Chrápanie ohrozuje zdravie
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 16.10.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Výskumy dokazujú, že viac ako tretina obyvateľov Slovenskej republiky chrápe. Nejde iba o to, že chrápaním rušia svoje okolie, ale takisto ničia svoje zdravie.

Výskumy dokazujú, že viac ako tretina obyvateľov Slovenskej republiky chrápe. Nejde iba o to, že chrápaním rušia svoje okolie, ale takisto ničia svoje zdravie.

  Aby sme mohli s chrápaním účinne bojovať, najprv musíme pochopiť, ako vlastne vzniká. Chrápanie je zvukový prejav, ktorý vzniká   kmitaním mäkkého podnebia pri dýchaní, väčšinou v polohe na chrbte. Počas spánku svalové napätie v krku a hrtane povolí, zúži sa priestor a vzduch musí byť nasávaný vyššou rýchlosťou. Tak vznikajú hlučné vibrácie mäkkého tkaniva. Na vine môže byť aj uzáver nosných prieduchov, spôsobený chronickou chorobou – nádchou, nosnými polypmi a podobne.
   Ako si poradiť so súvislým chrápaním?
1 Osvedčená a pritom jednoduchá metóda je všiť do pásu pyžama tenisovú loptičku. Tá vám nedovolí spať na chrbte. Ak sa vám to zdá príliš smiešne alebo drastické, skúste niečim podložiť posteľ tak, aby hlava bola o 7 až 10 cm vyššie.
2 Medzi všeobecné odporúčanie lekárov patrí: nepiť pred spaním alkohol, vzdať sa práškov na spanie a nefajčiť. Fajčenie dráždi nos a krk, spôsobuje opuchnutie sliznice a tak zúži dýchacie cesty.
3 Ak máte niekoľko kíl navyše, schudnite. Tuk okolo hrtanu obmedzuje šírku dýchacích ciest a núti vás dýchať ústami. Čím viac ste ,,pri sebe“, tým je pravdepodobnejšie, že máte sklony k chrápaniu.
4 Každý deň chodievajte spať a vstávajte približne v rovnakú hodinu. Jedzte naposledy tri hodiny pred spaním.
5 Pomôcť vám môžu aj kvapky proti chrápaniu, vraj ich  možno bez receptu kúpiť v lekárni. Neskúšali sme ich zohnať, my zatiaľ chrápeme len pri počítačoch.
6 Ak chrápete, pretože ste prechladnutá alebo trpíte alergickou nádchou, kloktajte pred spaním studenou vodou s kvapkou mätového oleja. Tento pomáha zmierniť opuchy slizníc v nose a krku.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.