Otužovanie ako celoživotný program.
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 14.5.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Otužovanie nie je jednorázová akcia, boom, ale celoživotný program, ktorý sa musí dodržiavať, hoci aj s občasnými prestávkami, aby sa jeho účinky na organizmus neminuli. Je to zdravý životný štýl, ktorého výhody pochopí len ten, kto to skúsil.

Otužovanie nie je jednorázová akcia, boom, ale celoživotný program, ktorý sa musí dodržiavať, hoci aj s občasnými prestávkami, aby sa jeho účinky na organizmus neminuli. Je to zdravý životný štýl, ktorého výhody pochopí len ten, kto to skúsil.  


Čo sa vlastne deje?
V mieste pôsobenia chladu na povrchu tela okrem iného vzniká reakcia, ktorá vyvoláva zúženie ciev aj vo vzdialených orgánoch od miesta účinku chladu. Výrazne sa to prejavuje najmä na cievach nosovej sliznice. Keď nie je organizmus otužilý, cievy nosovej sliznice reagujú veľmi citlivo na ochladenie ktorejkoľvek časti telesného povrchu. Keď ochladzujeme rovnako dlho napr. ruky, časť hrudníka alebo  nohy vodou teplou plus 5 stupňov a súčasne meriame teplotu nosovej sliznice, zistíme, že jej cievy reagujú najvýraznejšie pri ochladení nôh, menej výrazne pri ochladení hrudníka a veľmi slabo pri ochladení rúk. Vyplýva to zo skutočnosti, že noha býva obyčajne najmenej zvyknutá na účinok chladu, zatiaľ čo otužilosť ruky je pomerne vysoká.
 Reakcia, ktorá vzniká v cievach nosnej sliznice a sliznice horných dýchacích ciest pri ochladení časti povrchu tela citlivej na chlad, vyvoláva disharmóniu jej normálnej obrannej funkcie a narušuje jej vlastnosť bariéry pre prenikajúce vírusy. To je potom príčinou vzniku akútnych zápalov horných dýchacích ciest, pretože baktérie a najmä vírusy môžu preniknúť do organizmu v takej miere, že vyvolajú chorobu.
Otužovať sa treba najmä proti účinkom chladného vzduchu alebo chladnej vody. Chladným vzduchom sa otužujeme veľmi jednoducho tak, že sa pohybujeme v ľahšom odeve aj za chladnejšieho počasia. Keď chceme, aby sa organizmus v styku s chladným vzduchom otužoval, nesmieme brániť jeho prenikaniu k pokožke prílišnou vrstvou šatstva. Obliekať sa treba podľa momentálnych podmienok – podľa teploty vzduchu, sily vetra a najmä podľa toho, čo práve robíme. Je rozdiel, či sme na pešej túre, na bicykli, pri ohníčku alebo hráme volejbal. Tento rozdiel si neuvedomujú mnohé matky, ktoré svoje deti na hry, bicyklovanie, korčuľovanie, lyžovanie a pod. oblečú rovnako ako seba, keď postávaním strážia šantiace deti. Potom sa čudujú, že deti často chorľavejú.  Dieťa sa hneď pri prvých pohyboch zahreje, spotí, a pri nasledujúcom sedení alebo státí ľahko prechladne. Detskí lekári tvrdia, že väčšina matiek u nás svoje deti oblieka príliš teplo a vôbec ich neotužuje. Vyrastá tak mľandravá generácia, neschopná dobre reagovať na meniace sa životné podmienky.

 

 


 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.