Kde zostal zdravý rozum?
Autor(ka) : Mária Novická
Dátum a čas : 12.12.2000 02:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Zdalo by sa, že diétománia sa týka iba stokilových žien z domácnosti. Omyl! Melánie Griffithová práve úspešne ukončuje liečbu od závislosti na liekoch / medzi ne patrili aj tie na chudnutie, barbituráty a opiáty/. Ležala na klinike Daniela Freemana a počas liečenia neustále varovala v médiách svojich fanúšikov pred užívaním liekov. Uvidíme ako dlho bude taká rozumná.



Zdalo by sa, že diétománia sa týka iba stokilových žien z domácnosti. Omyl! Melánie Griffithová práve úspešne ukončuje liečbu od závislosti na liekoch / medzi ne patrili aj tie na chudnutie, barbituráty a opiáty/. Ležala na klinike Daniela Freemana a počas liečenia neustále varovala v médiách svojich fanúšikov pred užívaním liekov. Uvidíme ako dlho bude taká rozumná.
Predtým sa spolu so šiestimi inými hviezdami šoubiznisu priznala, že užívala zázračný liek na chudnitie Fen-Phen, ktorý sa do USA ilegálne pašuje z Mexika. Tento liek je síce veľmi účinný a za dva týždne sa dá pri jeho pravidelnom užívaní zhodiť aj 20 kilogramov, má však nepriaznivý dopad na krvný obeh, spôsobuje infarkt, ničí obličky. Nezanedbateľné je aj to, že je návykový. Odborníci varujú, že tento liek spôsobuje smrť. Na letáčikoch priložených k lieku, nie o tom ani zmienky. Preto je možné, že Liz Taylorová, Janet Jacksonová, Paula Abdulová, Melanie Griffithová, Rosie O´ Donellová a Jenifer Anistová ho užívali v dobrej viere, že neškodí.
Prvé problémy sa prejavili na Elizabeth Taylorovej, keď dostala na jar infarkt a iba minúty ju delili od smrti. Všetky ostatné dámy, ktoré mali tiež zdravotné problémy napokon zistili, že berú zázračné pilulky..

Väčšina ľudí s akoukoľvek nadváhou sa môže za pomoci lekára zbaviť svojich nadbytočných kilogramov aj bez liekov. Ak je nadváha iba nepatrná, môžete sa spoľahnúť aj na návštevu rôznych centier sľubujúcich zdravé chudnutie. Ak vám neponúknu lieky zverte sa im do opatery. Lieky však neužívajte.
Lieky na chudnutie majú totiž často vplyv na psychiku a nervový systém človeka. Môžu vytvárať alergie a depresie. Rizikom je aj to, že sa nemôžu používať dlhodobo a len čo ich vysadíme chuť do jedla sa nám vráti a my opäť stlstneme.
Tento proces sa nazýva jojo-efekt. Zdraviu škodlivé sú aj preháňadlá, ktoré lieky na chudnutie obsahujú.
Možno krátkodobo pár kíl stratíme, ale zlé trávenie a narušená peristaltika nám zostanú.


Ak sa vám stane, že pri držaní diéty omdlievate, nepodceňujte tento jav a navštívte lekára. Diéta totiž môže viesť k zníženiu hladiny krvného cukru, čo môže spôsobiť krátkodobú stratu vedomia.

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY V SÚVISLOSTI S CHUDNUTÍM

Je nadváha dedičná ?

Je, ale nie je to tragické.

Chute, typ postavy, metabolizmus a rozloženie tukových buniek sú samozrejme dedične podmienené. Ale neplatí, že ak sú rodičia tlstí, musíte byť tlstí aj vy. Keď vezmete do úvahy, že ak je jeden z rodičov tlstý, budete vy na 40% tlstí a ak sú tlstí obaja, máte 80 percentnú šancu, znamená to, že rozumnou životosprávou a kontrolou pažravosti vám ešte stále ostáva pole pôsobnosti pre udržanie normálnej postavy.

Pomáha vynechanie raňajok chudnúť?

Nie!

Dokonca sa nedokázalo ani to, že by raňajky z obilných klíčkov a ovocia mali väčší podiel na chudnutí ako trebárs rožok s maslom a marmeládou. Keď však nechcete stlstnúť, treba si jednoducho zarátať raňajky do denných kalórií a po silných raňajkách si dať radšej slabší obed, a naopak.

Ako často sa treba vážiť, ak držíme diétu?

Raz za týždeň.

Častejším „hopsaním“ na váhu, si zbytočne pridávame stres , čo môže zvrátiť proces chudnutia.

Môžu sa jesť počas diéty škroby?

Samozrejme.

Zemiaky, obilniny, strukoviny a zelenina sú veľmi dôležité pri chudnutí. Nielenže tlmia hlad, ale sú aj dobrými karburátormi svalov. Človek nestráca formu a okrem toho sa starajú o pravidelnú peristaltiku čriev, ktorá je pri mnohých diétach porušená. „Tlsťochmi „ zaznávané zemiaky a ryža sú tiež veľmi vhodné na chudnutie. Existuje celý rad manekýnok, ktoré sa udržiavajú počas súťaži v dokonalej pohode a pritom s úbytkom hmotnosti vďaka varenej ryži alebo zemiakov. Existuje zemiaková diéta, pri ktorej môžete denne do osemnástej hodiny zjesť akékoľvek množstvo varených, pečených alebo surových zemiakov / Nie hranolčeky alebo zemiakovú placku. Zemiaková diéta sa drží tri týždne.

Prečo sa po tukoch najviac tlstne?

Pretože tuk je veľmi bohatý na kalórie a ukladá sa omnoho jednoduchšie ako napríklad škrob a cukry. Telo napríklad pred uložením časť cukrov spáli. To však neznamená, že pri diéte máme tuky úplne vynechať. Telo tuky potrebuje. Pomáhajú mu napríklad absorbovať niektoré vitamíny a kyseliny.

Existuje nejaká finta na cukry?

Áno.

Keď sa jedia ako súčasť iného jedla, správajú sa ako ľahké cukry a nepremenia sa hneď na tuky.

Dá sa vyhnúť jojo efektu?

Áno.

Ak po diéte a zhodení prebytočných kilogramov zmeníte svoj životný štýl. Budete pravidelne strácať energiu pri rýchlej chôdzi alebo pri cvičení a vzdáte sa doživotne mastných , ťažkých jedál, konzumácie sladkostí medzi dvoma jedlami, jedenia v noci ...

Tlstne sa pri hormonálnej antikoncepcii?

Áno aj nie.

Od prípadu k prípadu. Každá žena reaguje inak a na každý liek je iná reakcia. Všeobecne platí, že antikoncepcia môže pohnúť váhou. Vtedy stačí poprosiť lekára o zmenu tabletiek, ak nepomôže ani to, treba vymyslieť iný spôsob ochrany. Napríklad Jonášovu metódu.


Pokračovanie nabudúce...


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.