Cesty k plochému brušku
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 28.6.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Až sedemdesiat percent žien sa sťažuje, že nie sú spokojné so svojim bruchom. Čo vlastne spôsobuje, že bruško je niekedy vypuklejšie, guľatejšie a ochabnutejšie? Príčin môže byť mnoho. Buď ste prestali cvičiť a brušné svaly ochabujú najrýchlejšie. Alebo ste trocha pribrali. Ráno je bruško ploché a večer alebo po jedle sa nafúkne. Tento stav najčastejšie spôsobujú problémy s trávením. Prichádza k nemu pri hormonálnej nerovnováhe v období menštruácie, prechodu alebo pri užívaní nevhodnej hormonálnej antikoncepcie .

Až sedemdesiat percent žien sa sťažuje, že nie sú spokojné so svojim bruchom. Čo vlastne spôsobuje, že bruško je niekedy vypuklejšie, guľatejšie a ochabnutejšie? Príčin môže byť mnoho. Buď ste prestali cvičiť a brušné svaly ochabujú  najrýchlejšie. Alebo ste trocha pribrali. Ráno je bruško ploché a večer alebo po jedle sa nafúkne. Tento stav najčastejšie spôsobujú problémy s trávením. Prichádza k nemu pri hormonálnej nerovnováhe v období menštruácie, prechodu alebo pri užívaní nevhodnej hormonálnej antikoncepcie .

Diéta pre ploché brucho
Diéta, uvedená na nasledujúcich riadkoch, vám v priebehu niekoľkých dní dodá pocit  ľahkosti a zbaví vás príliš guľatých tvarov. Stačí vydržať osem dní.
RAŇAJKY
●Čaj – preberie vás, upokojí a najmä nepodráždi črevá tak ako káva. Okrem čaju si môžete uvariť bylinkový odvar alebo nalačno vypiť pohár minerálky s vyšším obsahom horčíka a vápnika, ktoré bojujú proti stresu a uľahčujú priechodnosť čriev.
●Cornflakes bez cukru. Môžete si dať aj sucháre. Chlieb nie je vhodný, pretože škrob v chlebe spôsobuje nafukovanie.
●Mliečny výrobok. Prednosť majú prírodné jogurty alebo kvasené výrobky, ktoré na rozdiel od mlieka nedráždia organizmus.
●Plátok šunky a vajíčko na mäkko alebo na tvrdo, alebo kúsok studeného kuracieho mäsa. Tieto potraviny žalúdok upokojujú a neobsahujú takmer žiadnu vlákninu.
VYHÝBAJTE SA: cukru a bielym múčnym výrobkom, ktoré začínajú v črevách kvasiť. Ďalej potravinám, ktoré do organizmu prinášajú vzduch (croissants, jablká, praženica).

OBED
●Šalát z čerstvej zeleniny (strúhaná mrkva alebo uhorka, paradajky bez šupky a jadierok, karfiol...) alebo zelenina dusená na pare a ochutená citrónom a trochou olivového oleja (mrkva, špenát, cuketa...)
●Kúsok grilovanej ryby alebo mäsa so zemiakmi alebo na mäkko uvarenými cestovinami alebo ryžou.
●Ovocná detská výživa alebo čerstvé, poriadne zrelé ovocie.
VYHÝBAJTE SA: zelenine s vysokým obsahom vlákniny, ktorá by mohla začať v črevách kvasiť (strukoviny, tekvica, artičoky). Nevhodné sú mäsá s omáčkou, cukrovinky, čokoláda. Sú do nich často pridávané látky, ktoré uvoľňujú oxid uhličitý.

VEČERA
●Zeleninová polievka, teplá alebo studená.
●Varená zelenina s vysokým obsahom horčíka (špenát, cvikla) alebo cestoviny.
●Jogurt alebo nízkotučný tvaroh s čerstvým alebo mrazeným ovocím.
VYHÝBAJTE SA: väčším množstvám oleja alebo masla, alkoholu, ktorý obsahuje väčšie množstvá vzduchu (biele víno, šampanské).

Pár šikovných nápadov
Okrem úpravy jedálneho lístka existuje aj niekoľko ďalších spôsobov, ako sa zbaviť vypuklého brucha. Chcete ich vyskúšať?
Posilňujte brušné svaly. Ak začnete pravidelne cvičiť, vytvoríte pevnú stenu, ktorá obmedzí  nafukovanie.
Pite vodu a choďte. Vedecky to síce nebolo potvrdené, ale skúsenosti ukazujú, že to pomáha. Pridajte krúživé masáže brucha, aby ste zvýšili lokálne okysličenie.
Bojujte proti stresu. Mnohí ľudia znášajú stres veľmi zle, čo sa prejavuje častejšími hnačkami alebo zápchou. Ak je to váš prípad a chcete tomu zamedziť, jedávajte  v pokoji, pri pekne prestretom stole. Nejedzte pred televízorom a každé sústo poriadne požujte. Ak pri ňom veľa rozprávate alebo ho poriadne nerozhryziete, prehltnete každý deň niekoľko litrov vzduchu, ktorý ostane uzavretý v žalúdku.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.