Pri vychádzkach do prírody buďte opatrní
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 31.7.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pri vychádzkach do prírody nás v týchto dňoch upútajú podmanivo sfarbené plody mnohých druhov rastlín, kríkov a stromov. Človeka nezainteresovaného do sveta botaniky, najmä však zvedavé deti, priam zvádzajú k ochutnaniu. Viaceré takéto oku lahodiace plody rastlín a drevín môžu spôsobiť človeku zdravotné problémy.

Pri vychádzkach do prírody nás v týchto dňoch upútajú podmanivo sfarbené plody  mnohých  druhov rastlín, kríkov a stromov. Človeka nezainteresovaného do sveta botaniky,  najmä  však zvedavé deti, priam zvádzajú k ochutnaniu. Viaceré takéto oku lahodiace plody  rastlín  a drevín môžu spôsobiť človeku zdravotné problémy.

V lesných zátišiach striehne nebezpečenstvo v podobe ľuľkovca zlomocného. Statná  trváca  bylina dorastá až do výšky 1,5 metra. Má charakteristické vajcovité listy a hnedofialkasté  zvončekovité kvety, ktoré sa premenia na lesklé čierne bobule,  podopreté  kalíšnymi  lístkami.  Celá rastlina je mimoriadne jedovatá, lebo obsahuje alkaloidy,  ktoré  pôsobia na nervový systém. Môžu spôsobiť až smrť človeka.

Ďalšou jedovatou rastlinou v lesnom prostredí je vranovec štvorlistý. Trvalka so  vzpriamenou byľou dorastá do výšky okolo 40 centimetrov a má štyri  elipsovité  listy. Plod tvorí jedovatá čierna bobuľa, ktorá môže lákať predovšetkým deti, aby ju odtrhli a ochutnali.

Jedovaté červené plody konvalinky voňavej zvádzajú deti podobne. Jej listy si  môže  povrchný botanik zameniť s liečivými listami cesnaku medvedieho. Ak nedokáže rozlíšiť  tieto rastliny vizuálne, pomôže mu rozmliaždenie listov medzi prstami. Rozmliaždené listy cesnaku medvedieho voňajú prenikavo cesnakom.

Aj červenkasté plody kríčka lykovca jedovatého a tisu obyčajného sú jedovaté.

Pri prechádzke letnými lúkami sa môžeme stretnúť s jedovatou jesienkou obyčajnou.  Táto rastlina má kvety podobné šafranu, dorastajúce do výšky okolo 20 centimetrov.  Jesienka však na rozdiel od šafranu kvitne na jeseň. Veľké lesklé podlhovasto kopijovité listy vyrastajú na jar a vytrvajú až do leta. Jesienka obsahuje smrteľne jedovatý kolchicín, ktorý sa  "v dobrom" využíva v lekárstve ako aj v šľachtiteľskom výskume. 

Vychádzky do prírody sú príjemným relaxom, ale aby sme z nich mali naozaj radosť musíme byť opatrní.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.