Čo možno vyčítať z tváre
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 21.1.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Skúsený lekár ešte predtým, ako pacienta popočúva a preklopká, sa na neho pozorne zadíva. Vzhľad totiž môže veľa povedať o tom, čo sa deje vo vnútri organizmu. Svojej tvári sa pred zrkadlom môžeme prizrieť aj sami. Tu sú niektoré príznaky, ktoré by nás mali upozorniť, že treba popremýšľať o konzultácii s lekárom.

Skúsený lekár ešte predtým, ako pacienta popočúva a preklopká, sa na neho pozorne zadíva. Vzhľad totiž môže veľa povedať o tom, čo sa deje vo vnútri organizmu.  Svojej tvári sa pred zrkadlom môžeme prizrieť aj sami. Tu sú niektoré príznaky, ktoré by nás mali upozorniť, že treba popremýšľať o konzultácii s lekárom.

VAČKY POD OČAMI
Svedčia o hromadení vody v organizme a teda o poruche činnosti obličiek, mechúra alebo srdca.
Radíme: keď sa príznak objavuje sporadicky, stačia studené obklady na oči (napr. z čajovej esencie). Keď vačky nemiznú, je nevyhnutná návšteva lekára.

BLEDÁ TVÁR
Býva dôsledkom príliš malého počtu červených teliesok krvi a hemoglobínu. Nie je to ale pravidlo: niektorí ľudia majú bledú tvár od prírody. Že ide o anémiu možno povedať  až vtedy, keď sú bledé aj spojivky očí. Náhle zblednutie, spojené so závratmi, môže svedčiť o poruchách krvného obehu.
Radíme: stravu bohatú na železo a vitamín C (petržlenová vňať, mrkva, brokolica, pečeň), vykonanie krvného rozboru a v prípade náhleho blednutia návštevu u internistu.

TMAVÉ KRUHY POD OČAMI
Prevažne sú príznakom únavy. Niekedy môžu poukazovať aj na choroby srdca, pečene, obličiek, otravu, nákazlivé choroby, nedostatočnú činnosť štítnej žľazy.
Radíme: oddych, prechádzky na čerstvom vzduchu, zmenu diéty na nízkotukovú. Keď kruhy pod očami sprevádza bledá tvár, treba príznaky nevyhnutne  konzultovať s internistom.

ŽLTÉ OČNÉ BIELKA
Môžu svedčiť o chorobách pečene (napr. žltačke). Niekedy sú príznakom nachladnutia.
Radíme: návštevu u internistu, rozbor krvi (tzv. pečeňové testy).

OPUCHY VIEČOK
Najčastejšie sú spôsobené citlivosťou na kozmetické výrobky. Keď je opuchnuté a červené  horné viečko, môže to byť príznak zápalu slzného vačku. Ak opuch nie je sprevádzaný sčervenením oka, môže ísť o zápalový proces oka. Opuchy očí sa niekedy vyskytujú aj pri žlčových kameňoch.
Radíme: zmenu kozmetických výrobkov na hypoalergénne, ak prejavy neustúpia – návštevu u optika a internistu.

BIELY POVLAK NA JAZYKU
Najčastejšie ide o príznak vyvolaný bakteriálnou alebo vírusovou infekciou alebo chorobou tráviacej sústavy alebo horných dýchacích ciest. Biely povlak na jazyku môže takisto svedčiť o nedostatku vitamínov skupiny B.
Radíme: návštevu u lekára, obohatenie stravy o výrobky s obsahom vitamínu B (celozrné obilniny, mlieko, syry, vajíčka, mäso). A ranné umývanie jazyka zubnou kefkou.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.