Dušan Rapoš si k narodeninám praje bicykel
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 1.7.2003 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Láska, rodina a umelecká sloboda sa nedajú ničím preplatiť, tvrdí režisér, scenárista, spisovateľ, dramatik a hudobný skladateľ Dušan Rapoš, ktorý nedávno oslávil 50. narodeniny. Narodil sa 20. júna 1953 v Moravanoch na východnom Slovensku. Vyštudoval Divadelnú fakultu Vysokej školy múzických umení v Bratislave a striedavo sa venuje filmu, televízii, divadlu, literatúre a hudbe. Žije v Bratislave, no ako umelec pôsobí najmä v zahraničí.

Láska, rodina a umelecká sloboda sa nedajú ničím preplatiť, tvrdí režisér,  scenárista,  spisovateľ,  dramatik a hudobný skladateľ Dušan Rapoš, ktorý nedávno oslávil 50. narodeniny. Narodil sa 20. júna 1953 v Moravanoch na východnom Slovensku. Vyštudoval  Divadelnú fakultu Vysokej školy múzických umení v Bratislave a striedavo sa venuje  filmu,  televízii, divadlu, literatúre a hudbe. Žije v Bratislave, no ako umelec pôsobí najmä v zahraničí.

Za svoj najväčší životný úspech považuje svojho fantastického otca i to, že ešte  stále žije jeho dobrá a láskavá mama. "Som vďačný, že mi osud doprial spoznať  moju nežnú  a citlivú ženu a že mám tri pekné a zdravé dcéry," hovorí. V umeleckej oblasti si váži  festivalové víťazstvá Fontány pre Zuzanu III. v Atlante a Philadelphii, ako  aj víťazstvo  tragikomédie Utekajme, už ide! na Festivale českej a slovenskej komédie v Novom meste  nad Metují, kde ako jediný slovensky režisér v histórii získal Zlatý Prim. "Som hrdý aj  na to, že po uvedení môjho protidrogového filmu Suzanne sa niekoľko drogovo závislých  mladých ľudí prihlásilo na odvykacie kúry," uviedol úspešný skladateľ, z ktorého pera vzišiel balet Deti Titanic a opera Pietro e Lucia. O svetovú premiéru jeho opery prejavilo záujem  belehradského Národné divadlo, pretože príbeh o láske dvoch nevinných ľudí, ktorých  zabije nezmyselná vojna, považuje v dnešnej dobe za mimoriadne aktuálny. Oslovilo ho i  vydavateľstvo S Music Creation and Production Inc. na skomponovanie  hudby k  opere  Andy Warhol. Libreto napísal dlhoročný Warholov životopisec Ivan  Stadtrucker. "Je to pre  mňa veľká umelecká výzva, lebo pán Stadtrucker bol kedysi mojím  najobľúbenejším  profesorom na VŠMU a Warhol bezpochyby patrí medzi najslávnejších zahraničných Slovákov, ktorého u nás doma z neznámych príčin ignorujeme," hovorí.

Oficiálne ponuky sponzorov a latentných mecenášov na rôzne lode, reštaurácie, hotely a  s prepáčením ´žranice´ pre 200-300 ľudí som odmietol, lebo svoju 50-ku, ani seba  samého  nepovažujem za nič výnimočné a navyše poriadať také žúry v krajine, kde  kopa  ľudí  nemá  pre deti na jogurt, považujem za krajne necitlivé," dodal Rapoš.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.