Ako je na tom vaše sebavedomie?
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 21.5.2001 03:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Môžete mať úplne všetko: fantastického partnera, zdravé deti, zaujímavú prácu a ekonomické zabezpečenie. Bez sebadôvery však spokojné nikdy nebudete. Sebavedomý človek netrpí sebaobviňovaním. Vždy / alebo aspoň väčšinou / si nájde dôvod, prečo si urobiť radosť, aj keď sa nedarí tak, ako si pôvodne predstavoval. „Moje pocity sú predsa pre mňa tým najdôležitejším a nedám si ich druhými pokaziť!“

Poznať svoju cenu je jedna vec a vedieť sa podľa toho správať je vec druhá :

Sebavedomie si vyžaduje starostlivosť a rozmaznávanie.
Nebudeme ho teda vystavovať skúškam ohňom a púšťať sa do činností, na ktoré nestačíme, pretože pre ne nemáme predpoklady. Nebudeme sa trápiť nad vymýšľaním poviedky, keď nás sloh už v škole nebavil.
Dovolené je však vyskúšať najrôznejšie záujmy, aby sme zistili, čo nás bude naozaj baviť. Výsledok môže byť prekvapujúci – možno objavíme svoj nový talent.
Dôležité varovanie: Nikdy sa neporovnávajme s modelkami na fotografiách, ktorých vzhľad je zdokonalený spravidla mnohohodinovou prácou vizážistov, aj keď vyzerajú úplne prirodzene.

Bez sebavedomia máme sklon preceňovať a hlavne poukazovať na svoje nedostatky. Ak budeme neustále hovoriť o svojom veľkom nose alebo neúspechu pri plnení poslednej úlohy, budú nás ostatní považovať za škaredú a hlúpu otravu, pretože im je nepríjemné do omrzenia vyvracať našu negatívnu mienku. Ak nás však niekto pochváli, nikdy neoponujeme a neznižujeme svoje zásluhy. Úspech si hrdo vychutnajme do poslednej kvapôčky.

K sebavedomiu prispieva, ak máme dobrý pocit zo svojho vzhľadu. Zabudnime teda na staré džínsy a vyťahaný sveter, v ktorých sa síce cítime pohodlne, ale ktoré na prvý pohľad signalizujú, že si sami seba príliš nevážime. Nezhadzujeme sa ani správaním, ktoré nie je v súlade so spoločenskými normami. Fyzická kondícia jednak dodáva pocit, že nás len tak niečo nezlomí, že hocičo zvládneme, a naviac pravidelné cvičenie povzbudí tvorbu látok, ktoré navodzujú dobrú náladu.

Sebavedomie podporia aj malé úspechy. Ak stroskotá dlhodobý projekt, nie je to dôvod, prečo by sme sa nemohli radovať z vydarenej návštevy divadla alebo obchodného domu. Je vyslovene zakázané vzťahovať na seba nedostatky druhých a trestať sa za nich. Dokonca nie sme ani povinní súhlasiť s kritikou, ktorá sa týka nás samotných. Bez ohľadu na príkre hodnotenie tých druhých posúdime, či je pre nás lepšie kritiku verejne odmietnuť, alebo či si len pomyslíme svoje a odškodníme sa za utrpené príkorie niečím príjemným celkom súkromne.

Sebavedomie, pomôž mi presadiť sa! K tomu však nepotrebujeme len dobrý úmysel, ale niekedy priamo nadľudskú vôľu. Mnohí ľudia majú obdivuhodný štart, ale po niekoľkých metroch idú k zemi a preteky vzdajú. Dosahovanie cieľov je však možné prirovnať k maratónu s mnohými nečakanými prekážkami. Môžeme sa zadýchať a unaviť sa. Môžeme si oddýchnuť, ale nesmieme sa predčasne vzdať!

O sebavedomí spoľahlivo vypovedá zodpovednosť za vlastné činy a vyrovnanie sa s faktom, že život nie je vždy spravodlivý. Sebavedomí ľudia nefňukajú nad nepriazňou osudu / to aj tak nie je nič platné /, ale sú schopní akceptovať realitu ako takú. Neobviňujú druhých ľudí z vlastných nedostatkov. O to viac ich teší to, čo dosiahnu vlastným pričinení, a i z malého úspechu dokážu čerpať ďalšie sily.

So sebavedomím sa kráča životom predsa len lepšie. Nevyrieši za nás síce starosti všedného dňa, ale vďaka nemu získavame omnoho výhodnejší uhol pohľadu i na mnohé zdanlivo neriešiteľné problémy. Sami si svojim sebavedomím vytyčujeme hranice, ktoré nedovolíme cudzím ľuďom nikdy prekročiť!


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.