Šupky pre šťastie
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 11.4.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Na raňajky rožky, na obed špagety, medzitým McDonald a večer pizza. Deň bez šalátu, ovocia a bez vlákniny. Kompót z konzervy, jablko bez šupy a rozvarené zemiaky. Existuje ešte celý rad ďalších kombinácií, ktoré nás vzďaľujú od zdravej výživy. Neriešia však naše problémy s trávením, strach z rakoviny a zápchu. Zázračné slovo k návratu zdravia i zdravého rozumu znie - vláknina.

Na raňajky rožky, na obed špagety, medzitým McDonald a večer pizza. Deň bez šalátu, ovocia a bez vlákniny. Kompót z konzervy, jablko bez šupy a rozvarené zemiaky. Existuje ešte celý rad ďalších kombinácií, ktoré nás vzďaľujú od zdravej výživy. Neriešia však naše problémy s trávením, strach z rakoviny a zápchu. Zázračné slovo k návratu zdravia i zdravého rozumu  znie - vláknina.


Vlákniny sú prirodzené zložky rastlinnej potravy, ktoré pod mikroskopom pôsobia ako vlákna, odtiaľ je odvodený aj ich názov. Ich zaujímavosťou je, že  po prechode celým tráviacim traktom sa takmer nezmenia. Rozlišujeme vlákninu rozpustnú a nerozpustnú vo vode. Pocit sýtosti, teda objem, vytvára nerozpustná vláknina. Nájdeme ju v šupách zemiakov, jabĺk, hrušiek, hrozna, pliev a otrúb. Tvorí ju lignín, hemicelulóza a celulóza. Urýchľuje prechod potravy črevom, viaže na seba vodu, a tak zväčšuje objem stolice. Zmäkčuje ju a tým uľahčuje vyprázdňovanie. Tieto účinky vlákniny sú pre ľudské zdravie mimoriadne významné, najmä dnes, keď milióny ľudí trpia poruchami vyprázdňovania.
Byť zdravý je blahobyt
Ovsené vločky, plevy, zrná, šupky ... všetko toto nesymbolizuje síce blahobyt, ale pomáha nám v zdraví prežiť a dopriať črevám radosť z ich záslužnej práce. Vlákninu sme kedysi nazvali balastnou látkou a pridelili sme jej funkciu podradnú až zbytočnú. Časom sa ukázalo, ako sme sa mýlili. To, že vláknina neobsahuje bielkoviny, tuky, vitamíny či minerály neznamená, že je menej dôležitá, ako látky s týmito zložkami. Vláknina  vytvára objem, ktorý pomáha správnemu tráveniu, chráni pred rakovinou, srdcovými ochoreniami a cukrovkou.
Plné taniere, obžerstvo, chladnička, do ktorej sa nezmestí ani myš, to všetko je krásne, ale na druhej strane zničujúce. Každá z vecí má totiž dátum, do ktorého ju treba spotrebovať a tak naše ranné predsavzatie zdravo jesť, sa skončí pri salámovom chlebe, smotane, šľahačke alebo mäsku zo včerajška. Ovocie a zelenia, tak dôležité pre náš organizmus, čakajú, kým  sa všetko minie a my si ich všimneme. Samozrejme iba ako doplnok, nie nevyhnutnosť. Aká škoda, najmä pre náš organizmus.
Vedecké výskumy totiž dokazujú, že ovos, pšeno, proso, šošovica, zemiaky, fazuľa, hrach a cícer sú pre nás zdravšie ako morčacie prsia a kaviár. Napriek tomu, že ich stále považujeme za jedlá chudobných , alebo „trochu uletených ľudi“, ktorí robia s jedlom zbytočné caviky.  Aby boli chlieb a koláče a ďalšie výrobky z múky dosť biele, stále odstraňujeme balastné látky z obilnín zložitými postupmi. Aj minerály a vitamíny, ktoré sa pri toľkom očisťovaní z potravín strácajú, sme začali pridávať až do finálnych výrobkov. Nikto nevie, či v tejto kombinácii majú naozaj predpokladaný účinok.

Čo všetko je vláknina?

Zdrojom rozpustnej vlákniny je ovocie, nájdeme ju v citrusových plodoch, v banánoch, jablkách a v ríbezliach. V podobe gumy sa vyskytuje v bôbe a vo fazuli, ako aj v ovse , v jačmeni. Nie však v raži a v pšenici. Ďalšou formou rozpustnej vlákniny sú slizy, ktoré sa nachádzajú v semenách ľanu, v indickom psylliu, v morských riasach, chaluhách a v hubách vrátane známej hlivy ustricovej. Všetky formy vo vode rozpustnej vlákniny vynikajú schopnosťou efektívne znižovať hladinu cholesterolu. Nemenej významný  účinok rozpustnej vlákniny je spomaľovanie vstrebávania glukózy z čreva do krvi. Pomocou vlákniny sa dá ovplyvniť jej hladina po jedle, čo patrí k najväčším problémom liečby cukrovky.
Keďže všetko so všetkým súvisí, vláknina nám spätne pomáha udržovať štíhlu líniu, zdravú pleť a lesklé vlasy. Okrem toho vplýva na našu pohodu a tým na vytváranie príjemných vzťahov. Možno sa to nezdá, zlé trávenie a z toho plynúca nálada, zabila už viac vzťahov ako nevera.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.