Ženy verzus muži
Autor(ka) : Iveta Michalíková
Dátum a čas : 26.4.2003 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Zvádzate s mužmi neustály súboj o to kto je lepší v tej či onej činnosti? Stáva sa vám, že vás muži neocenia za vašu aktivitu, tak ako vám náleží? Lepšie sa orientujete v problémoch každodenného života a viac si pamätáte v porovnaní s mužskou populáciou? Pošlete ho po mlieko a prinesie zaručene najlepší olej do motora svojho miláčika? Vy chcete rozprávať, ale oni nevedia počúvať? Áno, s týmito situáciami sa stretne asi každá žena pri komunikácii či spoločnom živote s mužmi. Prečo sú ženy a muži takí rozdielni?

Zvádzate s mužmi neustály súboj o to kto je lepší v tej či onej činnosti? Stáva sa vám, že vás muži neocenia za vašu aktivitu, tak ako vám náleží? Lepšie sa orientujete v problémoch každodenného života a viac si pamätáte v porovnaní s mužskou populáciou? Pošlete ho po mlieko a prinesie zaručene najlepší olej do motora svojho miláčika? Vy chcete rozprávať, ale oni nevedia počúvať? Áno, s týmito situáciami sa stretne asi každá žena pri komunikácii či spoločnom živote s mužmi. Prečo sú ženy a muži takí rozdielni?


Rozdiely
Podľa vedcov sú ženy psychicky odolnejšie. Majú lepšiu intuíciu, sú prispôsobivejšie a lepšie odolávajú chorobám. Ženské telo vie lepšie využívať tukové zásoby, čo je predpoklad na to, aby ženy predstihli mužov, pokiaľ ide o fyzickú vytrvalosť. Postupne dobývajú miesta kedysi vyhradené mužom. Muži možno podceňujú konkurenciu žien. Najnovšie výsledky prieskumov sú výrečné a nečakané. Ženy sa lepšie prispôsobujú aj meniacim sa požiadavkám trhu práce. Tam, kde muži úporne čakajú na uplatnenie vo vlastnom odbore, ženy sa chopia príležitosti a bez problémov začínajú vždy znovu a znovu. Vedecké testy spoločnosti Lawrence A. Praffa,  ktoré pripomínajú veľmi náročné testy IQ pre manažérov, priniesli zaujímavé zistenia: v pätnástich z dvadsiatich kategórií boli ženy lepšie ako muži, a to aj v takých zásadných odboroch, ako je stanovovanie dlhodobých cieľov, plánovanie a schopnosť rozhodovania.

Sú šťastnejšie, keď sú samy
Aj s riešením bežných denných situácii sa lepšie vyrovnávajú ženy. Má to však nepríjemné sociologické následky. Stále viac žien sa nevydáva. Žije voľne s partnerom, priateľov striedajú, prípadne žijú celkom samy. Zatiaľ čo je vedecky dokázané, že ženatí muži sú na tom lepšie ako slobodní (fyzicky, psychicky i v budovaní kariéry), u žien je to práve naopak. Ženy, ktoré nie sú vydaté, žijú dlhšie, sú šťastnejšie a majú väčšie úspechy v práci i pri budovaní profesionálnej kariéry. Stručne povedané: ženy potrebujú mužov stále menej, čo neplatí naopak. Podľa vedcov sú slobodní muži trikrát viac ohrození psychickými poruchami a mentálnymi chorobami než muži ženatí.

Prečo je to tak
Existuje mnoho príčin, prečo sa vzťahy mužov a žien v uplynulých niekoľkých rokoch tak radikálne zmenili. Je to kombinácia sociálnych, spoločenských a genetických faktorov. Najnovšie vedecké výskumy naznačujú, že vôbec nejde o útok feministiek, ale o to, že v tvrdých podmienkach novodobej konkurencie sa uplatňujú výhodnejšie geneticky dané vlastnosti žien, ktoré muži jednoducho nemajú a mať nebudú.

Sú tieto rozdiely v myslení prejavom genetickej výbavy zakódovanej pred tisícročiami, keď sa muži vydávali na lov, museli preukázať odvahu a bojové schopnosti, aby zaistili obživu a bezpečnosť kmeňa, a ženy sa starali o domácnosť? Alebo vznikajú ako dôsledok odlišnej výchovy dievčat a chlapcov?  Výsledky výskumov potvrdzujú, že za všetkým sú gény. Mužský a ženský mozog sa líši vo využívaní mozgových hemisfér. Ženám sa výraznejšie vyvíja ľavá hemisféra, s rozvojom ktorej súvisia dobré verbálne schopnosti, jemná motorika a koordinácia.  Ženy - na rozdiel od mužov - majú obe hemisféry navzájom efektívnejšie prepojené, pospájané množstvom dráh, pracujú integrovane. To im umožňuje lepšie využívať obe polovice mozgu. Ak riešia zložité intelektuálne úlohy, súčasne sa dokážu zaoberať aj celkom inými, praktickými vecami. Žena si totiž často nemôže dovoliť extrémy, upriamiť svoju pozornosť na jediný výkon, svoje činnosti musí spájať, navzájom vyvažovať.

