Láska a sex na pracovisku I.časť
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 6.8.2003 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Nič nie je také komplikované ako medziľudské vzťahy. Sú ľudia, s ktorými si okamžite padnete do oka, a hoci ich poznáte len pár minút, máte pocit, akoby ste sa s nimi priatelili odjakživa. No na druhej strane sú aj takí, ktorým neprídete na chuť ani po rokoch. Ba čo viac, sotva ich zbadáte, zaplaví vás vlna antipatie a cítite, že oni sú voči vám naladení rovnako. Je pravda, že sa na to môžete vykašľať. No len vtedy, ak s nimi nemusíte nič mať... Ale čo v prípade, ak s nimi musíte napríklad pracovať?

Nič nie je také komplikované ako medziľudské vzťahy. Sú ľudia, s ktorými si okamžite padnete do oka, a hoci ich poznáte len pár minút, máte pocit, akoby ste sa s nimi priatelili odjakživa. No na druhej strane sú aj takí, ktorým neprídete na chuť ani po rokoch. Ba čo viac, sotva ich zbadáte, zaplaví vás vlna antipatie a cítite, že oni sú voči vám naladení rovnako. Je pravda, že sa na to môžete vykašľať. No len vtedy, ak s nimi nemusíte nič mať... Ale čo v prípade, ak s nimi musíte napríklad pracovať?

Na pracovisku trávime väčšinu dňa. Je prirodzené, že sem-tam príde medzi kolegami aj k nejakým konfliktom. No ak je atmosféra dusná nepretržite, môže sa to odraziť nielen na našej nálade, ale aj duševnom či fyzickom zdraví. Nervové zrútenia pre intrigy na pracovisku nie sú ničím výnimočným. Rovnako ako ani zdravotné problémy. Mnoho ľudí už v nedeľu večer pociťuje subjektívne ťažkosti pri predstave, že sa v pondelok musia opäť vrátiť do práce. Trápi ich bolesť hlavy, žalúdočné problémy, vracanie... Dôvod? Podrazy kolegov, nepríjemné ohováranie, sexuálne obťažovanie alebo šéf cholerik. Dá sa tomu vyhnúť? Vo väčšine prípadov áno. Stačí si hneď v prvý deň stanoviť jasné pravidlá vo vzťahu ku  kolegom a šéfovi. Ako sa hovorí, vytýčiť hranicu "odtiaľ-potiaľ".


Čo sa patrí a čo nie

Vecná kritika áno, ohováranie nie
Sotva zavítate na nové pracovisko, stačí vám pár dní na to, aby ste zistili, kto kam patrí, kto sa s kým priatelí, kto s kým len pracuje a kto je s kým doslova na nože. Od vás závisí, čo z toho vyvodíte. Ak sa necháte ovplyvniť názorom kolegu na niekoho tretieho, vypočujete si všetky klebety či "ohováračky" a zaujmete k dotyčnej osobe rovnaký postoj ako on, robíte chybu. Skôr či neskôr totiž môžete očakávať, že sa zamotáte do intríg a čoskoro sa aj vy stanete ich terčom. Psychológovia radia nedať na cudzie reči. Na každého si radšej postupne utvorte vlastný názor bez toho, aby vás ktokoľvek iný ovplyvňoval, ku každému kolegovi sa správajte rovnako priateľsky a otvorene.

Ak máte voči niekomu výhrady, voľte radšej vecnú kritiku ako ohováranie. Neútočte na slabiny kritizovaného. Vecne mu povedzte, čo sa vám na jeho práci nepáči a prečo. Zároveň si vždy vypočujte aj jeho protiargumenty.

Ak sa dozviete, že vás niektorý z kolegov ohovára, zájdite za ním a rovno sa spýtajte, čo proti vám má. To je najúčinnejší spôsob, ako ľuďom zapchať ústa.

