Prečo práve magnézium?
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 27.8.2001 12:18
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Magnézium, alebo po slovensky horčík, nie je bezdôvodne nazývaný aj prvkom života. Má vplyv na toľko životne dôležitých pochodov v našom tele, že by sme nemali zabúdať pravidelne zaradiť do jedálníčka stravu, ktorú obsahuje.

Horčík čerpáme najmä z pôdy prostredníctvom rastlín, ale slovenská pôda obsahuje nízku hladinu toho cenného prvku. Množstvo magnézia v potravinách okrem toho prudko klesá počas ich konzervovania a spracovania. Nuž a to zanedbateľné množstvo, ktoré sa nám podarí dodať organizmus, veľmi ľahko stratíme, keď znervóznieme. Hladinu magnézia v organizme znižuje aj pitie alkoholu, kávy, silného čaju, sýtených nápojov a užívanie hormonálnej antikoncepcie.

Čo závisí od magnézia?
Je protistresovým činiteľom. Vďaka nemu sme schopní jasne myslieť, sústrediť sa, dostatočne rýchlo reagovať. Ak naše deti veľmi ľahko ,,chytajú“ infekcie, sú príliš aktívne, majú problémy so zaspávaním, je takmer isté, že sa u nich prejavuje nedostatok magnézia.
Horčík má obrovský vplyv na cievny a mozgový systém, pretože zabezpečuje pravidelnú a rytmickú činnosť srdca, chráni mozog pred sklerózou a predchádza infarktom a srdcovej arytmii. Pozitívne vplýva aj na stav zubov a najmä zubnej skloviny a účinne predchádza osteoporóze.
Pri užívaní výživových doplnkov s magnéziom je vhodné užívať takisto vitamín B6, vďaka ktorému si organizmus lepšie prisvojuje magnézium. Vitamín B6 má na náš organizmus takisto nemalý vplyv: spomaľuje starnutie, uľahčuje chudnutie, pretože zlepšuje látkovú výmenu, posilňuje imunitný systém a predchádza kožným zmenám.

Nedostatok magnézia vedie ku:
· Kŕčom svalstva, napr. kŕčom v lýtkach, pred spaním
· Žalúdočným a črevným ťažkostiam, napr. nevoľnosti
· Bolestiam hlavy, nervozite,
· Ťažkostiam so srdcom, napr. poruchám srdcového rytmu
· Predčasným kontrakciám v tehotenstve,
· Lámavým nechtom, zvýšenej tvorbe zubných kazov,
· Menštruačným ťažkostiam.

Ako doplniť zásoby?
Na doplnenie nedostatku magnézia nestačia drobné zmeny v stravovaní. V našej kuchyni hrubozrnné kaše, tmavé pečivo a listová zelenina ešte stále prehrávajú boj s rezňami a bielym pečivom, preto je pri prvých príznakoch nedostatku magnézia dôležité doplniť jeho hladinu.
Najväčšie množstvá magnézia obsahujú:
· Celozrný chlieb a pečivo
· Syr
· Čokoláda
· Orechy
· Mlieko



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.