4 rady na zápchu
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 6.2.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Trpí ňou každá druhá žena a každý štvrtý muž. Príčinou zápchy je najčastejšie nesprávne stravovanie, nedostatok pohybu a nedostatočné množstvo tekutín. Samozrejme aj lakomosť, závisť a neprajníctvo a nedostatok dobrého sexu. Ako s ňou bojovať?

Trpí ňou každá druhá žena a každý štvrtý muž. Príčinou zápchy je najčastejšie nesprávne stravovanie, nedostatok pohybu a nedostatočné množstvo tekutín. Samozrejme aj lakomosť, závisť a neprajníctvo a nedostatok dobrého sexu. Ako s ňou bojovať?

Keď obštrukcia trvá niekoľko dní, cítite  nepríjemnú ťažobu a napätie, skúste si pomôcť jedným z nasledujúcich spôsobov.
1 V priebehu dňa vypite 2,5 – 3 litre tekutín. Ak ani v tento, ani v nasledujúci deň nepocítite úľavu, musíte zmeniť stravu.
Nezabúdajte! Ak pijete príliš málo, obsah čriev tvrdne a nechce sa presúvať.
Naša rada. Ak vám nechutí minerálka, pite ovocné alebo zeleninové šťavy. Najlepšie sú doma odšťavené z čerstvého ovocia a zeleniny.

2 Na raňajky si pripravte musli s kefírom. Jedzte namočené sušené slivky a marhule. To by malo pomôcť a už nasledujúci deň sa váš problém vyrieši.
Nezabúdajte! Nesiahajte po sladkostiach a takisto nejedzte biele pečivo ani tučné mäso – sťažujú proces trávenia.
Naša rada. Jedzte čo najviac surovej zeleniny a ovocia, celozrné pečivo a všetky potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny. Táto urýchľuje presúvanie obsahu čriev.

3 Pred spánkom vypite prečisťujúci čaj. Mal by zaúčinkovať po 6 – 10 hodinách.
Nezabúdajte! Čaj s laxatívnym účinkom by ste nemali piť častejšie ako dvakrát týždenne. Predávkovanie hrozí poruchou činnosti čriev.
Naša rada. Každé dva mesiace si urobte v pití laxatívnych čajov prestávku , inak vaše črevá ešte viac zlenivejú až napokon prestanú pracovať úplne..

4 Zachovávajte si dostatočnú fyzickú aktivitu. Najmä v prípade, že vediete sedavý spôsob života.
Nezabúdajte! Pohyb a cvičenie spôsobujú, že svaly masírujú črevá a povzbudzujú ich do práce. Medzi ten správny pohyb patrí aj sex. Dobre prekrvená panva pomáha pravidelnej stolici.
Naša rada. Každý deň si urobte aspoň 20-minútovú prechádzku a 15 minút venujte gymnastike a dva razy do týždňa sa pokúste o sex, z ktorého budete mať aj vy radosť.

5. Čím viac hrabete ku sebe, šetríte alebo sa ničoho nedokážete vzdať, lebo sa to ešte môže zísť, tým dlhšie budú pretrvávať vaše problémy. Tak rýchlo ako sa budete zbavovať zlých návykov, tak rýchlo sa zbavíte aj zbytočného obsahu svojich čriev. Našli ste v tom spojitosť?



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.