Mužské hemisféry pracujú oddelene, pri riešení verbálnych úloh muži praváci používajú ľavú hemisféru, pri riešení priestorových úloh pravú. Pravdepodobne aj vďaka tomu sa muži dokážu celkom skoncentrovať na jedinú činnosť a na ostatné celkom zabudnúť. Vďaka tomu zrejme mužský mozog môže dosiahnuť aj lepšie výkony, "uletieť" z priemeru. Preto je podľa všetkého medzi mužmi oveľa viac géniov.  Muži sú extrémni nielen v schopnostiach, ale aj v chorobách. Drogová závislosť je podstatne vyššia u mužov ako u žien, aj samovraždy sú u mužov oveľa častejšie. Niektorí odborníci tvrdia, že hlavným dôvodom je práve mužský hormón testosterón, ktorý podnecuje prudké a impulzívne reakcie.

Mužné ženy
Existujú výskumy, ktoré dokazujú, že práve pohlavné hormóny výrazne ovplyvňujú poznávacie schopnosti človeka. Jedným z najfascinujúcejších zistení posledných dvoch desaťročí je poznatok, že mužský pohlavný hormón testosterón významne ovplyvňuje mozgové štruktúry.  Práve testosterón počas vnútromaternicového vývinu rozhoduje, či sa z embrya vyvinie plod ženského alebo mužského pohlavia. Testosterón je prítomný u oboch pohlaví, jeho hladiny sú však u mužov vyššie. Pri vyššej hladine testosterónu sa urýchľuje rozvoj pravej hemisféry, ktorá podporuje priestorovo orientačné schopnosti i logický úsudok. Ženy majú testosterónu všeobecne menej - zato viac estrogénu - ženského pohlavného hormónu. Výskumy zistili, že existuje istá hladina testosterónu, pri ktorej je priestorová predstavivosť človeka najlepšia. Sú ženy, ktoré majú vyššie testosterónové hladiny ako väčšina ženskej populácie. Prejavujú sa u nich aj "mužskými" vlastnosťami: sú priebojnejšie, agresívnejšie, sebavedomejšie. Ale zvyčajne sa to odrazí aj na ich mužskejšom vzhľade.

Prečo pribúdajú zženštilí muži?
Dôvodov je viacero. Muži - najmä v niektorých západných krajinách - prestávajú byť pozorní k ženám. Obávajú sa v kontakte so ženami prejavovať mužsky, zo strachu, že ich obvinia zo sexuálneho harašenia. Upúšťajú od svojej mužnosti. Objavujú sa názory, že muži sú čoraz ženskejší aj preto, že ženy v rámci rovnosti rolí od nich chcú, aby prebrali časť "typických" ženských prác, pomáhali v domácnosti i s výchovou detí. Muži však zrejme zoženštievajú v dôsledku prechemizovaného prostredia. V pôde, vode, vzduchu, potravinách je priveľa estrogénov, ktoré znižujú ich mužnosť. 


Je možné pomocou tabletiek ovplyvniť svoje poznávacie i mentálne schopnosti?
Smola, nie je to také jednoduché ako by sa nám páčilo. Nemožno si jednoducho zobrať estrogénovú pilulku na zlepšenie pamäti či testosterónovú na skvalitnenie priestorovej predstavivosti. Hormonálna substitučná liečba pre ženy v prechode má svoje opodstatnenie, ale žena musí byť pod lekárskou kontrolou. Hormonálne tabletky totiž môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny. Hormonálne preparáty, ktoré berú niektorí mladí chlapci, aby zvýšili svoju svalovú hmotu, pôsobia zdanlivo úžasne, ale môžu zapríčiniť impotenciu. Ešte nebezpečnejšie je zasahovať do organizmu počas vnútromaternicového vývinu. Keby ľudia začali hormonálne ovplyvňovať vývin plodu, vyberať si pohlavie dieťaťa - a isté pokusy sa už objavili - bola by to pre ľudstvo pohroma.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.