Antikoncepcia pre mužov
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 28.3.2002 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Antikoncepcia už zďaleka nie je, chvála Bohu, len výsadou žien. Muži si však doteraz mohli vyberať len zo štyroch antikoncepčných metód, z ktorých ich ani jedna neočarila, tak sa zväčša spoľahli na ženy. Mohli si kúpiť prezervatív, pokúsiť sa o úspešnú prerušovanú súlož, nechať sa sterilizovať, alebo sexuálne abstinovať. To všetko je už minulosťou, na ceste do lekární je antikoncepčná pilulka pre mužov a radosť pre emancipované ženy.

Antikoncepcia už zďaleka nie je, chvála Bohu,  len výsadou žien. Muži si však doteraz mohli vyberať len zo štyroch antikoncepčných metód, z ktorých ich ani jedna neočarila, tak sa zväčša spoľahli na ženy. Mohli si kúpiť prezervatív, pokúsiť sa o úspešnú prerušovanú súlož, nechať sa sterilizovať, alebo sexuálne abstinovať. To všetko je už minulosťou, na ceste do lekární je antikoncepčná pilulka pre mužov a radosť pre emancipované ženy.

 
Princíp ženskej antikoncepcie nie je príliš zložitý – vajíčko sa proste nespojí so spermiou, pretože sa ani neuvoľní z vaječníka. Pilulka oklame telo dodanými hormónmi tak presvedčivo, že telo nevydá príkaz na uvoľnenie vajíčka.
V prípade mužskej antikoncepcie je situácia už o niečo zložitejšia. Mužská pilulka totiž musí pochytať do pasce desiatky miliónov spermií a to je už  ťažšia prácička. Možno by ste ani neverili, že veda sa s týmto problémom neúspešne zaoberá už skoro 40 rokov. Prvé pokusy sa začali už v šesťdesiatych rokoch, keď ako antikoncepciu použili olej zo semena bavlníka. Ako antikoncepcia sa osvedčil spoľahlivo, ale 30% mužov z neho ostalo trvalo neplodnými. Nič príjemné. Najmä, ak si v päťdesiatke spomenuli, že chcú mať deti. Okrem reálnych neúspechov zohrala svoju úlohu v lenivom výskume aj psychika a všeobecný názor, že antikoncepcia je výhradne vecou žien. Tie rodia, tak nech vezmú na svoje plecia aj ťarchu ochrany. Tento názor na Slovensku  prevláda dodnes. Možno sa s prichádzajúcou generáciou mladých, hrdých a vzdelaných žien o pár rokov zmení. Nič sa nedá uponáhľať.
Tak , či onak,  mužská antikoncepcia prichádza. Vedcom sa podarilo   vybabrať so spermiami. Výskum sa vydal dvoma rozličnými smermi. Jeden pracuje na báze ženskej hormonálnej antikoncepcie. Mužom sa podáva androgén a gastagén. Tento smer už „finišuje“ a predpokladá sa, že takáto pilulka bude voľne dostupná najneskôr do troch rokov. Druhý smer sa snaží vyvinúť mužskú antikoncepciu na nehormonálnom základe, ale žiaľ, je zatiaľ len vo fáze výskumu. Odborníci tvrdia, že nehormonálna antikoncepcia pre mužov by sa mohla na trhu objaviť najskôr o takých deväť rokov. Je založená na skutočnosti, že spermie, ktoré opustili semenníky ešte nie sú schopné oplodniť vajíčko. Najprv musia akoby dozrieť po ceste cez nadsemenníky. Teraz sa rieši problém, ako zabrániť spermiám v „dozrievaní“.
Hormonálna antikoncepcia je spoľahlivá, ale často sa pri jej používaní môžu vyskytnúť vedľajšie účinky, to však platí aj v prípade žien.
Takže, teraz nám už  ostáva jediné. Nežne donútiť chlapov, aby sa s nami podelili o bremeno ochrany pred nežiaducim otehotnením. Možno k tomu prispeje aj výchova a nové zákony o rodine. Dámy, máme to pevne v rukách. Na súdoch i doma. Ak nie pevne, tak aspoň na 50%. A to je viac ako nič.

       
      



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.