Mikročipy môžu aspoň čiastočne nevidiacim vrátiť zrak
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 16.12.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Na Hamburskej univerzitnej klinike v Eppendorfe sa uskutočnili prvé testy s čipom, implantovaným do oka nevidiacich pacientov. Výsledky testov s mikročipom, vyvinutým v Nemecku sú podľa lekárov viac ako povzbudivé.

Na Hamburskej univerzitnej klinike v Eppendorfe sa  uskutočnili prvé testy s čipom, implantovaným do oka nevidiacich pacientov. Výsledky  testov s  mikročipom, vyvinutým v Nemecku sú podľa lekárov viac ako povzbudivé. 

Obaja postihnutí, ktorým kolektív operatérov umiestnil zrakovú protézu predbežne na  sietnicu, potvrdili, že sa im - aj keď v obmedzenej miere - vrátila schopnosť vidieť. Podľa  slov riaditeľa očného oddelenia Hamburskej univerzitnej kliniky Gisberta  Richarda  obaja nevidiaci rozpoznávajú "štruktúry a dokonca farby" jednotlivých predmetov.  Na  zákrok, urobený pod lokálnym umŕtvením, vybrali lekári pacientov, ktorým v dôsledku degeneratívneho ochorenia oka (Retinopatia pigmetosa) zostali len  minimálne zvyšky  zraku. Prvé testy s mikročipmi neboli zamerané na to, aby postihnutým vrátili ich zrak  úplne. Prvá operácia mala dokázať, že elektronické signály, vysielané do tzv.gangliových  buniek na sietnici, vyvolávajú očakávanú reakciu a aktivizujú schopnosť vidieť. Ďalšie  pokusy so sietnicovou protézou sa okrem kliniky v Eppendorfe plánujú aj na  klinikách v  Aachene, Essene a vo Viedni. Pokiaľ by operácie v týchto zariadeniach potvrdili prvé poznatky odborníkov z Eppendorfu, stanú sa veľkou nádejou pre ľudí, ktorí síce nevidia, avšak ich zrakový nerv a časť mozgu so zrakovým centrom zostala nepoškodená. Čip v  oku by im mohol vrátiť aspoň obmedzenú možnosť videnia, informuje nemecký  spravodajský magazín Der Spiegel.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.