Najedzte sa do krásy
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 13.8.2001 12:53
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Poznáte to? Otvoríte nádobku s novým pleťovým krémom alebo telovým balzamom a najradšej by ste si z neho oblizli – tak lákavo voňajú čerstvým ovocím. Je to tak. Stále viac kozmetických firiem využíva moc prirodzených skrášľovačov...

Poznatok, že ovocie je viac ako iba zdravá súčasť ľudskej stravy, nie je nový. Napríklad v Oriente je už stáročia využívaná citrónová šťava, ktorá sťahuje nepekne rozšírené póry. Medzičasom už aj moderná veda dokázala, že každý kúsok ovocia a dokonca aj jeho šupka a kôstka a semienko predstavujú cenný zdroj látok, schopných ošetrovať pokožku a vlasy. Vitamíny, stopové prvky, enzýmy, lipidy, proteíny, ovocné kyseliny a ovocný cukor dodávajú vlahu, vyhladzujú, oživujú a odvodňujú. Ovocie obsahuje aj tzv. druhotné rastlinné látky ako napríklad flavonoidy a karotenoidy, ktoré sú považované za vynikajúcich pomocníkov v boji proti prejavom starnutia pokožky. Sú totiž schopné opraviť poškodené bunky a spomaľujú ich starnutie. Ponúkame vám rebríček najúčinnejších druhov ,,ovocia krásy“.

RÍBEZLE
Účinné látky, prospešné našej kráse, sa ukrývajú najmä v maličkých jadierkach. Obsahujú tuky, ktoré svojim zložením pripomínajú tuky v našej pokožke a táto ich veľmi vďačne vstrebáva. Ríbezľový olej posilňuje ochranný lipidový plášť a pokožka vďaka nemu pomalšie stráca vlahu, ktorá sa inak rýchlo vyparí. Vyhladzuje suché, drsné partie, upokojuje podráždenú pokožku a predchádza svrbeniu.

POMARANČE & SPOL
Citróny, grapefruit, pomaranče, ale aj kivi a ananás obsahujú veľké množstvá vitamínu C. Tento spevňuje podkožné tkanivo, povzbudzuje tvorbu kolagénu a zlepšuje zásobenie pokožky vodou. Vitamín C taktiež pôsobí ako ochranný štít proti voľným radikálom – agresívnym molekuliam, ktoré vznikajú v dôsledku znečistenia životného prostredia a slnečného žiarenia a spôsobujú predčasné starnutie pokožky. Ďalšou prednosťou citrusového ovocia sú jeho ovocné kyseliny: čistia pleť ako peeling a zjemňujú štruktúru pokožky.

HROZNO
Výťažky zo svetlého aj tmavého hrozna pôsobia na ochabnutú, unavenú pokožku ako oživujúca kúra. Obsahujú vitamín B, magnézium a predovšetkým hroznový cukor. Ich molekuly vstrebávajú vodu a pomáhajú pri jej prenikaní do buniek. Výsledkom je pružný hydratačný ,,vankúšik“ v najhlbších vrstvách pokožky. Hrozno okrem toho obsahuje tanín – rastlinnú trieslovinu s jemným zlupovacím účinkom. Pri pravidelnom používaní, vďaka nemu nadobudne pleť ružový, svieži vzhľad. Jadierka hrozna zasa obsahujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré pokožku pomaly vyhladzujú a napínajú.

Najedzte sa do krásy
Vaša pokožka môže byť ešte krajšia a ešte žiarivejšia, ak ju nebudete ,,kŕmiť“ účinnými látkami z ovocia iba zvonka, ale aj zvnútra. Takže, nevahájte načrieť hlboko do ovocného košíka! Vitamín C (napr.z citrusového ovocia) je nevyhnutný pre budovanie kolagénu, od ktorého závisí pružnosť pokožky.
Biotín, nazývaný aj vitamín H (napr.v avokáde) povzbudzuje bunky a posilňuje vlasy a pokožku.
Vitamín A (napr. v ríbezliach) reguluje delenie buniek a ich regeneráciu. Zabraňuje vzniku vrások, používaný v krémoch posilňuje rohovinovú vrstvu a chráni ju pred vysušením.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.