Do pozornosti ženám
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 22.10.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ženy postihnuté rakovinou prsníka si podľa výsledkov novej štúdie nebudú musieť dať v rámci liečby odobrať celý prsník.

Ženy postihnuté rakovinou prsníka si podľa výsledkov novej štúdie nebudú musieť dať v rámci liečby odobrať celý prsník.


      Vedci zistili, že pri radikálnej liečbe,  nazvanej mastektómia, keď ženám počas operácie odoberú celý chorý prsník,  neboli zaznamenané väčšie šance na prežitie ako pri lokálnom odobratí tumoru nazvanom lumpektómia. Odborníci sledovali v priebehu 20 rokov 2500 žien s rakovinovým ochorením. Výsledky prieskumu vo štvrtok publikoval odborný magazín New England Journal of Medicine.
      Experti porovnávali dĺžku života u pacientiek s nádormi rôznej veľkosti a vývojovými štádiami u troch terapií: mastektómií, lumpektómií a lumpektómií kombinovanej s ožarovaním. Na prekvapenie výskumníkov vykazovali všetky tri skupiny rovnaký výsledok. Nezávisle od druhu liečby žilo po dvoch desaťročiach ešte 47 percent pacientiek.
      Výskumy uskutočnili tímy pod vedením Bernarda Fishera z Univerzity v Pittsburghu a Umberta Veronesiho z Európskeho inštitútu pre onkológiu v Miláne.
Číňania majú na nárast nádorových ochorení prsníka a tým aj na vznik novodobých Amazóniek iný názor. Tvrdia, že toto ochorenie postihuje ženy, ktoré chcú prevziať mužskú rolu a preto si dostatočne  nevážia mužov. 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.