Viac sebavedomia, prosím!
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 8.1.2003 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ste nesmelí? Ani netušíte, ako sa zachovať v niektorých situáciách? Skúste sa riadiť našimi radami – možno pomôžu a vy sa už v profesionálnom živote a v spoločnosti iných ľudí nebudete cítiť nesvoji a menejcenní.

Ste nesmelí? Ani netušíte, ako sa zachovať v niektorých situáciách? Skúste sa riadiť  našimi radami – možno pomôžu a vy sa už v profesionálnom živote a v spoločnosti iných ľudí nebudete cítiť nesvoji a menejcenní.

.
Nezabúdajte na úsmev
Nechceme vás nahovárať, aby ste do práce každé ráno vkročili s neprirodzeným úsmevom od ucha k uchu a odhalenými všetkými zubami. Stačí nasadiť pohodový výraz tváre, vystrieť ramená a hlavu zľahka nadvihnúť. Hneď sa budete cítiť istejšie a ľudia vás začnú považovať za sympatického človeka, ktorému sa všetko (alebo aspoň takmer všetko) darí a ktorý okolo seba šíri príjemnú atmosféru.
Noste ,,ochranný“ odev
Neobliekajte sa ledabolo, ani ako sivá myš.  Takýto odev iba prezradí vašu neistotu. Kriticky zhodnoťte svoj šatník a postupne v ňom nechajte len šaty, podľa ktorých každý spozná, že má do činenia s kultúrnym a sebavedomým človekom. Ak sa nevyznáte v móde, skúste sa v otázkach obliekania inšpirovať niekým,  koho považujete sa úspešného človeka.
Zachovávajte si dobrú náladu
Ak s obavami myslíte na ďalší deň alebo nadchádzajúce stretnutie, urobte niečo, čo vám zlepší náladu.  Pekne sa nalíčte, urobte si poriadok vo veciach, vyberte parfum určený len na slávnostné príležitosti, zjedzte kúsok čokoládky.  Veľmi užitočnú úlohu plnia nenáročné fyzické cviky, pretože zvyšujú hladinu endorfínov – hormónov šťastia.
Naučte sa počúvať
Neexistuje príťažlivejší človek ako ten, ktorý vie počúvať druhých. Takému človeku je jednoduché položiť otázku alebo začať diskusiu a pritom načisto zabudnúť na trému. Väčšinou robíme tú chybu, že sa nesústredíme na to, čo bolo povedané, pretože v tom čase myslíme na vlastnú odpoveď. Nechajte svojho spolubesedníka dohovoriť a nedovoľte, aby vás čokoľvek rozptyľovalo – ani vlastné myšlienky.
Naučte sa kontrolovať svoj hlas
Keď sme vystresovaní, srdce nám bije rýchlejšie a automaticky aj rýchlejšie a vzrušenejšie hovoríme. Samozrejme, preto si všetci hneď všimnú, že sme vyvedení z miery. Politici  aj ľudia, ktorí pracujú v médiách, sa učia rozprávať pomaly a hlbším hlasom. Skúste ich nasledovať!
Osvojte si užitočné triky
Vyslovujete svoje myšlienky, ste čoraz nervóznejší a pomaly cítite, ako strácate niť myšlienok.  V takých chvíľach siahnite za perom, po pohári alebo si očistite okuliare – získate čas potrebný na upokojenie a utíšenie nervov.
Nikomu nepriznajte, že ste nervózni
Deliť sa s druhými o vlastné obavy nie je vždy vhodné. Iste, je to v poriadku, ak sa zverujete najbližším priateľom. Ale ak sa  o svojich obavách zverujete v práci, kolegovia môžu nadobudnúť dojem, že ste človek bez sebaistoty a čo je ešte horšie, začnú sa k vám tak aj správať. Ak o sebe hovoríte zle, utvrdzuje vás to v komplexoch menejcennosti. Namiesto toho druhým radšej pripomínajte (ale nie pričasto) svoje úspechy.


 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.