Pohár pomarančového džúsu pomáha chrániť kĺby
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 10.4.2003 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Máte rady pomaranče, či grapefruity milé dámy? Alebo vás nebodaj trápi artritída? Tak potom je práve pre vás užitočná nasledujúca informácia. Ako tvrdia americkí vedci, pohár pomarančového džúsu alebo polovica grapefruitu na raňajky pomáha zredukovať riziko vzniku reumatickej artritídy. Odborníci z Mayo Clinic v Rochesteri chcú tomuto zisteniu venovať podrobnejší výskum. Už teraz však na základe prvých štúdií zistili, že zlúčenina obsiahnutá v citrusoch, sa spája so znížením rizika reumatickej artritídy.

Pohár pomarančového džúsu pomáha chrániť kĺby

Máte rady pomaranče, či grapefruity milé dámy? Alebo vás nebodaj trápi artritída? Tak potom je práve pre vás užitočná nasledujúca informácia. Ako tvrdia americkí vedci, pohár pomarančového džúsu alebo polovica grapefruitu na raňajky pomáha zredukovať riziko vzniku reumatickej artritídy.  Odborníci z Mayo Clinic v Rochesteri chcú  tomuto zisteniu venovať podrobnejší výskum. Už teraz však na základe prvých štúdií zistili,  že  zlúčenina obsiahnutá v citrusoch, sa spája so znížením rizika reumatickej artritídy.   V rámci  štúdie vedci zistili, že ženy, ktoré konzumovali málo beta-kryptoxantínu obsiahnutého v  citrusoch, boli náchylnejšie na vznik ochorenia kĺbov.  Súvislosť medzi stravou a  reumatickou artritídou však musia potvrdiť ďalšie výskumy. Okrem prijímania  vysokých  dávok beta-kryptoxantínu riziko ochorenia efektívne znížili aj potravinové doplnky  obsahujúce zinok.  Jediným rizikovým faktorom pre vznik reumatickej artritídy je genetika.  Ochorenie sa prejavuje oslabením kĺbov, je to chronický stav sprevádzaný bolesťou,  neohybnosťou a opuchmi kĺbov.   

Fajčenie zvyšuje riziko krvácania do mozgu

Vedci z univerzitnej kliniky v nemeckom Münsteri v spolupráci s  kolegami  z Harvard  Medical School v Bostone dokázali súvislosť medzi  fajčením a krvácaním  do mozgu. Ľudia, ktorí za deň vyfajčia viac ako jednu škatuľku cigariet, sú totiž vystavení dvakrát  väčšiemu riziku mŕtvice spôsobenej krvácaním do mozgu, ako nefajčiari. Skutočnosť,  že fajčiari sú náchylnejší na mŕtvicu, je známa už dlho. Bolo to však dokázané  iba pre  najbežnejšiu formu mŕtvice - infarkt mozgu. Nové poznatky sú výsledkom vyhodnotenia  dát výskumu s názvom Physicians' Health Study. Americká  štúdia  obsahuje údaje o  zdravotnom  stave 22.000 lekárov v rokoch 1982-2002. V porovnaní s nefajčiarmi mali  lekári, ktorí vyfajčili jednu škatuľku cigariet denne, o 60 percent vyššiu náchylnosť  na  krvácanie do mozgu. Pri spotrebe viac ako jednej škatuľky denne stúplo toto riziko o 2,1-násobok. Nemeckí vedci porovnali aj obidve formy krvácania do mozgu. Ukázalo sa, že  fajčenie zvyšuje o 3,6-násobok hrozbu subarachnoidálneho krvácania (krvácanie  v priestore  medzi povrchom mozgu a lebkou). Je to podstatne viac ako riziko iných krvácaní do mozgového  tkaniva. Okrem nefajčiarov sú menej rizikovou skupinou aj bývalí fajčiari.  Nepodarilo sa však zistiť, ako rýchlo po skoncovaní s týmto neduhom sa hrozba  mŕtvice  znižuje.     



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.