochorenia a od toho, ktoré prejavy prevládajú. Ak prevládajú uhry, používajú sa prípravky, ktoré obsahujú  kyselinu azelaickú, tretinoin, adapalen, benzoylperoxyd, ovocné kyseliny a i. Ak sa tvoria aj zapálené a hnisavé vyrážky, treba v liečbe použiť antibiotiká. Výhodné je kombinovať aspoň dve účinné látky. Treba vedieť, že lokálnu liečbu v niektorej forme bude pacient používať väčšinou niekoľko rokov.

V prípade že lokálna liečba nestačí, treba použiť celkovú liečbu. Používajú sa celkovo podávané antibiotiká, alebo u žien cielená antikoncepcia. Najúčinnejším liekom je prípravok firmy Roche. Je to derivát kyseliny vitamínu A, ktorý ovplyvňuje všetky príčiny vzniku akné a je veľmi účinný. V liečbe akné sa používa 22 rokov. U nás ho  môže  ordinovať iba kožný lekár. Keďže ovplyvňuje tvorbu mazu, je jeho vedľajším účinkom suchosť kože. Nesmú ho užívať tehotné ženy. Žena môže otehotnieť až po vyplavení sa látky z organizmu, t.j. najskôr 6 týždňov po skončení liečby. Liečba trvá podľa dávky 4 – 8 mesiacov.

Liečba akné si vždy vyžaduje aj spoluprácu pacienta s každodenným ošetrením kože doma. Pri dodržiavaní správnych postupov sa dá akné veľmi dobre zvládnuť.

MUDr. Eva Rasochová, primárka Dermatologickej kliniky Fakultnej nemocnice LF UK



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.