Vrásky? Teraz ešte nie!
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 23.10.2002 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ak vám záleží na tom, zachovať si čo najdlhšie mladý vzhľad, môžete času prejsť cez rozum. Iba dvadsať percent procesu starnutia je zapísaných vo vašich génoch. Zvyšok už závisí od vás. Aby ste vyzerali mlado a pekne, začnite s rokmi bojovať už dnes. Tu je váš program na zachovanie dlhej mladosti.

Ak vám záleží na tom, zachovať si čo najdlhšie mladý vzhľad, môžete  času prejsť cez rozum. Iba dvadsať percent procesu starnutia je zapísaných vo vašich génoch. Zvyšok už závisí od vás. Aby ste vyzerali mlado a pekne, začnite s rokmi  bojovať  už dnes. Tu je váš program na zachovanie dlhej mladosti.

Ústa plné dobrôt
Vaše telo sa skladá z toho, čo jete. Preto ho nenapĺňajte ,,smeťami“. Ráno mu rozhodne dodajte energiu (musli, celozrnné pečivo, med, odtučnený jogurt ). Na desiatu a olovrant jedzte bez obmedzenia zeleninu (minimálne pol kilogramu denne) a ovocie (len nepreháňajte s kalorickými banánmi, avokádom alebo hroznom). Obed by mal byť ľahký, ale musí dodať silu do práce: zelenina a uhľohydráty (cestoviny, ryža). Na večeru si pripravte väčšiu dávku proteínov – chudé mäso,   ryby pripravené v alobale , pretože v noci si organizmus vytvára rastový hormón, ktorý pamätá aj na regeneráciu pokožky. Na to však nevyhnutne potrebuje bielkoviny. Vo vašom jedálnom lístku by sa mala pravidelne ocitnúť sója, ktorá obsahuje prírodné fytoestrogény (pomáhajú oddialiť a  zmierniť menopauzu a zlepšujú vzhľad pokožky).

Je čas na spánok
Počas spánku si vaše telo regeneruje sily a pokožka mladne. Keď zhlboka dýchate, okysličujete ho. Hodiny nočného odpočinku sú pre pokožku dôležité, pretože vtedy sa môže sústrediť na vstrebávanie účinných látok z kozmetických prípravkov a výdatne sa nimi ,,nakŕmiť“. Aby ste svojej pokožke zaistili zdravie, mali by ste spať osem hodín v dobre vyvetranej miestnosti. Na odpočinok si nájdite čas aj počas dňa. Dobre vám urobí krátke zdriemnutie alebo chvíľka pokoja pri relaxačnej hudbe.

Rieka vody
Aby vaše telo vyzeralo mlado, musíte ho neustále zvlhčovať.  Pite minerálky, zeleninové a riedené ovocné šťavy, zelený čaj a bylinkové čaje. Obmedzte pitie kávy (sťažuje vstrebávanie vápnika a tak podporuje osteoporózu,  odvodňuje organizmus, vyplachuje z neho magnézium) a alkoholu (narušuje činnosť pečene a hormonálneho systému).

Preč s voľnými radikálmi!
Ďalšiu hrozbu pre mladosť pokožky predstavujú voľné radikály, ktoré urýchľujú jej starnutie.  Keďže žijeme v znečistenom prostredí a sme neustále ohrození ich pôsobeniu, treba každý deň siahať po antioxidantoch: či už v strave (zelenina a ovocie,  zelený čaj, trocha červeného vína) alebo v kozmetike. Nevyhnutné sú teda krémy s vitamínom A a beta-karoténom, s vitamínami C a E, koenzýmom Q10 a rastlinnými flavonoidmi.

Mladosť bez dymu
Žena, ktorá vyfajčí 20 cigariet za deň, príde do menopauzy o niekoľko rokov skôr ako nefajčiarka. Jej telo teda začne starnúť omnoho skôr. Pokožka a sliznice začnú byť skôr vetché, objavia sa vrásky a vlasy stratia lesk. Pokožka, pravidelne okrádaná o vitamín C a vystavovaná lavínam voľných radikálov, stratí mladosť a zdravý vzhľad.

Krémy na špeciálne úlohy
Na deň potrebujete hydratačný krém (napr. s kyselinou hyalurónovou, vitamínom E), ktorý ochráni pokožku pred zápalmi. V noci je čas na výživu a regeneráciu pomocou vitamínov (A v podobe retinolu alebo beta-karoténu,  ako aj vitamín C), ceramidov a hydrokyselín. Na začiatku menopauzy sú potrebné krémy s fytoestrogénmi, ktoré splytčujú vrásky. Najdôležitejšie zo všetkého je systematické používanie regeneračných krémov – ich účinky sú viditeľné až po niekoľkých týždňoch alebo dokonca mesiacoch.
 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.