Som z teba chorý
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 17.12.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Britskí vedci sa pustili do zaujímavej štúdie. Porovnali zdravotné záznamy osem tisíc manželských párov vo veku od 30 – 74 rokov a zistili, že manželia nezdieľajú iba spoločnú posteľ a stôl, ale často majú aj podobné neduhy a zdravotné problémy. Týka sa to až 70% párov. Najčastejšie spoločné problémy sú žalúdočné vredy, astma, alergia, depresia, vysoký krvný tlak, cukrovka a zvýšená hladina cholesterolu.

Britskí vedci sa pustili do zaujímavej štúdie. Porovnali zdravotné záznamy osem tisíc manželských párov vo veku od 30 – 74 rokov  a zistili, že manželia nezdieľajú iba spoločnú posteľ a stôl, ale často majú aj podobné neduhy a zdravotné problémy. Týka sa to až 70% párov. Najčastejšie spoločné problémy sú žalúdočné vredy, astma, alergia, depresia, vysoký krvný tlak, cukrovka a zvýšená hladina cholesterolu.

Podľa názoru vedeckého tímu doktorky Coxovej, ktorá výskum robila, sú príčinou tohoto javu spoločné životné prostredie, rovnaké návyky a rovnaká kuchyňa. Páry často zdieľajú spoločne aj také neduhy ako je fajčenie, prežieranie sa  a pitie alkoholu. Ich vplyv však Dr.Coxová zhodnotila iným spôsobom. V dôsledku týchto výsledkov výskumu sa medzi odbornou verejnosťou uvažuje v Británii o tom, že na preventívne lekárske prehliadky budú manželské páry chodiť spolu. Treba poznamenať, že tento vedecký tím neprišiel na nič prevratné. Číňania to vedeli už dávno a navyše vedeli aj to, že príčina ochorení nie je len v prostredí a v návykoch, ale hlavne  v psychike. Kým sa párom nepodarí zosúladiť tak, aby dve ja spojili do jedného my a žijú vedľa seba dva rozličné životy, budú si navzájom podvedome / presadzovaním svojej pravdy/ natoľko škodiť, že napokon ochorejú. Či sa to stane, je rukách zúčastnených. Tu nepomôže tolerancia, iba láska. Ak zapadne pokrievka na hrniec presne, je všetko v poriadku, ak sa to nestane, spúšťame spoločne mechanizmy budúcich ochorení. Nuž, a o tradícii rodinného lekára, ktorá má už niekoľko tisícročí za sebou, je hádam zbytočné hovoriť. Možno sa k nej dopracujeme vedeckou cestou. Dúfam, že výskum nebude trvať dlhšie ako desať rokov.
             



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.