Nepriateľ krásy - Herpes
Autor(ka) : Iveta Michalíková
Dátum a čas : 2.5.2003 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Chystáte sa na schôdzku s priateľom a začína vás svrbieť pera? Máte pocit, že napúcha? Nuž, je to neklamný znak toho, že sa prihlásil herpes. A ten vie veru poriadne pokaziť náladu. Možno práve zo stresu, ktorý ste prežívali pri prípravách na očakávanú udalosť, sa vám na perách vyhodil opar, ktorý odborníci nazývajú herpes labialis. Ide o infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva vírus. Niekto ho nepozná celý život, ale tým, ktorí z vlastných skúseností vedia, o čom je reč, nech je útechou, že v tom nie sú sami. Vo veku do 25 rokov sa jeho nositeľmi stane viac než 90 percent ľudí. U väčšiny nevyvoláva nijaké ťažšie príznaky, no približne 40 percent z počtu nositeľov postihne opar niekoľkokrát do roka. Výskyt ochorenia aj jeho frekvencia s vekom klesá.

Chystáte sa na schôdzku s priateľom a  začína vás svrbieť pera? Máte pocit, že napúcha? Nuž, je to neklamný znak toho, že sa prihlásil herpes. A ten vie veru poriadne pokaziť náladu. Možno práve zo stresu, ktorý ste prežívali pri prípravách na očakávanú udalosť, sa vám na perách vyhodil opar, ktorý odborníci nazývajú herpes labialis. Ide o infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva vírus. Niekto ho nepozná celý život, ale tým, ktorí z vlastných skúseností vedia, o čom je reč, nech je útechou, že v tom nie sú sami. Vo veku do 25 rokov sa jeho nositeľmi stane viac než 90 percent ľudí. U väčšiny nevyvoláva nijaké ťažšie príznaky, no približne 40 percent z počtu nositeľov postihne opar niekoľkokrát do roka. Výskyt ochorenia aj jeho frekvencia s vekom klesá.

Pozor na bozky, slnenie a stres!

Herpes labialis - opar pier - sa zvyčajne začína pálením a svrbením, čo spôsobuje zvýšená vnímavosť nervových zakončení pri zaktivizovaní vírusu. Na okraji pier sa objaví začervenanie, opuch a čoskoro aj pľuzgiere. Niekedy sa herpetické vyrážky vytvoria na okrajoch nosa, na čele v okolí oka, ale aj na iných miestach. Kým sa vyvinú všetky pľuzgiere, trvá to niekoľko dní. Potom prasknú a vytvoria sa chrastičky, ktoré sa hoja asi týždeň. V čase, keď pľuzgiere prasknú, je ochorenie najväčšmi nákazlivé.

Herpes simplex patrí medzi najrozšírenejšie vírusové ochorenia, ktoré vyvolávajú tzv. herpetické vírusy. Zaraďuje sa k nim aj vírus ovčích kiahní a pásového oparu.
Existujú dva typy herpesu simplex. Po prvotnej infekcii vírusom, ku ktorej dochádza ústami, zvyčajne slinami pri bozkávaní detí, alebo hračkami či inými predmetmi, môže vírus pretrvávať v organizme. K infekcii vírusom herpesu simplex prvého typu dochádza najmä u batoliat a malých detí. Môže sa prejaviť vtedy, keď sa zníži obranyschopnosť organizmu, napríklad pri horúčke, intenzívnom pôsobení ultrafialového žiarenia (nadmernom opaľovaní) či pri strese.
Druhý typ sa prenáša najmä pri pohlavnom styku a vyvoláva zmeny na koži a slizniciach pohlavných orgánov.
Medzi infekcie vírusom herpes simplex patrí akútny  herpetický zápal sliznice úst a ďasien, zápal hltana a herpetické infekcie oka. Najvážnejším ochorením je herpetický zápal mozgu, ktorý zvyčajne postihuje mladých dospievajúcich ľudí. Je to pomerne ťažké ochorenie, našťastie však zriedkavé. 

Niektorí ľudia sú presvedčení, že herpes je signálom, aby si oddýchli, lebo sa objavuje vždy v stave vyčerpania a po nadmernej telesnej a duševnej únave. Možno predpokladať, že jednou  z častých príčin je aj silný a dlhotrvajúci stres.  Viacerí postihnutí majú overené, že vznik  oparu urýchľuje priveľa slnka alebo studený vietor. Často sa však objavuje v súvislosti s nachladnutím.

Ako prežiť opar?
Na postihnuté miesto si priložte ľad. Potlačí bolesť a pálenie.
Použite špeciálnu masť, ktorá pomôže proti rozšíreniu infekcie a urýchľuje hojenie oparu.
Pri ťažkom priebehu ochorenia, alebo ak sa infekcia opakuje častejšie, môže lekár predpísať antivírusový liek.
Ak sa opar objaví po chrípke alebo nachladnutí, vyvarujte sa väčšej telesnej námahy.

Na čo si treba dávať pozor
Zásadou číslo jeden je používať vlastné uteráky.
Nikdy sa nedotýkajte oparu a potom oka. Infekcia by mohla spôsobiť vznik vredu na rohovke.
Nedotýkajte sa ani pohlavných orgánov, ktorých sliznice sú veľmi citlivé na vírusy tohto druhu.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.