Nikdy nedonášajte šéfovi na svojich kolegov a nekritizujte pred ním ich prácu. Ak vás predsa len vyzve, aby ste povedali názor na niektorého zo svojich spolupracovníkov a ohodnotili jeho robotu, trvajte na tom, že tak urobíte len za prítomnosti kritizovaného. Rovnako, ak sa od šéfa dozviete, že ktosi u neho na vás donášal, požiadajte ho, aby vám umožnil konfrontáciu s oným človekom za jeho prítomnosti. Dobrý šéf by s tým nemal mať problémy.

Ak si chcete na pracovisku udržať od ľudí odstup a chcete, aby vaše vzťahy s kolegami boli čisto profesionálne, vyhýbajte sa istým témam. Napríklad nikdy nehovorte o súkromných veciach, nerozoberajte svoje manželské problémy a ťažkosti spojené s výchovou detí, nezapájajte sa do debát o sexe a politike.

Milostný vzťah
Ak sa spýtate známych, kde sa zoznámili so svojím životným partnerom, budete prekvapení, koľkí vám odpovedia, že v práci. Mnohí psychológovia pritom jednoznačne radia vyhnúť sa mileneckým vzťahom na pracovisku. Obzvlášť, ak objektom vašich túžob je váš nadriadený alebo podriadený.

Neverte, že prácu do vzťahu ťahať nebudete a že váš vzťah neovplyvní vašu robotu. Rovnako si nenahovárajte, že sa dokážete cez deň tváriť len ako kolegovia a večer len ako milenci. To je vylúčené. Skôr či neskôr zistíte, že práca a to, čo sa deje na pracovisku, ovplyvňuje aj váš ľúbostný vzťah a naopak, z času na čas si pár bozkov "ukradnete" aj medzi stenami kancelárie. Dá sa to zvládnuť, ak ste na rovnakej pozícii. No len čo je jeden z vás dvoch šéf, je to oveľa horšie.

Ak ste nadriadený svojmu partnerovi, všetci kolegovia budú presvedčení, že mu nadržiavate a že má výhody, aké oni nemajú. Ak váš partner dostane pridané k platu, nikto nepovie, že je to preto, lebo "maká ako lev". Všetci budú presvedčení, že dôvodom lepšieho ohodnotenia je fakt, že "spí so šéfkou".

Ak ste podriadený svojmu partnerovi, čakajú vás nepríjemné intrigy. Kolegovia si odrazu
začnú dávať pozor na to, čo pred vami hovoria, aby sa náhodou čosi nedostalo cez vás až do uší šéfa. Alebo za vami budú chodiť s rôznymi žiadosťami - napríklad budú od vás chcieť, aby ste im vybavili lepšie pracovné miesto, vyšší plat, nadštandardné pracovné podmienky... Ak si niekomu posťažujete na slabé platové ohodnotenie alebo veľa roboty, ako odpoveď sa vám dostane "čo sa sťažuješ, veď tebe je hej...".

Nehovoriac o situáciách, ak sa vzťah skončí. Ste presvedčený, že si nebudete musieť hľadať nové pracovné miesto? Ak necháte svojho partnera - šéfa kvôli tomu, že ste sa šialene zamilovali do toho mladého krásneho športovca, s ktorým sa pravidelne stretávate vo fitnescentre, asi z toho nebude nadšený. Ktovie, možno sa vás dokonca pokúsi z firmy vyštvať. Začne vám dávať najťažšiu prácu, zhadzovať pred ostatnými vaše pracovné výsledky, siahne vám na prémie či dokonca na plat. Ste na to pripravená? Alebo naopak - ak nechá partner vás, ste si istá, že vám nebude prekážať, ak sa po rozchode budete denne stretávať na pracovisku? Ak nie, tak si ľúbostný vzťah na pracovisku radšej odpustite. Alebo ho riešte tak, že len čo začnete chodiť so svojím kolegom, zmeňte robotu alebo aspoň pracovné zaradenie, aby ste neprichádzali pracovne do kontaktu.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.