Skôr, ako prehltnete ďalšiu tabletku...
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 2.5.2001 03:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Patríte k ženám, ktoré majú doma bohato zásobenú lekárničku a radi do nej siahajú pri každej príležitosti? Výber najrozličnejších liekov sa v poslednom desaťročí rozrástol do skutočne gigantických rozmerov. Podľa výrobcov majú jedny tabletky zvíťaziť nad chorobou, iné nás majú omladiť, kým ďalšie zlepšia našu pamäť. Keď už neakceptujeme, že nie je správne hltať neustále pilulky a ordinovať si ich sama, naučme sa aspoň, že kombinovať určité lieky a pokrmy je nevhodné či dokonca nebezpečné.

Spravidla sa opakuje asi takýto scenár: keď začínate cítiť nejaké zdravotné ťažkosti, beháte od lekára k lekárovi. Každý vám predpíše niekoľko liekov, obyčajne s veľmi podobnými účinkami a vy ich hltáte všetky naraz a je zázrak, že vôbec ešte žijete. Nie, vôbec nepreháňam – napríklad v Spojených štátoch sú dôsledky ľahkomyseľného spájania rozličných liekov štvrtou najčastejšou príčinou predčasných úmrtí a my sa ich neustále snažíme napodobňovať. Skúste nájsť na Slovensku desať lekárov, ktorí sa vás opýtajú aké lieky beriete a odborne vám vylúčia tie, ktorých znásobený účinok vám môže škodiť, alebo v ktorých jedna zložka neutralizuje účinok inej zložky.

Aj grapefruity môžu škodiť
O tom, že inak výsostne zdravé grapefruity menia účinky niektorých liekov, sa lekári dozvedeli náhodne. Podali pacientom grapefruitovú šťavu, aby ňou zapili liek na srdce. Keď ich po hodine podrobili zdravotnej analýze, výsledky boli neuveriteľné – koncentrácia lieku v krvi bola mimoriadne vysoká. Spôsobil to chinín, látka, ktorej grapefruity vďačia za svoju horkastú chuť. Okrem toho grapefruitová šťava blokuje enzýmy v črevách a tým zosilňuje účinky niektorých liekov.

Preto vám neodporúčam jesť grapefruity, ak užívate:
· lieky na vysoký krvný tlak, pretože v kombinácii s grapefruitom môže prísť k prudkému poklesu tlaku,
· lieky proti alergii, ktorých spojenie s grapefruitom môže prudko narušiť činnosť srdca,
· lieky na zníženie hladiny cholesterolu, pretože grapefruity menia ich účinky.

Opatrne s liekmi na zrážanlivosť krvi
Lieky, ktoré znižujú zrážanlivosť krvi, je nevhodné kombinovať s vitamínom K, ktorý znižuje ich účinnosť. V čase terapie sa vyhýbajte:
· jedeniu kapusty, brokolice, špenátu a fazule, ktoré obsahujú pomerne veľa tohto vitamínu.
· prijímaniu vitamínových preparátov, ktoré obsahujú vitamín K.
· takisto dočasne vyraďte všetky lieky, ktoré beriete ,,na vlastnú päsť“ (všetky lieky s kyselinou acetylosalicylovou, acylpyrín, voltaren), pretože môžu znásobiť účinky liekov na zníženie zrážanlivosti krvi a vyvolať silné krvácanie.
Ak užívate antibiotiká, nepite mlieko. Mlieko sa v tráviacej sústave viaže s liekom a organizmus ich spolu rýchlo vylúči. Antibiotikum teda nemôže rozvinúť svoje terapeutické účinky. Takisto sa dočasne vyhnite bielkovinám.

Syr, paštéta, klobása ...a depresie
Ak trpíte depresiami a vaša terapia spočíva v užívaní bežných antidepresív , potom:
· vyraďte z jedálneho lístka klobásky, paštéty a žlté syry. Obsahujú látku tyramín, ktorá môže v kombinácii s antidepresívami spôsobiť zvýšenie tlaku.
· takisto je rozumné, ak sa týchto potravín prechodne vzdáte aj v prípade, že užívate moderné preparáty proti depresii.
· triesloviny, ktoré sa nachádzajú v čaji, sa zase viažu so železom a takisto tvoria zlúčeninu, ktorú organizmus rýchlo vylučuje
Preto by silný čaj nemali piť ženy so silnými „mesiačikmi“. Dodatočné zníženie hladiny železa môže viesť k anémii.
Ak sa liečite na anémiu a užívate preparáty so železom, takisto sa dočasne vzdajte pôžitku zo silného čaju.
Ak užívate lieky na zníženie krvného tlaku, rezignujte na čiernu kávu alebo jej konzumáciu podstatne znížte. Iste, jedna šálka nemôže uškodiť, ale ak ich je denne niekoľko, rytmus srdca sa zvýši a opäť sa zvýši aj krvný tlak.

A hlavne to nevzdávajte. Čítajte priložené letáčiky a všetkým lekárom, ktorých navštívite neustále informujte o tom, čo vám už predpísali iní lekári. Rafinovanými otázkami zistíte, či váš lekár počul už o holistickom prístupe k človeku a o rôznych účinkoch tých istých liekov na ľudí. Či vie, že každý liek by mal jesť každý človek v inom čase a pod. Ak vás odpovede sklamú, je načase hľadať si nového lekára.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.