Sex na jesennú depresiu
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 28.10.2002 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Nikto z nás nie je rád smutný. Rovnako neradi sa stretávame so smutnými a zamračenými ľuďmi, ktorí majú problémy a sú ubití. A keď je smutný náš partner? Čo robiť? Okrem tradičného: ,,Netráp sa“, ktorým častujeme väčšinu známych, používame tie pomocné prostriedky, ktoré nám povoľuje partnerská blízkosť – nežnosť, bozk, objatie, a skôr ako sa spamätáme, ocitneme sa v posteli. Sex uvoľňuje, prináša uspokojenie dvíha náladu a odvracia myšlienky od toho, čo nás ubíja. Výsledok je prekvapivo príjemný – podstatne lepšia nálada, vyššie sebahodnotenie, chuť do činnosti.

Nikto z nás nie je rád smutný. Rovnako  neradi sa stretávame so smutnými a zamračenými ľuďmi, ktorí majú problémy a sú ubití. A keď je smutný náš partner? Čo robiť?

Okrem tradičného: ,,Netráp sa“, ktorým častujeme väčšinu známych, používame tie pomocné prostriedky, ktoré nám povoľuje partnerská blízkosť – nežnosť, bozk,  objatie, a skôr ako sa spamätáme, ocitneme sa v posteli. Sex uvoľňuje, prináša uspokojenie dvíha náladu a odvracia myšlienky  od toho, čo nás ubíja. Výsledok je prekvapivo príjemný – podstatne lepšia nálada, vyššie sebahodnotenie, chuť do činnosti. Na tento efekt pracuje celá fyziológia a psychológia.
Samozrejme, sex nie je liekom na krajné a klinické depresívne stavy – vtedy už človeka neteší vôbec nič, vrátane sexu.  Ale čo je zaujímavé, v skoršej fáze depresie – tzv.fáze zvestujúcej chorobu, je sexuálna aktivita vyššia a fyzická láska prináša väčšie uspokojenie ako obvykle. Môže dokonca na istý čas zadržať rozvoj choroby. Sexuológ Peter Garwood v knihe Prečo spolu spávame vymenúva päť dôvodov, prečo je sex v počiatočnej fáze depresie taký účinný:

1 Intenzita a príjemnosť sexuálneho  aktu odvracia pozornosť od emocionálnej prázdnoty.
2 Vďaka nevyhnutnosti ,,využívania“ spoločnosti druhého človeka sa chvíľkovo prelamuje pocit izolácie a opustenosti.
3 Depresia je agresia a zlosť nasmerovaná dovnútra. Sex predstavuje príležitosť, ako toto napätie uvoľniť. V konečnom dôsledku zmierňuje dôsledky tlmenia emócií.
4 Sexuálna atraktívnosť a vydarený sex, zakončený orgazmom, zvyšujú sebahodnotenie a umožňujú (aspoň na chvíľu) opäť získať pocit vlastnej hodnoty.
5 Sústredenie na sex pomáha vyhnúť sa konfrontácii s depresívnymi problémami.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.