Konzumácia rýb bohatých na tuky môže zabrániť infarktu
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 29.5.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ak aspoň dvakrát do týždňa zaradíte do svojho jedálneho lístka ryby bohaté na tuky ako sú napríklad losos či tuniak, môžete sa vyhnúť infarktu, tvrdia americkí vedci. Lekári z USA objavili priamy dôkaz, že omega 3 mastné kyseliny, ktoré obsahuje mäso spomínaných rýb, dokážu zabrániť arytmii srdca a tým vlastne aj infarktu.

Ak aspoň dvakrát do týždňa zaradíte do svojho jedálneho lístka ryby bohaté na tuky  ako sú napríklad losos či tuniak, môžete sa vyhnúť infarktu, tvrdia  americkí vedci. Lekári  z USA  objavili  priamy  dôkaz, že omega 3 mastné kyseliny, ktoré obsahuje mäso spomínaných  rýb, dokážu zabrániť arytmii srdca a tým vlastne aj infarktu.

Výsledky amerického  výskumu  sú ďalším zo série objavov o pozitívnych účinkoch konzumácie rýb na naše zdravie. Dr. Alexander Leaf a jeho kolegovia z Lekárskej fakulty na univerzite v Harvarde si  pozitívny  účinok omega 3 mastných kyslín overili na potkanoch. A zistili, že tieto kyseliny  môžu zabrániť arytmii, pretože blokujú negatívny vplyv nadmerného množstva sodíka a  vápnika  na srdce. Lekári sú presvedčení, že minimálne polovicu infarktov má na svedomí  práve arytmia. Preto odporúčajú konzumáciu rýb či už čerstvých, alebo mrazených,  podstatné je,  aby boli bohaté na omega 3 mastné kysliny ako sú napríklad  haringy,  slede,  makrely, lososy, tuniak, sardinky, ančovičky a pstruhy.      


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.