Pozor na opary
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 22.4.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

V jarnom období, ale tým nechcem povedať, že sa nevyskytujú aj inokedy, nás opary herpes) trápia častejšie. Toto nepríjemné ochorenie sa obyčajne vyskytuje na perách alebo v okolí úst a nosa. Hoci nadávame, mali by sme sa radovať, že nás opar neobšťastnil v oblasti drieku tzv. pásový opar, ktorý je nesmierne bolestivý, alebo si nevybral iné delikátne miesto. Opar na perách je vlastne iba menšie zlo, niečo ako náš prezident.

V jarnom období, ale tým nechcem povedať, že sa nevyskytujú aj inokedy,  nás opary herpes) trápia častejšie. Toto nepríjemné ochorenie sa obyčajne vyskytuje na perách alebo v okolí úst a nosa. Hoci nadávame, mali by sme sa radovať, že nás opar neobšťastnil v oblasti drieku tzv. pásový opar, ktorý je nesmierne bolestivý, alebo si nevybral iné delikátne miesto. Opar na perách je vlastne iba menšie zlo, niečo ako náš prezident.

 

Na jar vírusy využívajú celkové oslabenie organizmu po zime a vznik infekcie podporuje aj prvé slniečko. Rizikový je na jar pobyt na horách alebo pri mori. Opar je najrozšírenejšia pľuzgierová  vírusová infekcia kože alebo slizníc.  Lekári rozlišujú šesť typov herpesových vírusov, ktoré vyvolávajú zdravotné ťažkosti u ľudí. Napr: typ prvý sa objavuje najmä na perách a v okolí úst, typ druhý postihuje oblasť okolo genitálií a tretí nám nedá spať pre bolesť okolo pása, ďalší trápi oči...
Prečo vzniká?
Až 80 percent ľudí sa už s vírusom stretlo, má v tele proti vírusom herpesu protilátky,  a napriek tomu ostáva nositeľom tohoto vírusu, ktorý je veľmi infekčný. Mnohí ľudia trpia opakovanými oparmi a niektorí dokonca veľmi často. Závažným a životunebezpečným stavom sú herpesové ochorenia mozgových blán. Jeho šírenie k oblasti oka zase môže viesť k trvalému poškodeniu zraku. Spúšťačom pre vznik pľuzgierikov je stres. Opar sa však môže objaviť aj v priebehu horúčkovitého ochorenia, pri väčšom psychickom napätí a veľmi často pri prudkom opaľovaní. Obyčajne vznikne ako reakcia na opaľovanie pri zimnom pobyte na horách a pri opaľovaní na prvom jarnom slniečku, pretože organizmus ešte nie je pripravený na takúto záťaž.
Účinný liek
Keďže zatiaľ neexistuje účinná očkovacia látka proti oparom,  jediné, čo môžeme urobiť, je každý novovzniknutý opar liečiť. Na miestnu liečbu sa používajú krémy, ktoré sú účinné od prvého štádia až po štádium pľuzgierika. Odborné štúdie dokázali, že miestna aplikácia je celkom bezpečná, zmierňuje sprievodné znaky oparu a skracuje čas hojenia. Účinná látka aciklovir bráni rozmnožovaniu vírusu v napadnutých bunkách. Krém nanášame na postihnuté miesto päťkrát denne. O mastičkáh a ich cenách získate informácie v lekárni. Ľudové liečiteľstvo používa už pri prvých príznakoch nanášanie mazu z vlastného ucha. Aj keď to vyzerá bláznivo, je to účinné.
Ako sa líčiť?
Pretože opar je infekčné ochorenie, je nevyhnutné dodržiavať pri líčení isté opatrenia. Miesto, kde sa nachádza, je obvykle citlivé na kozmetické prípravky. Preto je vhodné nanášať naň iba liečivá. Z estetického hľadiska je najvhodnejší ten prípravok, ktorý na ňom nezanechá biele škvrny.
Na odličovanie používame tampóny, ktoré potom vyhodíme. Ak používame špongiu, musíme ju po použití dôkladne oprať v mydlovej vode.
Keď sme zvyknuté na nalíčené pery, môžeme ich jemne obtiahnuť kontúrovacou ceruzkou alebo rúžom. Nesmieme však naniesť farbu do postihnutého miesta. Rúž je vhodnejšie nanášať štetčekom alebo vatovou tyčinkou, aby sa znížilo riziko prenosu infekcie.
Žena, ktorá má opar, má obvykle pocit, že okolie si veľmi pozorne všíma najmä toto miesto na jej tvári. Môžeme skúsiť zvýrazniť iné partie, napríklad oči alebo líca, na ktoré prenesieme pozornosť.
Info pre radosť.
Ak už máte opar, pokojne sa nalíčte a to rovno v duchu  jar/leto 2002. Hitom sú: čierna a biela. To ale neznamená, že sa musíme obmedzovať iba na snehobielu. Úspech dosiahnete aj krémovým, vanilkovým alebo smotanovým odtieňom. Hýri sa aj púdrovými pastelovými farbami. V novej kolekcii líčenia nájdeme aj žltú, zelenú, ružovú, čokoládovú a čerešňovú.
Klasické jarné farby sú jasné a jemné, napríklad svetlomodrá s nádychom sivej alebo marhuľová s odtieňom ťavej srsti. Prednosť dávame krémovej pred čisto bielou a korálovej pred azalkovou.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.