Je to etické?
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 4.3.2001 02:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Myši s ľudskými bunkami sa podarilo vyšľachtiť americkým vedcom. Chcú ich použiť pri výskume liečebných postupov proti Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe a ďalším nervovým ochoreniam. Na svojej internetovej stránke to oznámila kalifornská biotechnologická firma Stemcells Inc. so sídlom v Sunnyvale.

Vedci implantovali myšiam do mozgu ľudské kmeňové bunky, ktoré potom začali plniť funkciu mozgových buniek. Hoci sú kmeňové bunky známe iba tri roky, lekári a pacienti na celom svete do nich vkladajú veľké nádeje. Niektorí odborníci veria, že tento typ buniek pomôže jedného dňa liečiť nervové a orgánové ochorenia. Tí najväčší optimisti tvrdia, že kmeňové bunky postavia na nohy aj ochrnutých ľudí.
Pokusy s kmeňovými bunkami sú však po etickej stránke diskutabilné. Americkí vedci zdôrazňujú, že ich výskum je zameraný výhradne na liečenie nervových ochorení. "Našim cieľom nie je stvoriť myši s ľudským mozgom," povedal Irving Weissman zo Stanfordskej univerzity v Palo Alto. Firma Stemcells Inc. oznámila, že zvolala nezávislú komisiu, ktorá má odobriť etickosť jej pokusov. Jej rozhodnutie zatiaľ nie je známe.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.